tisdag 25 november 2008

Körsång och tentaplugg

Några av oss är på skolan en hel timme innan lektionerna börjar idag. Varför i hela friden då? Jo, vi har fått för oss att starta en kör! Så ca 1/3 av klassen har gått upp tidigare den här morgonen, och även om vi är lite smårossliga i halsen så tidigt är det faktiskt väldigt kul. Några har stor körvana, andra har aldrig tidigare provat. Ewa som ska leda oss har glömt sitt piano hemma så vi får köra helt a capella, men det går ju det också. Och morgonens övning ger mersmak! Så nu ska vi försöka öva i alla fall en timme i veckan. Det blir en blandad meny, med lite julsånger, några folkvisor och så lite annat smått och gott. Vi ska bara sjunga sånt vi tycker är kul! Roligast av allt är att av de 5 killarna i klassen vill 3 sjunga – över hälften alltså. Bra gjort killar!Kala träd men fortfarande en praktfull utsikt över Japanska trädgården
Idag får vi introduktion till nästa kurs – Trädgården och samhället. Kristian guidar oss genom trädgårdar från Mesopotamien för ca 8000 år sedan via Egypten, antiken, renässansen, barocken och romantiken fram tills idag. Man har haft trädgårdar så länge man har odlat, även om de allra första snarare gällde matproduktion än til lyst. Redan sumererna hade sinnrika bevattningssystem. Den här kursen går helt ut på att göra egna projekt – det blir inga föreläsningar alls. (Skönt nu efter all hortikultur!) Istället ska vi beskriva en specifik period eller ett visst fenomen inom trädgårdshistorien, och göra en skriftlig och en muntlig redovisning på det. Vi ska särskilt titta på hur den tidens trädgårdsfenomen påverkat samhällsutveckling, hälsoperspektiv osv. Det ska bli riktigt kul! Redan på vägen hem går jag in på biblioteket och beställer en hel hög böcker i ämnet. Jag och Christel har bestämt oss för att jobba med klosterträdgården – Christel är intresserad av örtagården och jag av historia så det passar oss båda perfekt.
På eftermiddagen har vi en frågestund inför tentan i hortikultur på torsdag. -Kommer detta på tentan? Hur menar du egentligen här? Kan du förklara detta lite tydligare?
Vi är ganska darriga i knäna allihop – det är ett så stort ämne! Allt vi lärt oss under hela hösten om morfologi, marklära, växternas uppbyggnad och vattentransport och väldigt mycket mer. Kristian lugnar oss i ena minuten (jag är inte ute efter att sätta dit er, ta det lugnt) och skrämmer upp oss i nästa minut (jo, det där är väldigt viktigt, det vill jag att ni ska kunna). Vi har redan haft flera lediga dagar de senaste veckorna för att kunna plugga, och även imorgon onsdag är hemstudiedag. Just nu känns det som om jag inte kan ett enda dugg! Men det är väl bara nerver….
Platanen - helt naken nu men ändå praktfullEtt hav av rhododendron i romantiska trädgården
************************
Kommentar i förra bloggen:Tänk vilken tur ni har som går utbildning där och har hela Norrviken och frossa i. Lycka till med prov/tenta och kanske vi får ta den av den skriftlig redovisningen sedan?
MB
***************************************
Absolut - ska försöka komma på nåt sätt att lägga ut den på bloggen (om det är OK för Christel) - men vi har ju inte ens börjat än =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 14:17
Mariaberg - 20:11 - 2008-11-25


Det kommer säkert att gå bra på tentan...jag håller tummarna!! Det låter som ett spännande ämne med klosterträdgården! Ha det bra!
/ Irene
***************************************
Skulle det gå åt skogen kan man ju alltid omtenta.... Men det vill man ju förstås helst slippa :-)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 15:16
IreneL - 20:57 - 2008-11-25


