fredag 9 oktober 2009

Tillbaka igen


Tillbaka i skolan (och på Norrviken) igen - tänk att det är 5 hela månader sedan vi satt i skolbänken sist! Ända sedan den 15 maj har vi varit ute på praktik. Det är en otroligt lång praktikperiod, och man har ändrat på det för nästa klass. De är faktiskt ute på sin första LIA redan nu, den som handlar om skötsel och som vi hade i våras. Det är ganska bra med den här utbildningen, man kan ändra efter hand om man upptäcker att nåt inte blir så bra.
 Det är mycket som har hänt under våren och sommaren. Ni minns kanske från mina tidigare inlägg att särskilt våren varit mycket turbulent. Inte nog med all röra på Norrviken när PEAB sa upp arrendet, utan även utbildningen har blivit drabbad när Apelrydsskolan, som var de som skötte själva driften av utbildningen, drog sig ur. Ett tag var det ens osäkert om det skulle bli något nytt intag (och detta var i samma veva som ansökningstiden för nästa klass gick ut...). Men till slut löste sig allt, till vad jag hoppas och tror ska vara det bästa. Numera är det Akademi Båstad som är huvudman för utbildningen. De har redan ett antal vuxenutbildningar och har därför en organisation där vi passar bra in. Apelrydsskolan är ju ett gymnasium, så där var vi lite katten bland hermelinerna. Och en klass nya entusiastiska "ettor" har det alltså blivit. Vi är numera "tvåor", gamla rävar! =)Det har varit en mjukstartsvecka med mycket presentationer och redovisningar. I måndags hamnade vi på en föreläsning om vin för Gastronomieleverna. Vinprovningen var väl trevlig (även om de flesta körde och alltså fick nöja sig med att spotta ut), men på lektionen om italienska viner kändes det som om vi hamnat på en fysiklektion för Chalmerister. Det enda vi fattade var när de pratade om jordmån och beskärning! =) Vi passar kanske inte in precis överallt....

Idag var det prisutdelning för entrérabatterna. Som jag tidigare berättat var det Lotta som vann med sin "Vinröd vila", och det var verkligen välförtjänt. Ända sedan plantorna kom i jorden i maj till nu i oktober har hennes rabatt varit lika fin. Dessutom har den en design som verkligen tilltalat många. Kändis har hon också blivit på kuppen, läs reportage om henne här.Catti, representant för NTAB, tackade oss allihop för allt jobb vi har lagt ner på både entrérabatter och andra projekt i sommar, och även oss som gjort praktik på Norrviken och alltså hjälpt till med driften. Norrviken har haft fler besökare i år än de hade förra året, och Catti är helt säker på att det beror på rabatterna. Hör ni ettor, nu har vi satt ribban. Nästa år måste det bli ännu finare! =)


Sedan gav vi oss ut på promenad runt Norrviken för att se hur det gått med våra projekt. Vad har varit bra, vad har inte funkat? Har något blivit annorlunda än vad vi tänkt oss? Överlag kan vi konstatera nu så här efter säsongen att det mesta kom igång sent, så det var lite tomt i rabatterna på försommaren. Men sen växte det på bra och andra halvan av sommaren har nästan allting varit riktigt maffigt.


Ser ni vem som smugit sig med i den här bilden? Allra längst bak, lite vid sidan om, står Gunnel Carlson. Nej, hon har inte börjat i vår klass. =) Det var presskonferens idag på Norrviken angående att man efterlyser en ny arrendator, och jag tror hon hade tänkt gå på den. Det hade jag egentligen själv också, men jag prioriterade projektgenomgången. Det som sas på presskonferensen får jag väl veta snart ändå...

Artikel HD
Artikel Laholms tidning


Mästarrabatten 2009 är äntligen anlagd! Visserligen ungefär 3 månader senare än tänkt, men nu är den i alla fall på plats. Den kommer säkert att vara fin nästa år när den kommit igång lite.


Men våra tankar kretsar just nu mest kring den kommande tentan. Om en vecka ska vi kunna de vetenskapliga och svenska namnen på ca 165 buskar och träd. Och inte nog med det, vi ska känna igen dem också! Som den här till exempel, Pterocarya fraxinifolia (kaukasisk vingnöt). Den här tentan har hängt över oss hela sommaren så det ska bli skönt att få den undanstökad. Men jag tror vi har lite svårt att sova om nätterna nu lite till mans... (Vi får hoppas att inte alla löven hunnit ramla av innan tentan, för då går det nog åt skogen helt!)


Däremot är inte det här underbara trädet med på växtlistan - Acer griseum (kopparlönn). Konstigt, för det är ju ett av våra absolut vackraste träd på Norrviken. Nåja, jag kan det i alla fall...


Min fjärilsrabatt kom på en mycket hedrande sjätteplats i omröstningen, och det är jag jätteglad för. Nu är den inte så kul längre, den har faktiskt kapsejsat under de enorma rosenskärorna. Nästa vecka ska alla rabatterna rivas upp, för nu är det dags för nästa klass att börja planera sina projekt. Lite orättvist känns det dock, de får ett helt halvår längre på sig för att planera och ta fram växter. Så vi får hoppas deras resultat blir väldigt mycket bättre än det vi lyckades med! =)

Minns ni Gravensteinerträdet som vi beskar i februari? Det är alldeles översållat med äpplen...

Några avslutande bilder från en underbart solig höstdag på Norrviken som visserligen är stängt för säsongen, men det går utmärkt att åka hit ändå. Grinden står öppen dagligen under skoltid, och här finns som synes mycket vackert att titta på fortfarande!


AcanthusGräs på terrassen ovanför japanska trädgården


Spegeldammen

2 kommentarer:

 1. Jag har för en gångs skull inte besökt Norrviken i år men jag känner ändå att jag har full koll tack vare din blogg!

  Växttentorna var det jag hade svårast för på Alnarp. Jag kunde alla namnen. Jag kände igen växterna när de stod på "plats" i sin helhet men så f*n om jag kopplade när det låg en avklippt gren i tentasalen. En av de tentorna gjorde jag 4 gånger! Då hade min kursare kommit hem till mig dagen innan med en hel hink avklippta grenar och hållit "provtenta" med mig!

  Så ett stort LYCKA TILL! För jag vet att det inte är gjort på en kafferast.

  SvaraRadera
 2. Acer griseum, visst är den vacker. Min är ca 30 cm hög; längtar! :o)
  Tusen tack för alla fina bilder och beskrivningar från er Englandsresa, det inspirerar så.
  Ha en fortsatt härlig helg,
  Lydia

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)