onsdag 12 november 2008

Tillbaka till hortikulturen

Efter två veckors kladdande med färger är vi igång med hortikulturen igen – och nu får vi verkligen veta att vi lever!
Hela tisdagen och onsdagen går vi igenom bl a jordstruktur med makroporer, mikroporer och kapillärkraft, näringsämnen i jorden och vad växterna använder dem till (här finns både makronäringsämnen och mikronäringsämnen – det är mycket med makro och mikro i växtvärlden), markkolloider och aggregatjordar och mycket mer. Det är en hel del kemi och fysik i detta – intressant, men man önskar att man hade följt med lite bättre på lektionerna i högstadiet och gymnasiet….
Som vanligt är det otroligt lärorikt och givande. Små porer i jorden binder vatten, stora porer binder luft. Det optimala är att jorden består av 25% luft, då blir vattnet i jorden som mest lättillgängligt för växterna. Sandjordar har stora fraktioner = partiklar som inte sitter ihop. Det kallas enkel kornstruktur och innebär att de små porerna mellan kornen innehåller vatten som kan bli svårt för växterna att komma åt. Dessutom rinner vatten uppifrån (regn, bevattning) rakt igenom, och kapillärkraften (som drar upp vatten från grundvattnet) är väldigt låg.
Lerjordar däremot klumpar gärna ihop sig till aggregat. I dem finns det små vattenfyllda porer, men mellan aggregaten finns det stora luftfyllda porer. Det gör att kapillärkraften är hög, dvs grundvattnet dras upp i jorden, dessutom hålls regnvatten kvar längre. Eftersom näringsämnena följer med vattnet är detta mycket viktigt att känna till – en lerjord behöver varken vattnas eller gödslas lika mycket som en sandjord.

Nästa del i kursen blir ämnet skadedjur, dvs dags för lite biologi/zoologi. Hur de ser ut, vilka skador de orsakar, hur man kan bekämpa dem osv. Vi börjar med insekterna, och ritar skinnbaggar, stritar och vita flygare allt vad vi kan. Vi går också igenom steklar, tvåvingar (flugor och myggor), skalbaggar, spindeldjur, nematoder och mollusker. Det är inte klokt så mycket läbbiga kryp det finns! Molluskerna, dvs sniglarna, vållar en ganska lång diskussion. I stort sett allihop har erfarenhet av vad sniglarna kan åstadkomma i en trädgård, och sätten att ta död på dem är många…. Ewa berättar om hur hon samlat sniglar i fotogen en hel sommar. När det sedan var dags att elda upp den kladdiga, illaluktande sörjan slant hon med spannen och hällde hela slabbet över sig själv! Detta framkallar en kollektiv rysning av fasa i klassen. Vi kan livligt föreställa oss hur hemskt det måste ha varit. Bara tanken får oss nästan illamående….

Imorgon torsdag åker vi på mässa i Göteborg –
Parkexpo. Det blir en lång dag – men det ska bli jättekul! Vi kommer att hinna in en sväng på Botaniska också. Återkommer med reportage!Utsikten från vårt klassrumJapansk lyktaLäcker blandning av löv från vresbok och japansk lönn
Den stora vresboken i japanska trädgården - se så stor den är!


************************
Kommentar i förra bloggen:Oj, så mycket det finns som man inte har en aning om som trädgårdsamatör, men förstår att det blir ditt fackområde och det du skall kunna i framtiden = expert på området. Älskar det knotiga trädet, så vackert! Må gott!
/Bea
**********************************************
Ja, ska man nu bli trädgårdsmästare är det väl viktigt att man har koll redan från grunden - dvs jorden! =) Jag kan inte se mig mätt på de två vresbokarna i parken - ni kommer säkert att få se fler foton här i bloggen...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-13 klockan 14:03
Lavendel - 21:50 - 2008-11-12


Mycket...man inte känner till:) Intressant o läsa sig lite om insekterna. Kan vi fråga dig om råd sen då?:) Fina bilder du visar, vilken form på trädet!:)
Marie.
***************************************
Idag var vi på Botan i Göteborg, och helt plötsligt såg jag spinn och ullöss överallt! Man ser på världen med nya ögon när man fått mer kunskap om saker och ting.... Det är tur att vi får lära oss hur ohyran ska bekämpas också. Fråga gärna om råd - men det är bäst du väntar lite till. Än har jag mycket kvar att lära... =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-13 klockan 14:05
citronella - 03:12 - 2008-11-13


Vad spännande med mässa...synd man inte visste om det tidigare..jag har för jäkla dålig koll på vad som händer här i världen.. Stackars Ewa...usch...sniglarnas hämnd eller...*ryser* Fina höstbilder du visar
************************************************
Mässan var en fackmässa med inriktning mot beställare inom kommun och bostadsbolag mm, alltså inte för allmänheten. Så du missade inte nåt... Jag skriver mer om den imorgon. Ja jösses, jag kan fortfarande inte få bort bilden från Ewas snigeldusch från hjärnan! Usch! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-13 klockan 14:07
Tesa - 07:58 - 2008-11-13


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)