onsdag 8 april 2009

Praktiskt arbete och inspiration

Dagarna rullar på - nu är det en hel månad sen vi kom tillbaka från LIAn. Vart tar tiden vägen?
Vi jobbar numera nästan enbart i halvklass, så en del av mina kompisar träffar jag inte så ofta längre. Det är betydligt enklare att jobba i halvklass, särskilt som det varit många sjuka senaste tiden, så vi är sällan mer än 10 åt gången...

Halva dagarna är det teori. Antingen ekologisk odling (vi har pratat gröngödsling hur många timmar som helst!) eller att skapa skötselmanualer. Andra halvan är det praktiskt arbete som då antingen består av våra projekt - där vi jobbar helt fritt men med lärarstöd om vi önskar - eller diverse anläggnings- och skötseluppgifter ute i parken (också relativt fria arbeten).Bilden är lånad från Tirups hemsida


I måndags skissade vi på placeringen av kryddväxterna i Kryddträdgården och dagen efter åkte vi i vår grupp på inspirationsresa till Tirups Örtagård. De hade precis öppnat för säsongen så det fanns inte massor med växter än - så det får nog bli en resa till om några veckor.För när de är i gång är de otroligt välsorterade! Rad efter rad efter rad med bara krydd- och medicinalväxter. Somliga har jag aldrig ens hört talas om. Här kan vi hitta mycket, både vanliga kryddor och till "Häxans hörna". De har en vacker och inspirerande örtagård, så jag kan verkligen rekommendera ett besök där. Maten i cafét är också god....


Runt om Norrvikens Trädgårdar finns det rester av de ursprungliga hasselodlingarna. Idag har vi varit nere vid det gamla trädgårdsmästeriet och samlat hasselslanor. Vad vi ska använda dem till återkommer jag till...


Som vanligt får vi klara oss själva, så vi lastar vad vi tror kan behövas på släpet och ger oss iväg med traktorn. Sedan visade det sig att vi faktiskt inte behövde röjsågen, det gick lika bra med sekatör och grensåg.


Att köra traktor är kul! Att backa med släpet är mindre kul - så vi tränar så fort vi får en chans (dvs - när ingen är i närheten och det inte är bråttom... ).Våra egna sommarrabatter börjar ta form, åtminstone på papperet. Om en vecka ska de vara klara att redovisas, och v 20 ska de planteras. Faktiskt har det börjat hända saker ute i parken också. Det verkar som om det kommer att bli mycket färgstarka och spännande planteringar!

Uppdatering:
Imorgon torsdag kl 7.45 (ca) kommer "Praktikant-Malin" på Mix Megapols
Äntligen morgon att ringa upp vår lärare Fredrik Thomée och söka tjänst som kunnig praktikant. Det ska iaf jag lyssna på!!!!


************************
Kommentar i förra bloggen:
Vad kul att det går bra för dig!Och backa med släp...det gillar jag inte....iallfall inte när man har bil med släp. Förstår att ni får åka runt o besöka plantskolor mm, och det verkar jätteintressant ju! Ha nu en GLAD PÅSK!
Kram Helén
**************************************************************
Det är rätt kul när vi sköter oss själva som vi gör mycket nu. Men mer träning på backandet behövs definitivt =) Glad påsk själv!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-04-08 klockan 22:32
lamas - 20:56 - 2009-04-08


Cool......liten lastbil. /aw :) **************************************************************
Fast det är ju förstås en traktor modell mindre med gallersläp....
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-04-08 klockan 22:33
Kojbojflickan - 22:30 - 2009-04-08


Att backa med släp är inte helt lätt..men ärligt talat så tror jag att det går bättre om man slappnar av och slutar tänka..."just feel the force" Tirps örtagård skulle jag vilja besöka...det är mycket där nere hos er man skulle vilja se...det är faan att man inte har semester!!
Tesa - 07:13 - 2009-04-09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)