Hösten har kommit till Norrviken. Serveringen i Vinterträdgården är stängd och öde. Men i parken finns det fortfarande en del besökare - grindarna står ju öppna under skoltid så det är bara att gå in.
Det var inte storm nu i veckan som gick enligt SMHI, för medelvinden var under 24 m/sekund. Men eftersom byvindarna uppmätes till över 30 sekundmeter håller jag nog inte med. Inte träden på Norrviken heller - här är det vår fina bollpil Salix bullata 'Fragilis' som fått stryk.
Uppe vid mästarrabatterna hade en av ädelcypresserna knäckts, men värre var att vindarna gått hårt åt även gulltallen Pinus ponderosa. Det är sorgligt att Norrviken förfaller mer och mer - det har ju knäckts en del träd tidigare i sommar också. Snart finns det inget kvar att käbbla om.....
Så här blev den färdiga trappan! Vi är helnöjda, och så roligt vi har haft! Kursen i anläggning hör till en av de mest intressanta och roliga kurserna tycker jag. Det kräver förstås visst tankearbete, men det är ok =). Tyvärr är litteraturen i ämnet så undermålig att den gör det svårare att förstå. Tänk att den bästa (och senaste) läroboken i ämnet trycktes 1970! En del måste ju ha hänt sen dess. Fast det är kul att se på fotona i boken....
Igår hade vi en av de roligaste lektionerna hittills, när vi skulle räkna ut dels hur mycket material (bärlager och stenmjöl) som skulle gå åt till jobben vi gjort på Apelrydsskolan, dels hur mycket det skulle kosta. Ingen svår matematik, trots komprimeringsfaktorer och många olika mått att tänka på, och vi landade på en slutsumma som faktiskt var mer rätt än den vår lärare hade när han beställde materialet! (så fick han också beställa mer under jobbets gång...)
Igår hade vi en av de roligaste lektionerna hittills, när vi skulle räkna ut dels hur mycket material (bärlager och stenmjöl) som skulle gå åt till jobben vi gjort på Apelrydsskolan, dels hur mycket det skulle kosta. Ingen svår matematik, trots komprimeringsfaktorer och många olika mått att tänka på, och vi landade på en slutsumma som faktiskt var mer rätt än den vår lärare hade när han beställde materialet! (så fick han också beställa mer under jobbets gång...)
Den här bilden kräver ju en förklaring - vi mäter steglängd. Det finns ett idealsteg på 64 cm - det är alltså den längden en normalstor människa har på sitt steg. Trampstenar bör till exempel läggas ut med cc-mått (från mitten på den ena till mitten på den andra) 64 cm. Men alla är ju inte lika, så här mätte vi dels upp hur långa steg vi har, dels provade vi att gå på trampstenar utlagda med olika mått. Mitt eget steg är 77 cm, men det funkar att gå på 64 också. Fast när jag skulle gå på den högra banan, där stegmåttet är 55 cm, kändes det som om jag trippade på tå! =)
Vi har fått besked om att vår praktikperiod till våren blivit styckad, och att vi ska ut tre veckor redan i januari för att praktisera ledarskap. Jag måste medge att jag varit ganska negativ till att gå ut på praktik v 3-5 - mitt i smällkalla vintern finns det väl inte så mycket att göra inom den gröna sektorn? Men jag ringde i alla fall kommunen lite på vinst och förlust, och de sa ja direkt! Idag har jag varit på möte med min handledare, och vi har bestämt att jag förutom att gå bredvid honom också ska få ansvaret för att göra en upphandling för att köpa in sommarblommorna till kommunen, och dessutom är det jag som ska arbetsleda hela gänget när de ska beskära kommunens träd. "Det lär nog bli en utmaning", sa han med glimten i ögat. Ja, det tror jag med - inte nog med att jag är tjej och praktikant, jag ska också leda och undervisa ett gäng gubbar som varit där i massor med år! Men jag ser ändå fram emot det (med viss bävan....)
Det blir nog inte så mycket bloggat den närmaste tiden - vi har tenta i Anläggning på onsdag och Ogräskunskap på torsdag , och veckan därpå en stor tenta på Ekologisk odling. Dessutom har vi en litteraturuppgift i "Människor och trädgårdar" som hänger över oss, och vi ska också hitta en plats (skola, äldreboende, vårdcentral osv) där vi ska göra ett mindre projekt som ska redovisas direkt efter jul. Det är verkligen skönt att jag åtminstone inte behöver tänka på att leta praktikplats längre!
Jag kan förstå att du trivs med anläggningsbiten =) Det är ju den som gör att jag tvunget vill gå på Hvilans utbildning. Inriktningen där är just anläggning. Men till våren kommer jag att söka alla tänkbara och otänkbara (skojar bara) alternavit. Allt för att arbetsförmedlingen ska låta mig vara. Tyvärr var det inget jobb de tvingade på mig utan bara en massa löjliga uppgifter som dessutom ska redovisas varje vecka. Man kan ju få en praktikplats om man vill och i princip var man vill men det är att utnyttja abetslösa enligt mig. Då får man jobba lika mycket som de andra på företaget, skillnaden är att vi gör det med a-kassa ersättning alltså 70-80% av lönen medan våra arbetskamrater får 100% Dessutom får man själv bekosta resorna till och från arbetet. Det är ganska dyrt att köra flera mil varje dag! Inte gör det att man drygar ut sina kassadagar heller även om ersättningen under tiden kommer ifrån försäkringskassan istället. Praktik kan jag tycka är perfekt för ungdomar som inte hunnit ut på arbetsmarknaden än och på så sätt har möjlighet att få lite erfarenhet. Min förmedling är annars inte ett dugg bättre än er. Jag har varit där en gång tidigare i år det är allt. Min nästa bokade tid (som jag fick efter midsommar) är i januari! Hoppsan långt och långt från ämnet, f-låt =(
SvaraRaderaHa en skön kväll/helg
Lycka till med råplugget o grattis till vad som låter som en bra praktikplats.
SvaraRaderaTrappan o gången blev jättesnygga ju ;-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina
Nu har du en award o hämta hos mig ;-)
SvaraRaderaHoppas du har´t riktigt gôrgôtt
Nina
Hejsan! Har läst din blogg ett tag och tycker den är jätteintressant :)
SvaraRaderaDu nämnde att ni läser en anläggningsbok från 1970. Förra året gick jag en vuxenutbildning i Göteborg som hette Mark, park och trädgårdsanläggning (På Burgårdens utbildningcentrum) och våran lärare sa att han haft problem med litteratur inom det ämnet och bestämde sig för att skriva eget material. Det var ganska bra ;-)
Om er utbildning behöver nytt material så kontakta gärna honom.
Göran Åhlander
0702441061
Emelie - tack för att du läser och gillar min blogg!
SvaraRaderaBoken jag nämnde från 1970 läser vi inte, men vi har fått kopierade utdrag ur den från vår lärare. Däremot har vi köpt materialet som Göran skrivit. Med tanke på att det är den enda anläggningslitteratur som skrivits sedan 1970 är det väl bra. Men boken(häftet) har inte blivit korrekturläst innan den gick i tryck så den är väldigt svårläst och ibland rent av obegriplig på sina ställen. I princip samtliga skisser och tabeller han hänvisar till saknas, och det förekommer också en del rena faktafel. Man ska till exempel INTE köra jordfräs på lerjord! =)
Men som sagt - den är ju bättre än inget, och om han bara korrekturläser den och fixar till felen blir den säkert riktigt bra!
/Helen
haha, jo, vi i vår klass tyckte samma sak. Men vad kul att hans material fanns hos er också :)
SvaraRadera