tisdag 26 maj 2009

Kyrkogårdsblommor...

Nu har vi planterat årets sommarblommor på de gravar som har gravvård. Trenden i år (liksom alla andra år) är isbegonior (Begonia semper-florens) och silverek (Senecio cineraria). 2 160 plantor har vi satt på två dagar. Jag är inte säker på att jag någonsin vill se en isbegonia igen...
På varje grav ska det vara 3 begonior och 2 silverekar, och så här planterar man på traditionellt vis. Allting i en lång rad, med en silverek i var ände.


En liten utvikning: jag gick och funderade (man har mycket tid att fundera när man går och klipper gräs eller planterar) på varför det står "Vårdas av kyrkorådet" på skyltarna. Vi sköter ju rabatterna snarare är vårdar dem - jag tycker att ordet vård passar bättre när det gäller människor. Men när jag hade tänkt ett varv till förstod jag precis. Det hade varit mycket olämpligt med en skylt på graven med texten "Sköts av kyrkorådet". =)


Så här planterar jag (eller ungefär i alla fall, det blir lite hur det faller sig). Och faktiskt - min handledare gör inte heller raka rader längre. =)


Det är otroligt supertorrt ute, så vi måste naturligtvis vattna efteråt. Det funkar inte att dra slang så vi har burit ut kannor istället. Till 432 gravar....Jag har också fått ett trevligt beskärningsprojekt. Det här är ett buskage som kallas Oasen, där det är tänkt att kyrkogårdsbesökarna ska kunna sitta och bara njuta av friden. Det är väldigt vackert, eller var i alla fall för några år sedan. Nu är de flesta buskarna förvuxna, kväver varandra, är spretiga osv. Men just nu är en väldigt olämplig tid att beskära, det mesta ska ju till att blomma nu! Jag bara vägrar att beskära en paradisbuske som står i full knopp. Jag försöker plocka ur lite ris här och där - får väl komma tillbaka i mars igen =)

Det som genomsyrar det mesta (och inte bara här, inbillar jag mig) är tidsbristen. Väldigt mycket får stå tillbaka just pga att man inte hinner med. Lite tråkigt, tycker jag nog. Personalen här vill ju liksom alla andra göra ett bra jobb men har inte riktigt möjlighet till det.

Nu hoppas jag att det regnar riktigt rejält inatt, annars måste jag börja direkt i morgon bitti med att bära ut 10-liters vattenkannan 432 gånger igen....15 000 steg idag!
4 kommentarer:

 1. Jag är kyrkvaktmästare och känner igen mig i dina funderingar. Men jag undrar mer varför det står Kyrkorådet. Kyrkorådet är ju bara ett par gamla politiker och det är ju inte direkt de som gör arbetet.

  Jag planterade 114 pelargoner igår och tyckte det var tillräckligt drygt. Men när jag läser om dina isbegonier och silverekar inser jag att jag får vara väldigt tacksam i stället.

  SvaraRadera
 2. Låter inte som en "trend" med isbegonior och silverek på kyrkogården - låter som de typiska kyrkogårdsplantorna! De finns bara där och passar ingen annanstans.
  Verkar ineffetivt med kannorna... Och inte speciellt arbetsmiljövänligt. Har du en kärra att dra dem på i alla fall?

  SvaraRadera
 3. Man kan ju bara le när man läst dina rader =) Men visst ser det enformigt ut om alla gravar är lika planterade. Jag kan säga att efter att ha arbetat med sommarblommor en säsong på plantskolan så är man ganska less på många av dem. Tänk att stå och plocka visset och fula blad från tio vagnar Pelargoner, för att sen fortsätta med nästa sort... Jag sår inte ens sommarblommor längre. Det har sina sidor. Hoppas du slipper bära vattenkannor idag / kram

  SvaraRadera
 4. Sköts av Kyrkorådet....har bara sån lust att få lov att skriva detta någon gång på en grav--så pilimariskt av dej att bara få till detta--sjuk humor kanske det men jag fick mitt goa skratt idag av dej...Kramen Maria

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)