torsdag 30 april 2009

Studiebesök på Splendor plant

För första gången på hur länge som helst är det faktiskt lite kyligt och mulet på morgonen! Perfekt väder för ett studiebesök....

Vi åker till Sveriges näst största plantskola,
Splendor Plant i Svanshall någon mil utanför Höganäs. (Störst är Granquists, som ligger i Ausås utanför Ängelholm - bara ett stenkast bort). På 70 hektar mark odlar Splendor Plant såna mängder buskar, träd, häckplantor och perenner att de omsätter ca 60 MSEK/år. Huvudsakligen levererar de till olika gardencenter och andra plantskolor runt om i Sverige, och en liten del går direkt till slutkunder. Det är då oftast riktigt stora mängder till varje kund. Vi blir guidade runt, och får hela tiden akta oss för alla traktorer som kör omkring hej vilt. Det är årets brådaste tid, och ca 60 fast anställda och ett 40-tal säsongsanställda kämpar med att hinna med alla order som ska ut. Det mesta materialet drivs upp från sticklingar eller pluggplantor. Många träd och buskar ympas på grundstammar.
Här står perennena i långa rader, färdiga för leverans.De solkänsliga perennerna får ett skuggande tak.I den här torkan vattnas det mycket....Marken lutar så överskottsvattnet samlas upp i rör (det ligger även rör under marken) och skickas vidare till...
... dammen, där det sedan pumpas vidare ut på fälten igen. Ett slutet kretslopp alltså, om än ganska öppet. Smart!


I kylen förvaras de barrotade växterna tills det är dags för leverans. Här är det bara 0 grader, så de är helt i vila. Fram till midsommar kan de ligga här - har de inte blivit sålda då planteras de ut igen och får växa ett år till. (Den andre fotonörden - han på bild - är vår lärare Kristian. Av någon anledning är alltid vi två sist och får springa ikapp de andra. )


Man tar egna sticklingar också. Här är det pil, som planterades för en tid sen. Det syns kanske inte på bild, men det har börjat komma skott både här och där i krukorna...


Den här knepiga maskinen används dels vid rotbeskärning (som görs med jämna mellanrum på de friväxande buskarna och träden för att stimulera bättre rotsystem), dels när man ska ta upp träden i klump.


Och här står då ett gäng klumpade bokar, redo för leverans. De tas inte upp förrän det finns order på dem. Dessa är förstås äkta klumpar, inte barrotade som svepts in i torv. (se föregående inlägg)Här står plantorna redo och väntar på bilen som ska ta dem vidare till något gardencenter, en annan plantskola eller kanske direkt ut i en park eller ett bostadsområde?


Detta är en rad lindar som ska bli alléträd. De har stått på den här platsen i två år (är ungefär 5 år gamla), och har under tiden blivit beskurna flera gånger för att stamma upp dem, bilda krona osv.
Det som är lite speciellt med lind är att om den får växa fritt blir den alldeles platt, som om den hamnat i press. När man bygger upp kronan får man därför välja grenar som svänger så de kommer att peka även på de håll det inte finns några grenar. Det syns ganska tydligt på det här fotot.

Det var en väldigt intressant dag, jag lärde mig massor om hur det går till att dra upp buskar och träd för försäljning. Tack för att vi fick komma!


************************
Kommentar i förra bloggen:
Åh, vilket studiebesök!Bara intressant ju. Förstår att du lär dig mer och mer.....blir perfekt för en trädgårdsmästare:)
//Helén
lamas - 23:14 - 2009-04-30

Wow!Vilket intressant besök! Kul att se hur det går till på såna stora ställen!
x - 23:47 - 2009-04-30


Vad mycket man lär sig av att följa din utbildning. Imponerad av att du hinner med.
/ Ola
Ola - 08:17 - 2009-05-01


Jösses! Vilka stora ögon jag fick när jag började läsa ditt inlägg. Vilken anläggning. Hade varit kul att gå där o titta men klart för stort för att gå o shoppa.
/Mia
knatten - 10:10 - 2009-05-01


Vad intressant visning med bilder. Perennmattorna var ju underbara med all olika färger. Anita
ormbunke - 12:14 - 2009-05-01


Jag var där själv förra året åt en kunds räkning och de var verkligen tillmötesgående och verkligen intressant och roligt att få gå runt där. Kul att man känner igen sig, dock såg jag inte den där rotbekärare.
MB
Du titta in på min halsband blogg - du vann ett tröstpris.
Mariaberg - 21:08 - 2009-05-01


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)