Ja visst är det bara nerver som spökar. Allt kommer fram när det väl behövs! Sjunga i kör som är så roligt! Fast det vete katten om jag skulle orka på morgonen :-)
Christer.
******************************************
Visst är det kul att sjunga! Men det blir nog inte fler morgonövningar, vi ska köra på lunchen istället. En av killarna som har långt att åka skulle behöva ge sig iväg hemifrån kvart över fem för att hinna annars...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 15:20
Christer - 20:59 - 2008-11-25


Härligt att sjunga i kör och kul att börja nu så ni får njuta av alla underbara julsånger under rätt årstid. Jag har aldrig tänkt på att man kan lära sig trädgårdshistoria och typ trädgårdsgeografi och att det finns så mycket teknisk kunskap att ta reda på som hur bevattningssystemen byggdes och säkert en massa annat om hur man planerat sin trädgård i historien.
**********************************************
Jo, man kan nog lära sig mycket bara genom att studera historien - även inom trädgård. Det finns ju ingen anledning att uppfinna hjulet igen, bättre att ta tillvara de kunskaper som redan finns.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 15:19
annikanilsson - 21:00 - 2008-11-25


Lycka till på tentan, det kommer att gå bra! Vilken härlig utbildning ni verkar gå på, blir smått avundsjuk!
********************************************
Ja, våra utbildningsledare har försökt göra den till den bästa utbildningen i sitt slag - och jag tror de har lyckats! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 15:20
Hederahelix - 21:19 - 2008-11-25


Hit måste jag komma tillbaka o läsa in mig...verkar ju jätteintressant! Lycka till med tentan, o bli inte sittande för länge med bloggläsandet ;-) Ha dé skönt på Norrviken
NinaVästerplana
****************************************
Här finns en hel del att läsa - jag skriver nog alldeles för långt egentligen. Men jag har ju så mycket att berätta! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 17:00
ninah - 22:56 - 2008-11-25


Alltid lika roligtatt läsa din blogg. Trädgården som du fotar är ju så otroligt vacker och dina bilder är bra. Intressant att höra vad du gör på utbildningen. Körsång är jätteroligt! Hoppas tentan går bra!
Hälsn mimi
********************************************
Tack! Det hoppas jag också. Och vad gäller bilderna - med Norrviken som motiv kan det ju bara bli bra även om jag faktiskt lär mig mer och mer hela tiden. Till och med den här årstiden hittar jag motiv. Kul att höra att du gillar att läsa här - tack! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-26 klockan 02:54
mimi - 07:44 - 2008-11-26


Sådet kanske blir ett luciatåg också?! Kul det låter med allt ni får lära er. Tentor är väl mindre kul, men ack så viktigt. Lycka till!
/Anette
******************************************
Luciatåg kan det bli - nästa år kanske... Vi har ju bara övat en gång, och nästa övning bränner nog inne eftersom vi har hemstudier med de historiska trädgårdarna nästa vecka. Och tentan - ja det är bara att gilla läget... =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-26 klockan 02:55
Mammanette - 07:56 - 2008-11-26


Vilken härlig morgon, att få börja dagen med körsång i trevligt sällskap. Kan det bli bättre? Du beskriver din utbildning så intressant, medryckande och lärorikt för oss som är riktiga amatörer på temat-trädgård. Håller tummarna att tentan går bra. Ha en bra dag!
/Bea
*******************************************
Ja, det var en mycket bra start på dagen (även om rösten inte riktigt kommit igång så tidigt). Det är så kul att läsa alla kommentarer om att ni gillar att läsa min blogg - jag blir jätteglad! Och ska försöka fortsätta i den stilen. Det är skönt att tentan snart är över - det går förmodligen bra men man vet ju aldrig... Ha en bra dag själv
/ Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-26 klockan 03:00
Lavendel - 08:51 - 2008-11-26


Det passar ju bra med en skönsjungande trädgårdsmästare.......går ju säkert att kombinera...och det bästa av allt....tjäna pengar på det:)
//Helén
Haha - bara vi inte behöver betala för att få sjunga... =) /Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-27 klockan 13:05
lamas - 19:03 - 2008-11-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)