torsdag 20 november 2008

Framtid och F1-hybridisering

Onsdagen börjar med föreläsning.
Vi får en underhållande förmiddag med
Troed Troedsson som är framtidsanalytiker. För att kunna sia om framtiden som ska komma måste man förstå den framtid som varit. Så han tar oss från Energisamhället före 1850, genom kunskapssamhället vi haft sedan dess, och in i förståelsesamhället som vi är på väg in i nu på 2000-talet. Det är mycket intressant och tänkvärt, och man får en del aha-upplevelser med sig på vägen. Under energisamhället var det viktigt att vara stor och stark (men det var ok att vara lite trög ). Sedan ändrades det, så det viktigaste var att vara utbildad och specialist. Men i framtiden behöver man varken vara stark eller högutbildad, det viktiga är att kunna kommunicera, bygga nätverk, se sammanhang. ”Skicka SMS i mörker.”

Eftermiddagen ägnas åt bakterier och virus, och i slutet på dagen slänger Kristian in lite genetik med DNA-spiraler, RNA, aminosyror och kromosomer. Perfekt när det känns som om tankarna rör sig i gelé…

Torsdag – vi fortsätter med genetiken. Dagens viktigaste punkt är F1-hybridisering. Det är ganska vanligt när man köper fröpåsar att de är märkta med det. Men vad betyder det?
Enkelt uttryckt är det så att man avlar inom en liten population (inom en art) för att få fram något speciellt önskvärt, t ex en röd blomfärg. I varje generation väljer man ut de rödaste för att korsa dem med varandra och avla vidare. Detta innebär naturligtvis inavel, och ger problem med kanske gula blad, dålig tillväxt mm. Men tar man då en vackert röd planta, och korsar den med ett inavelsresultat från en annan population där man t ex avlat på randiga blommor, blir resultatet en F1-hybridisering. Just den generationen kommer att få alla goda egenskaper som försvunnit i inaveln, plus då förstås väldigt röda mycket randiga blommor. En superplanta helt enkelt! Problemet är att om man försöker ta fröer från den här och avla vidare, kommer alla de dåliga egenskaperna tillbaka. Så är en påse märkt med F1-hybridisering blir det alltså väldigt bra resultat när man sår dem, men vill man ha fler lika fina plantor måste man köpa en ny fröpåse. (Och så tjänar handlarna pengar....)

På eftermiddagen fortsätter vi med grävandet. Idag är det nästan 10 plusgrader och inget regn, så det är riktigt roligt…
Jag vandrar runt med kameran som vanligt (men jag gör faktiskt lite nytta också )Utsikt över LaholmsbuktenTvå söta barn på Österländska terrassen


Med hopp om våren - magnoliaknopp
Den här bäcken rinner vidare till romantiska trädgården
En riktigt gammal bro i skogen bakom förrådet - vågade inte gå på den...


Här möts Tors Park och Japandalen
************************
Kommentar i förra bloggen:
Det där med F1-hybrider......Jag tog frön från tagetes vanilla som är F1-hybrid...och sådde dom. Då blev en del jättefula med glesa kronblad. Ingen höjdare alls. Sen tog jag frön från en cerisa petunia som också är F1-hybrid och dom blev i olika rosa nyanser...dom blev riktigt fina. Så det är ett lotteri att ta frön från F1 blommor.
/ Irene
*************************************
Ja - du ser! =)
//Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-20 klockan 17:10
IreneL - 23:08 - 2008-11-20


ja, det är spännande temanni har på schemat!! Har läst lite om hybrider....och det står ju ofta F1 eller F2 på fröpåsarna...coolt som bara den ialalflal......tänk när man kan göra så med människor...hihi!
Kram Helén
***********************************
Ja, man bävar lite för det där med genmodifiering - det kan leda vart som helst...Men intressant är det!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-21 klockan 11:15
lamas - 08:22 - 2008-11-21


Så både din och min utbildning behövs inte om jag övar på att skicka SMS i möker.
MB
****************************************
Jag tror inte världen klarar sig utan att någon har någon utbildning i framtiden....;) Men det där med att alla gymnasieutbildningar ska ge högskolekompetens borde man kanske ändra på. Det är ändå intressant att just kommunikation är så viktig.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-21 klockan 11:15
Mariaberg - 16:54 - 2008-11-21


Vad spännandemed en inblick i trädgårdsmästarutbildning! Mycket gräva ;) – jag lärde mig faktiskt att dubbelgräva för en massa år sedan, nu inser jag att det var en riktigt bra kunskap! Det är verkligen ryggknäckande dock...
Ha det gott, hälsar Camellia Den motsträviga trädgårdsdesignern http://motstravigtradgardsdesigner.blogspot.com/
*********************************************
Att dubbelgräva som vi gör med grep är lite enklare än den vanliga varianten, där man gräver även det andra varvet. Men visst känns det! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-24 klockan 14:04
Camellia - 00:16 - 2008-11-24


Gillar inte detdär med F1-hybrider. Visst får man jättebra förstaresultat, men sedan!! Hellre då blandade färger och bra fröavkomma.
Christer.
*******************************************
Precis, det är verkligen engångsblommor. Och jag är inte heller så förtjust i slit-o-släng...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-24 klockan 14:05
Christer - 19:41 - 2008-11-24


Kameran Hoppas at det inte kommit lika mkt. snö hos er som här,10cm., men det är trevligt att se andra arbeta. När får vi se dig, Helen, med spade eller grep. Det är ju lite orättvist mot dina kamrater, att inte syns att du ochså kan jobba.
/Eden.
***********************************************
Vi har ca 3-4 cm snö hemma hos mig, men på Norrviken är det nästan inget vitt alls. Och nu ska det bli milt igen. Det är väl inte så konstigt att inte jag syns på fotona, det är ju jag som är bakom kameran hela tiden. Men visst jobbar jag =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 13:26
Anonym - 23:44 - 2008-11-24


Aha!!Har undrat vad det är det där med F1....nånting:) är för något. Nu vet jag. Tack för infon:) Marie.
**************************************
Varsågod - kul att man kan lära ut nånting :-) Det var nytt för mig också.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-11-25 klockan 13:28
citronella - 01:15 - 2008-11-25

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)