torsdag 14 maj 2009

Hasselfors - Sveriges största jord (torv)leverantör

Näst sista dagen på terminen åker vi på studiebesök till en av Hasselfors fabriker ute på Köpinge myr, strax utanför Perstorp i Skåne. Vi blir guidade runt av Alf - en trevlig herre som bjuder på massor med information. Tyvärr är det svårt att höra allt han säger eftersom det är en mycket ljudlig verksamhet de bedriver här...
Men det jag lyckades uppfatta tänkte jag dela med mig av.
Varje år säljer Hasselfors 50 000 kubikmeter torv i bulk, och det dubbla som förpackat.
Det finns 5 olika varianter (kvaliteter):
Bulk (lösvikt på lastbil)
Landscaping (storsäckar med egna recept på torv blandat med matjord, lera, sand, näring osv till kommuner, byggföretag m fl)
Hobbyjord
Medium
Proffsjord
Man testar både ledningstal och PH på allt som lämnar fabriken, och uppgifterna behålls i 9 mån för spårbarhet.

Här är det block som lastas i en rivare. De trasas sönder och skickas sedan vidare till ett såll som delar upp dem i olika fraktioner. Det dånar och det ryker fint torvpulver. Vi får snabbt både näsa och ögon igentäppta...

Mycket av det de säljer går i bulk. Lastbilarna köar utanför i väntan på att bli lastade. En stor del går på export till Danmark - deras torvmossar är i princip helt slut.
Receptlistan. Det är mycket som ska hållas reda på...
Här lastar man i torven som ska förpackas i säckar.
I de här tunnorna finns perlit, näring och annat som ska blandas i torven.
Olika i varje recept.
Det är inte många som jobbar i fabriken, allting är automatiserat, men viss övervakning måste ändå göras.

Och här emballeras då den färdiga blandningen. Just de här säckarna är märkta Haga - de ska till Danmark. Totalt 25 000 säckar/dygn tillverkas här.

En hel del av jorden som förpackas här är legotillverkning - den enskilt största kunden är Plantagen, men även BoGrönt m fl får sin jord/torv härifrån. Plantagens jord är alltså inte dålig - det är Hasselfors i påsen ju! =)
Förutom jord och torv levererar man bark, sten, gödning och pinjebark. Just pinjebarken är ett litet problem eftersom man inte längre kan köpa från Portugal pga problem med nematoder. Numera kommer pinjebarken från Belgien och Frankrike.


När det gäller landscaping, dvs sånt som skickas ut till stora anläggare m fl, blandar man råvarorna här ute. Här ligger stora högar med lera och olika sorters torv.

Förr gick transporterna från mossarna och in till fabriken på järnväg. Man har även använt tågen för att köra runt besökare här. Men sedan något år får tågen stå - pga sättningar i jorden var det inte säkert att köra längre. Numera är det bara lastbilar som gäller.

Det är ofantliga lager torvsäckar som ligger här....
Max 6 mån får torven/jorden förvaras varmt. Sedan mister den sin spänstighet. Är det kallt klarar den sig längre. Därför finns det datummärkning (dock inte som kunden kan se, den ligger i streckkoden) på säcken.

Ute på mossen samlas den brutna torven i stora upplag där den ligger och torkar. Den här torven bröts förra sommaren. Man tar alltid upp så mycket att det räcker för två år framåt - man vet ju aldrig när det blir en blöt sommar.

Här rivs torven. Det översta, ljusa lagret är finast och det används till växter på olika sätt - antingen rivet som här, eller i torvblock. Lagret under är sämre, det blir till energitorv, som man eldar med i bl a värmeverk. Och under det är det svarttorv, som är väldigt kompakt och rejält kletig. Att forma en köttbulle var absolut inga problem. =) Den torven används av odlare till bland annat pluggodling av sallat. Allra underst ligger sand som också bryts.

Det är häftiga maskiner som används.
Just denna mossen är liten - bara 150 ha, och det är bara 1/3 kvar som bryts nu. Det övriga är förbrukat. Hasselfors har flera mossar till i närheten som man bryter från, och man köper också in torv från t ex Svenljunga och Sävsjö.

En mosse innehåller 90% vatten. Man kan dika bort 10% genom att göra diken var 20:e meter. Torven håller alltså 80% vatten när den bryts. Den ligger och torkar fram till midsommar, och då går vattenhalten ner till 50%. Efter midsommar torkar den inte längre, eftersom luftfuktigheten med dagg osv stiger då. Är det alltså en blöt vår och försommar får man stora problem.
Stora torvländer är Baltikum, Ryssland, Irland och Sverige. Vissa år är det brist på torv, kanske just pga dåligt väder. De olika Sphagnumarterna inverkar också. Den finaste torven får man från arterna som växer i bl a Sverige. Torven från Baltikum består av sämre arter, och blir av sämre kvalitet.

Den här mossen är färdigbruten. Man lämnar den åt sitt öde och inom några år har vattnet kommit tillbaka och hålorna efter brytningen blir istället rika fågelsjöar.

Till slut måste jag ta kål på en myt som jag själv dessvärre varit med och spridit. Jag har nämligen hört från många håll, bl a från kända experter, att "ko-på-påse" inte längre innehåller kogödsel utan bara torv med kourin. Så är det inte med Hasselfors kogödsel.
Kogödseln kommer från en gård i södra Skåne där korna går på en djupströbädd. Den komposteras i 6 mån, därefter skickas den till Mörrum för hygienisering. Det innebär att den hettas upp till 58 grader. Då dör alla EHEC-bakterier. Därefter blandas den ut med lika delar torv och förpackas som kogödsel. Anledningen till att den blandas ut är för att den ska vara mindre stark.

Så fortsätt för all del att köpa förpackad kogödsel! =)




3 kommentarer:

  1. Tycker det är spännande med jordkvaliteter och gödsel osv. Har själv glatt köpt kompostjorden på renhållningsverket Sysav men så påstår slottsträdgårdsmästaren i Malmö, John Taylor, att jorden från tippen innehåller till största delen komposterade julgranar. Och i barrträd finns inga näringsämnen. Suck...

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Trevlig artikel.
    vet du var man kan få tag i torv i bulk? Jag behöver 10-20 kubik och det blir dyrt med påse och jobbigt att frakta hem själv.
    Även plantjord vore bra att få tag i billigt. behöver 30-40 kubik.
    Mvh
    Martin

    SvaraRadera
  3. Var finns du i landet? Jag kan kanske hjälpa till.
    Hör av dig på pm till helens.grona@gmail.com.
    /Helen

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)