söndag 4 oktober 2009

England dag 4 - Föreläsning i Devon och nationalromantik i Somerset


Idag blir vi insläppta i en privat trädgård och får en mycket uppskattad föreläsning om trädgårdsdesign och landskapsarkitektur.


Mary Payne är en av Englands mest kända hortonomer och landskapsarkitekter. Hon har bland annat vunnit priser på Hapmton Court Flower Show, hon har gett ut flera böcker, och hon är dessutom inblandad i Compton Acres, trädgården vi såg första dagen. Mary är både rolig och intressant att lyssna på, och hon är väldigt tydlig - jag förstår precis allt hon säger. Framför allt berättar hon om alla fel som gjorts i just den här trädgården (fel som gjorts innan hon blev inkopplad) och när hon påtalar dem blir de väldigt tydliga för oss också. Ett bra sätt att lära sig!


Det här är en traditionell engelsk rabatt enligt idealet som William Robinson satte på 1800-talet, den enda rabatten som finns i den här trädgården faktiskt. I bakkanten finns en ringlande gång för eftersom rabatten är så bred måste man komma åt att sköta den. Gången syns dock inte så bra eftersom växterna hänger över den. Det beror på muren längst bak - när vinden blåser mot den stoppas den inte utan följer istället murens framsida och trycker ut växterna från den.  

I den här trädgården är det viktigaste dels att den smälter in i landskapet, dels att den är vacker året om. Som Mary säger: satsa på träd och buskar med höstfärger och vackra stammar på vintern. Vår och sommarfägring kommer automatiskt. =) Här har hon verkligen fått till en underbar höstplantering, eller hur? Eftersom man bara har en trädgårdsmästare som ska sköta en relativt stor anläggning måste den vara skötseleffektiv. Men gångarna är för smala, man kan inte köra här med fordon utan allting måste köras ut med en skottkärra. Somliga vinklar är dessutom alldeles för skarpa. Dessutom finns det träbroar och trappsteg här och var - mer problem att ta sig fram alltså.

Mary är en underbar föreläsare och jag skulle kunnat stanna länge och lyssna på henne, men vi har ju fler besök att göra den här dagen.Hestercombe är ytterligare en gammal trädgård som man håller på att återställa. Det pågår byggnadsarbete hela tiden. Den är uppdelad i tre olika delar - det här trädet (kanske en libanonceder?) står på den viktorianska terrassen.


Den här dammen ligger i den georgianska delen - det är verkligen en trädgård som genomsyras av den engelska naturromantiken. Det är lummig skog blandat med öppen mark, kuperat, dammar och små bäckar och rätt vad det är dyker det upp ett litet tempel i nån glänta. Det finns nästan inga blommor utan det är träd och buskar som ska skapa den speciella atmosfären.


Den formella trädgården är från edvardiansk tid. Den är skapad av Sir Edward Lutyens, ett mycket känt namn inom trädgårdsdesign vid förra sekelskiftet. Gertrude Jekyll har också haft en mycket stor påverkan på trädgården, bland annat är det hon som gjort alla planteringarna.


I stort sett samtliga murar och trappsteg översållas av den luftiga och vackra binkan, Erigeron. Tyvärr är den inte härdig hemma hos oss - annars hade den nog kunnat hittas i mer än en packning på vägen hem (men somliga av oss köpte förstås andra växter. Det fanns ju en plantshop i varenda trädgård vi besökte hela veckan...)


Dee, vår underbara busschaufför. Ibland när alla satt och dåsade hörde man henne i högtalaren: "Wakey wakey, pretty outside!" :-)


Fnissanfallen duggar tätt i bussen - vi har så himla kul ihop! Det är inte bara trädgårdarna som är behållningen på den här resan, utan även ressällskapet. Vi trivs väldigt bra tillsammans hela gänget!


Sista kvällen - naturligtvis går vi hela gänget på en genuin engelsk pub. Jag har absolut ingen matlust, har väl ätit lite för mycket chips och kakor i bussen... Men trots allt beställer jag en 80oz sirloine (dvs biff) med stekt svamp, pommes och alla möjliga andra tillbehör - och den bara slinker ner! Nåt av det godaste jag ätit, faktiskt...


3 kommentarer:

 1. Mmm, man kanske skulle åka dit?

  //Micke

  SvaraRadera
 2. Vilken resa! Tack snälla Helen för att du delar med dig, både av bilder o klokskap....
  Funderar just på hur jag ska få till en snygg o praktisk `ingång´ till nedre delen av tomten... bred nog för maskiner, samtidigt broms för både ögon o vindar, plats för framtida komposter.... mycket som ska rymmas där!
  Nåt `engelskt´ lär det inte bli, men de praktiska råden tar jag med i tankesmedjan
  Nina

  SvaraRadera
 3. Suck.... nu har jag klickat upp (nästan)alla bilder och njutit mig igenom er resa. Och det ska erkännas mäkta avundsjuk är jag! I vår söker jag till Båstad (också) och en resa till England har vi länge pratat om maken och jag. Vem vet det kanske blir en tur i era fotspår =) Tack för att du delar med dig av allt det vackra. Njut nu av det som återstår av helgen / kram

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)