onsdag 20 maj 2009

LIA igen - nu på kyrkogården

Nu har vi påbörjat LIA-period 2 - Skötsel av utemiljöer.
Detta gäller enligt kursplanen:
"Kursens mål är att sätta grundläggande hortikulturkunskaper i ett sammanhang. Det kan handla om skötsel av gräsmattor, skötsel och anläggning av villaträdgårdar, plantskola och växtförsäljning, småskalig ekologisk odling."


Jag delar den här LIA-perioden på två delar precis som jag gjorde förra gången. Så de första två veckorna tillbringar jag på Örkelljunga Kyrkogård.

Det finns ca 5000 gravplatser, fördelade på 3 olika kyrkogårdar. 1912 var gravplatserna runt om kyrkan slut, så då öppnade man "Nya Kyrkogården". Den blev också full, och framåt 60-talet öppnades en till. Nu kunde ju inte den också kallas "Nya" så därför heter den "Västra".

Kyrkorådet ansvarar för skötseln av ca 500 gravplatser. Första dagen ägnar vi oss åt att köra ut kogödsel på dem allihop inför planteringen av sommarblommor nästa vecka. det tar mesta delen av dagen för två personer....


Jag får också vara med när man gräver en grav. Örkelljunga är en konservativ kommun, och det förekommer fortfarande många jordbegravningar. Det är verkligen intressant att få se hur det går till. Killen i grävmaskinen är inte anställd här, utan han åker runt i 11 olika församlingar och gräver gravar. När man kommit en bit ner säkrar man upp sidorna mot ras.

Här har man kommit nästan till det slutliga djupet, ca 180 cm, och man har säkrat hela vägen ner. Gubbarna kommer ju att tillbringa en del på botten och vill inte råka ut för ras. Just här består marken mest av grus och småsten, och längst ner hittar vi fin sand. Hela tiden försöker man hålla snyggt på platsen, så all vilsekommen jord åker ner i graven eller i containerna på sidorna.

Samma dag som begravningen ska ske hänger man ut gröna dukar som döljer jordhögarna. Man lägger också ut banden som ska användas för att sänka ner kistan.

Efter begravningen får jag vara med och hjälpa till att hölja graven, och det var jag så upptagen med att det inte blev några bilder. =) Men jag kan iaf berätta att när man tagit bort dukarna och sedan säkringarna sätter man i en sorts rejäl domkraft på varje container så de tippas ner i graven. Det som grävdes upp sist tippas i först så allt kommer i rätt ordning. Man är hela tiden mycket noga med att göra allting smidigt och respektfullt.


Jag har nu ägnat två dagar åt att rensa ogräs och klippa gräset runt gravstenarna. Efter att ha varit så trött i benen att jag knappt orkat lyfta fötterna satte jag på mig stegräknaren idag. Drygt 4 timmars gräsklippning gav 13 000 steg =). Det är ingen lätt match, för åtminstone på Gamla kyrkogården där jag har klippt nu står gravstenarna ganska så huller om buller. Det är ett evigt lirkande och lyftande och dragande - drivningen på Klippon har man ingen större nytta av.

Men ibland stannar jag till och beundrar en särskilt vacker gravsten som till exempel den här i järn.

Texten lyder:
Riksdagsmannen Paul Jönsson i Ekholm
Född d 10 juli 1777, Död d 10 dcr 1841



Imorgon är det helg - då ska jag klippa min egen gräsmatta! För en gångs skull ser jag inte riktigt fram emot det....



(Min kamera är på lagning så jag använder en lånad som tyvärr inte ger samma bildskärpa som min egen. Åh, vad jag saknar den!)

5 kommentarer:

  1. Hej! Nu börjar jag följa din intressanta utbildning här istället.. Ger upp med Trädgårdsblogg som bara strular!
    Inga gravstenar att klipa runt under morgondagens grästrimmning, då..det blir ju bra variation, det! :)
    Trevlig helg!
    /Kirsti

    SvaraRadera
  2. Ja då kommer vi att få följa dej på ett nytt oskrivet blad--håller med om att gravstenar kan va otroligt vackra--men det känns ändå lite "creepee"
    Ha det--Maria

    SvaraRadera
  3. Kyrkogården bjuder på många vackra, gamla stenar att läsa på och beundra / gittan

    SvaraRadera
  4. Ja visst sätter kyrkogårdar fantasin i rullning. Och som besökare är ju kyrkogårdar sådana lugna, vackra, sakrala platser. Hoppas det känns likadant när man arbetar där för då får du ett par fantastiska veckor!

    SvaraRadera
  5. En kyrkogård.. låter intressant och annorlunda men säkert inte om man går en trädgårsmästarlinje, bara att jag inte tänkt tanken. Gamla kyrkogårdar är vackra.. och mycket man kan njuta av där, jag kan också falla i tankar över en extra vacker sten, fina ord, ett ornament eller ett fint staket där.. en rofylld plats. Du får berätta mer.. =). Ha det gott..Moa

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)