tisdag 9 juni 2009

Fredriksdal vecka 2: rosor, lavendel - och kossor....

Veckan börjar i Rosariet. Just nu utkämpar man på Fredriksdal en ojämn kamp mot Liten Rosenbladstekel, som är vanligt förekommande på Polyantharosor.

Bladen rullar ihop sig och bildar en smal rulle. Inuti den hittar man en eller flera små larver. Endast blad som utvecklats under våren/försommaren uppvisar skador, de gulnar och ramlar av. Honorna lägger ägg i bladkanten under maj och juni. Larven är högst 10 mm, blekt grön med mörkbrunt huvud. På larvens rygg finns små vårtor med hår. Larven övervintrar i jorden och kläcks följande vår.
Så många larver ser vi inte till, men däremot ägnar vi i stort sett hela måndagen åt att plocka bort angripna blad.


Vi befinner oss i ett av Fredriksdals rosarier. Detta är det som är uppdelat efter färg - i rosa, gula, vita och röda avdelningen.

Plötsligt går larmet: Korna är ute!All tillgänglig personal beger sig bort till möllan, där rödkullorna + Johanna som är Skånsk röd tycks ha bestämt sig för att byta betesmark. På åkern bredvid den de har gått på finns det friskt gräs, men framför allt mängder med åkersenap. Den är betydligt trevligare än hagen de hade innan =). Jag, som är bonnatös i grunden och har handskats med kreatur sedan jag var en tvärhand hög, tycker bara det är kul, men det finns de som har sån koskräck att de vänder och springer så fort korna tar ett steg åt deras håll.

Grisarna är naturligtvis nyfikna på sina nya grannar. Här på Fredriksdal arbetar man aktivt med att rädda utrotningshotade arter och raser.


Bosse, som är ansvarig bonde på Fredriksdal, sätter flinkt upp ett staket runt kossorna medan vi andra bevakar dem så de inte får sig för att byta åker igen....


Medan jag väntar njuter jag av åsynen av Ringstorps Mölla, som står strax bredvid. Framför möllan växer det ett hav av blåklint...

Tillbaka i rosariet njuter vi av de rosor som slagit ut hittills. Till exempel Aicha...


... och Maigold


Idag tisdag har vi planterat 663 st verbenor i de 39 lavendelcirklarna som pryder planen framför herrgården. Vi blev precis klara tills regnet kom...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)