fredag 15 maj 2009

Examen!

Solen skiner, det är varmt och vindstilla, blåregnet blommar och alla är finklädda. Förutsättningarna är de bästa för en riktigt lyckad examensdag.

Första kullen trädgårdsmästare på Norrviken/Apelryds KY-utbildning är nu redo att gå ut i verkligheten. Av 34 som började för två år sedan är det 29 st som tar sin examen idag. 10 startar eget, övriga har fått antingen säsongs- eller visstidsanställning. Endast 2 har inte hittat jobb än, och faller därför under jobbgarantin, dvs skolan ordnar jobb åt dem. Det är väl ett minst sagt lyckat resultat - och det känns bra för oss om har ett år kvar....

Klassföreståndaren Fredrik Thomée håller i dagens program.

Hemlige gästföreläsaren visar sig vara Henrik Morin, kanske mest känd som mannen bakom Mästarrabatten 2008. Han jobbar mycket för POM (Programmet för Odlad Mångfald) så vi fick höra en hel del om hur man inventerar/renoverar gamla trädgårdar, och hur man bäst ska ta hand om våra gamla kulturväxter. Mycket inspirerande och intressant!

(Men jag hade förstås hoppats på att den hemlige gästen skulle vara Slottsträdgårdsmästaren - han gjorde ju sin skånska resa den här veckan. Tyvärr var han på Norrviken igår torsdag när jag var på Hasselfors, så vi missade varandra. Osis!)

Malte Åkerström från NTAB berättade hur tacksamma man är från Norrvikens sida att den här utbildningen finns, och att vi elever lägger ner så mycket arbete i parken. Han berättade också lite om dramatiken som varit i veckan, om hur de sagt upp avtalet, och deras syn på saken. NTAB fortsätter ju driva parken fram till hösten 2010, så skolan kommer att fortsätta samarbetet tills dess.

Äldsta utexaminerade trädgårdsmästaren:
Rose-Marie Larsson, som fyller 60 i augusti (och blir mormor om några veckor).
Man är aldrig för gammal för att börja om!Alla de 29 avgångseleverna blev personligen avtackade av (och omkramade av) klf Fredrik Thomée, lärare Kristian Lantz, Apelrydsskolans rektor Maria Kristensen, kanslist Kerstin Nilsson och Håkan Sandin, SLU och även ledningsgruppens ordförande. Spaden Håkan står med ska inte användas till att slå någon med...... utan varje elev fick varsin rostfri spade med gravering på bladet. Undras om de hamnar på väggen, eller faktiskt kommer att användas i grävningen...Vår klf Kristian fick också kramar och presenter. Han har haft ett minst lika tufft år som vi elever, och förtjänar verkligen uppmuntran.Dagen för de nyuteaxminerade fortsatte med förfriskningar i Körsbärsträdgården, och sedan stor middag i Vinterträdgården.

Tidningsartikel i hd.se.


Vi som bara hade vanlig skolavslutning bytte till arbetskläder och fortsatte jobba ute i trädgården....
Nu väntar tyvärr inget sommarlov för oss, utan 4 månaders praktik. På måndag kl 07.00 ska jag börja på kyrkogårdsförvaltningen!5 kommentarer:

 1. Men vad trist att inte ha något sommarledigt alls. Lycka till med praktisken.

  SvaraRadera
 2. Hej Helen. Tror du att du skulle vilja göra en kort sammanfattning av läget i Norrviken på min blogg? Verkar som om det är väldigt olika information i omlopp. Det vore toppen om du ville/kunde. Pm du har tid förstås.

  SvaraRadera
 3. Grattis! Vilken kul utbildning! Tänk! Att jobba med växter och få betalt för det. jag mest spendera pengar med min trädgård interess

  SvaraRadera
 4. Lycka till med praktiken. Ja visst var det synd att vi missade varandra i torsdags.

  SvaraRadera
 5. Hoppas praktiken blir givande och trevlig. Den spaden hade jag aldrig satt i marken =D Och SÅ häftigt att utbilda sig till det man vill fast man är lite äldre! Får mig att inse att det aldrig är för sent / gittan

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)