onsdag 24 juni 2009

Häckklippning - och presentation av Philippe

28 grader varmt i skuggan - och jag står i solen och klipper häck hela dan...
Men det är helt ok, jag blir visserligen lite röd på armarna, men min solhatt räddar huvudet. Jag ser kanske lökig ut med hatten ovanpå hörselkåporna, men vem bryr sig =). Det går mycket vatten i alla fall!

Det är första gången jag klipper häck med "personlig tränare", och det är mycket lättare än jag trodde. Nu är förstås häckarna på Fredriksdal så gamla och välskötta att det inte krävs någon större professionalitet för att fixa, men ändå. En massa tips får jag, både vad gäller säkerhet och lättaste sättet att klippa.

Den här häcken är ca 75 m lång, och jag klipper både utsida och översida klart fram till lunch. Då är jag ganska slut - för att inte tala om musklerna i mina armar! Och sen ska det ju räfsas också... Men det är riktigt roligt, och nu känner jag mig redo att ta mig an vilken häck som helst!

.
Imorgon är det min sista dag på Fredriksdal. Fyra veckors LIA har gått nu, så det är väl dags att summera. I stort är jag ganska så nöjd, trots att första veckan var en katastrof, och trots att jag under dessa fyra veckorna inte fått gå på någon guidad tur genom parken fast jag bett om det många gånger (och det går guidade turer nästan dagligen). Men kollegerna är trevliga och hjälpsamma, miljön är helt underbar, och visst har jag lärt mig en hel del.

Är målen uppfyllda?
"Kursens mål är att sätta grundläggande hortikulturkunskaper i ett sammanhang. Det kan handla om skötsel av gräsmattor, skötsel och anläggning av villaträdgårdar, plantskola och växtförsäljning, småskalig ekologisk odling."
Ja, skötselmomenten har väl inte varit så många, det har mest handlat om ogräsrensning och så då häckklippningen. Men ekologisk odling har jag lärt mig desto mer om!

Därför tänkte jag att jag skulle presentera mannen jag tillbringat mesta delen av de senaste fyra veckorna med - Philippe Plöninge. Född i Frankrike (Nantes) 1955, efter att ha utbildat sig till trädgårdsmästare i Kiel kom han till Sverige 1982. Han jobbade på Bergianska i Stockholm under många år, men sedan 2003 är han skåning och anställd som Köksträdgårdsmästare på Fredriksdal. Och det är här, "i spenaten", han trivs allra bäst. Philippe är en aktiv föreläsare, kämpar i fröodlarföreningen SESAM för att rädda äldre grönsakssorter, har skrivit flera böcker och mängder av artiklar om grönsaker och framför allt då om chili, som han hyser heta känslor för. =)

En riktig akrobat är han också - det syns inte på bilden men utöver alla redskapen är kärran nästan full med ogräsrens...

Favoritredskapet är detta - man kan kupa bönor och potatis, gräva fåror, rensa ogräs (särskilt i den hårda marken i tilltrampade gångar) och mycket mer. Jag inser att jag måste komplettera min redskapssamling så fort som möjligt!

Philippe tycker mycket om att prata, och att dela med sig av sin kunskap. Kommer det besökare och frågar om en växt eller dess skötsel får de sig ofta en hel föreläsning till livs.
Jag har lärt mig otroligt mycket under de här veckorna, och haft trevligt sällskap också!



Tack Philippe för att du är en så bra handledare och för att du så gärna delar med dig av allt du kan, med en stor portion humor dessutom!


Jag måste bara visa samlingen av bönor som jag sådde igår - vackra som smycken!
Limefärgad böna: Hutteriternas soppböna
Svartvit böna: Kokböna 'Starazagonski'
Gul böna: Bruna bönor från Ornakärr
Orange böna: Gotländsk spräcklig kokböna






Och på måndag är det tillbaka till Norrviken!

1 kommentar:

  1. Trist att du inte fick gå med på guidningen, lite taskigt faktiskt! Men att få ha en bra handledare som delar med sig av sina kunskaper sådär måste vara fantastiskt. Det "hörs" att du trivts under tiden där / gittan

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)