Det här är greenen på ett av hålen på Båstad Golfklubbs gamla bana. Gräset är 3 mm högt - inte så mycket, eller hur?
Vi var på studiebesök där igår och fick höra allt om hur man sköter en golfbana på bästa sätt. Man klipper till exempel greenen varje dag, man har olika gräsklippare för de olika höjderna, det vertikalskärs och hålpipeskärs ungefär en gång i månaden, och toppdressas ofta också.
Banchef Anders Svensson tog sig tid att visa oss runt, och han förklarade också mycket pedagogiskt hur en green är uppbyggd, hur ofta och med vad man gödslar och vattnar den och mycket mer. Han älskar sitt jobb och hoppar upp ur sängen varje morgon - och då ska man betänka att arbetstiden under sommarsäsongen är kl 05.00 - 13.00.....
Idag har det varit ett helt underbart väder. Alldeles vindstilla, visserligen lite kyligt men solen värmde ändå skönt. Speglingarna i dammarna på Norrviken var helt fantastiska...
Arne Mattsson från Malmö har varit gästföreläsare hos oss idag. Han har jobbat med trädvård och andra gröna frågor i Malmö kommun i ca 35 år. Bland annat har de tagit fram en helt unik trädplan, där de beskriver alla de ca 60 000 träden som växer i staden. Detta har de gjort för att bland annat kunna bevara speciellt värdefulla gamla träd, och även för att bedöma eventuella riskträd, och ta ner dem innan de orsakat skador. För att spåra riskträd kan man använda sig av rötsondering. Vi fick bland annat se bilden ovan (ursäkta kvaliteten på bilden) som visar en hästkastanj som inte mådde så bra (beskärningen är gjord i samband med mätningen och inte orsak till skadan). Testbilden visar att trädet är ruttet inuti, det blå tyder på att det finns ett större tomrum. När man sågade ner trädet visade det sig att testbilden stämde ganska perfekt med verkligheten.
Naturligtvis bad vi Arne visa oss hur en mätning går till i verkligheten. Här ses han i mitten, mellan Kristian och Fredrik.
Den här boken växer i backen mellan Österländska terrassen och Japanska trädgården. Väldigt vacker men....
... dels har den dubbeltoppar och dels väldigt mycket invuxen bark - båda är stora riskfaktorer. Hur ser den ut inuti?
Först ska trädet mätas. Det är 420 cm runt om, och Arne beräknar att det är ca 150 år gammalt.
Sedan slår man i 12 spik jämnt fördelade runt om stammen, och fäster en liten mätdosa på varje. Sedan ska bara tekniken fungera också... Mätverktyget heter Picus Sonic Tonograph och kostar ca 150 000 kr. Det finns bara två stycken i Sverige - detta i Malmö, och ett i Stockholm.
När man slår med en liten specialhammare på spiket ger det ett strömutslag, och det är tiden det tar för strömmen att passera genom trädet som man mäter.
Sedan gick vi in igen och läste in resultatet i datorn. Så här ser den vackra boken ut på insidan. Det är det bruna som är frisk och hård ved. Den borde varit brun rakt igenom, så den mår alltså inte bra och det är en tidsfråga innan en olycka kan inträffa. Jag tror att trädets dagar är räknade nu....
Ett bra tips fick vi med oss innan Arne lämnade oss för dagen:
Om man får en stamskada (barkskada) på ett träd, till exempel påkörning, rådjursfejning eller försök till ringbarkning, kan man rädda trädet med en svart sopsäck! Man plastar in det skadade området så fort som möjligt, helst inom 24 timmar, och låter plasten sitta på minst ett halvår. Det skyddar dels mot solljus, dels håller det ytan fuktig och därmed har trädet lättare för att läka ihop. Beskärningssnitt ska däremot aldrig täckas med någonting alls.
Jag måste ju bara bjuda på några underbara bilder till från idag. De här två är från Spegeldammen, men tagna i olika riktningar.
Imorgon är det tenta på sommarblommor, sedan fortsätter vi direkt med att plugga till tentan på ogräs och tentan på ekologisk odling som båda kommer ganska snart. Vi har också två ganska maffiga uppgifter som ska lösas på kursen "Människor och trädgårdar", och vi har fått datum för anläggningstentan även om vi inte börjar den kursen förrän på måndag. Det ser ut att bli en tuff höst och vinter.....
Ja just det där är ju spegeldammen mot havet, men tyvärr är det fortfarande lite trädtoppar i vägen för att effekten ska bli total. För jag tycker det är en helt fantastisk vy där när havet och dammen "går ihop"!
SvaraRaderaSå intressant, jag förstår så många olika miljöer och fenomen ni måste komma i kontakt med! :o)
SvaraRaderaHa nu en riktigt härlig helg,
Lydia
Hej!Roligt att titta in på din blogg och se dina fina bilder och läsa lite om hur du har det på din utbildning.
SvaraRaderaRoligt att du vill vara med i min tävling.
Kram Birgitta