onsdag 4 november 2009

Malens Torg i Båstad

I Anläggningskursen är det naturligtvis viktigt med praktiskt arbete. Och när kursen ligger i november är det bara att gilla läget, även om det blåser hård vind, är strax över nollan och snöflingorna virvlar i luften...
Vi har fått som projekt att plantera på Malens Torg, som blivit renoverat under sommaren. Rose-Marie Larsson, som gick ut den här utbildningen i våras och sedan jobbat som säsongsanställd parkarbetare i Båstad i sommar, är vår handledare.

 
 Vi började gårdagen med att rensa ogräs. Inte för att det fanns så mycket - Rose-Marie har gjort ett bra jobb i sommar...

 
 Under rhododendronplanteringen ska det ligga singel, och vi förbereder därför med att lägga en markduk över ytan. Den grävs ner i kanterna för att ligga still.

 
 Mellan rabatter och gräsmatta ska det grävas ner kantjärn för att inte gräsmattan ska vandra in i planteringen, så det är viktigt att ha raka kanter innan man börjar.


 Sedan sätts kantjärnen på plats och svetsas ihop.
Vad sägs om den här bilden - fyra tjejer som jobbar hårt medan två killar står och röker och kliar sig i huvudet... Kanske är det därför det plötsligt är så många tjejer som numera jobbar inom den gröna branschen? Vi får ju saker och ting gjorda!
(Förlåt Joel och Mattias, ni jobbade faktiskt också, men jag kunde inte låta bli...)

 
 Runt träd och buskar som står planterade i gräsmattan måste gräset bort. Dels för att inte konkurrera om vatten och näring, dels för att underlätta gräsklippningen. Här i Båstad har man valt en båtform istället för en cirkel runt buskarna. Med en mall blir det jättelätt att fixa formen.

 
 Se så snyggt det blev!

 
Hur ofta ser man en sån här syn, i vilken kommun som helst? 30 man som jobbar hårt för att ställa i ordning en plantering. Det var rätt många förbipasserande som stannade upp och undrade lite vad som stod på...


Idag var det dags för plantering. Det var om möjligt ännu kallare än dagen innan, men jobbar man håller man värmen. Vi börjar med att luckra jorden som vi trampat rundor i igår. Sedan placeras krukorna ut så vi kan flytta runt dem tills vi blir nöjda.


Rhododendronen planteras genom markduken, vi skär helt enkelt upp ett kryss i duken och planterar genom det.


Det går fort när man är många! Och roligt är det!

 
 Nästan klart...
Tyvärr ser det inte mycket ut för världen eftersom plantorna är i vila nu, men till sommaren kommer det här att bli riktigt snyggt!

 
Naturligtvis kom lokaltidningen och skrev om oss också. Artikeln kan du läsa här.


Imorgon är det Hannu Sarenström som är gästföreläsare - det ser jag verkligen fram emot!

2 kommentarer:

 1. Tänk.... det gänget hade jag behövt här i somras! Då hade jag kanske inte haft ett helt gäng med plantor som står o suktar efter lite jord runt fötterna!
  Så roligt det måste vara o komma sådär många o göra ett jättejobb i ett litet nafs....
  Ha´t himla gôtt o hoppas du fått upp värmen nu
  Nina

  SvaraRadera
 2. Hej Helen, jag är inne och kikar på din blogg med jämna mellanrum. Bloggen håller mig uppdaterad och "igenkännande" av mina kunskaper jag fick på trädgårdsmästarutbildningen. Jag kan berätta att silvereken som stod runt fontänen har jag planterat vid Mittpunkten i Båstad. Imorgon skall jag fylla ut med silvergranskvistar som vi hämtat i skogen idag. Du har alltid så bra bilder. Tack för igår Rose-Marie

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)