tisdag 28 april 2009

Plantskolekunskap - och Tirup igenTänk - nu är det bara tre veckor kvar i skolan! Och så mycket som ska hinnas med!!!!!

I kursen ekologisk odling läser vi nu om plantskolor. Idag pratar vi om vad som står på etiketterna på plantorna man köper, främst då buskar och träd.
Ofta står det en siffra, t ex 1/1 eller 0/2 eller nåt liknande. Genom den siffran kan man utläsa väldigt mycket. 1/1 betyder att det är en fröförökad planta som är 2 år gammal, och att den är omplanterad en gång, efter 1 år. 0/2 betyder att plantan är sticklingsförökad och 2 år gammal.
Står det kl är det en förkortning för klump, som betyder att plantan (oftast träd) har ett intakt rotsystem som med sitt omgivande substrat (det den har växt i) är förpackad i ett nät av stål eller juteväv. Co betyder container, som är samma sak som kruka. De här två benämningarna innebär att det förmodligen handlar om en frisk välrotad planta som klarar att planteras när som helst under odlingssäsongen, och också kan stå i sin kruka eller klump en tid innan plantering.
Sen finns det de barrotade plantorna, som oftast är rosor eller häckplantor. De hanteras endast då växten är i vila. Planteras vår och höst, inte mitt i sommaren. Det får bara gå en kort tid mellan kylen och planteringen, och de måste förvaras jordslagna i fuktig torv/sand i skuggan.
Och så lite fusk...
C-pack är krukpackade, dvs barrotade plantor som man satt i en kruka med torv. Den här plantan saknar finrötter och bör behandlas som en barrotad.
K-pack är klumppackade, dvs barrotade plantor som tillsammans med lite lös torv svepts in i en klump. De ska också hanteras som barrotade plantor.

Det kan vara bra att veta nästa gång man ska köpa ett dyrt träd eller buske - står det C-pack eller K-pack på etiketten är risken större att man får problem!

Vi tar en tur i parken och diskuterar lite mer träd på plats. Körsbärsträdgården visar sig från sin vackraste sida just nu. I min andra blogg har jag startat upp en serie med små redovisningar om de olika trädgårdarna på Norrviken. Det finns så många okända pärlor, och jag känner att det inte riktigt hör hemma i denna bloggen, som ju mest ska handla om utbildningen. Men under temat Norrviken bit för bit kommer jag där att berätta om t ex Tors Park, TV-trädgården, Kungens Ravin och mycket mer. Håll gärna koll där! (Länk ligger ute i den här bloggens högerspalt). Först ut är förstås körsbärslunden.På eftermiddagen drar vi i Kryddträdgårdsgruppen till Tirups Örtagård för andra gången på en månad. Nu ska vi shoppa växter, för imorgon är det planteringsdax! Vi har ringt i förväg och blivit lovade att det allra mesta ska finnas på plats. Bra, för det är ändå 11 mil enkel resa från Båstad, man vill ju inte köra i onödan.


Vi börjar med en fika ute i trädgården. Deras hamburgare med ajvar är otroligt goda, och hembakade kakor med örter är inte heller fel. Chokladkaka med mynta är t ex en höjdare. Däremot är vi ganska överens i gänget om att pelargonkakan inte alls smakar som vi tänkt oss. Den får fåglarna hjälpa oss att äta upp...


Sedan sätter vi igång att shoppa. Det finns massor med spännande örter och kryddväxter här, och även en del kul perenner. Vi hittar ganska mycket av det vi skulle ha, men tyvärr inte det viktigaste. Vi ska ju skapa en plats som heter Häxans Hörna, där vi ska visa några av de gamla, giftiga medicinalväxterna som t ex bolmört, belladonna, alruna m fl. Jessica som är gruppens svetsare har kämpat med att bygga en bur vi ska placera runt de farliga växterna.


Jag brukar inte gnälla, men vi är faktiskt ganska irriterade när vi åker därifrån. Först för att vi inte kan hitta växterna vi kommit dit för. Men ok tänker vi, vi får leta upp nån och fråga. De har ju lovat... Men nån personal syns inte till någonstans. Istället går vi in i butiken för att betala, och där står vi i kö länge länge länge tillsammans med flera andra, utan att en människa dyker upp. Några kunder tröttnar och går. Långt om länge kommer en väldigt surmulen och irriterad dam som tydligt visar att hon inte alls vill stå i nån kassa. Jag frågar henne om de utlovade växterna och får bara svaret att de har så mycket att göra så de inte har tid. Hon är inte på prathumör så vi bara betalar och stressar ut till bilen eftersom vi nu är väldigt mycket försenade.


Det är verkligen ett trist slut på en annars trevlig dag. Jag hoppas de tar in mer personal så kunderna får bättre service i framtiden - och vi som kört 22 mil för att få tag i Belladonna och Alruna får fortsätta leta....


På skylten står det - "vi är i butiken". Men inte fanns det nån där....


Imorgon ska vi till
Splendor på studiebesök - det ska bli riktigt kul!
************************
Kommentar i förra bloggen:


En..... DRAKE.. en DRAKE!!! Visst är det en drake!!! **************************************************************
Visst är det det =). Här finns ganska mycket prylar i betong - och väldigt många drakar och demoner.... Har fotat mer - gör kanske ett inlägg med bara betongprylar från Tirup sen. I min andra blogg då...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-04-28 klockan 07:11
LindaLunda - 07:05 - 2009-04-28


Gu va SURT..sådär får det ju bara inte gå till..OK att de kanske inte har allt men BELLADONNA!! Det ska man ha i en örtagård tycker jag..alla vill ju inte bara ha gulligullväxter...hmm..jag ska gå ut och se om min belladonna har frösått sig, jag... Tråkigt med sån dålig service...såna där lite mer kända ställen har ju ett namn att leva upp till och får faktiskt se till att ha service när dom har öppet.. **************************************************************
Det är ju inte så bra reklam när jag bloggar om deras dåliga service =). Jag ska faktiskt ringa till dem och höra om de kan skicka plantorna. De hade ju lovat.....
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-04-28 klockan 18:13
Tesa - 07:26 - 2009-04-28


Men vilket dåligt bemötande...vill dom inte ha kunder? Hoppas att du hittar växterna du ska ha snart! Så underbart träden blommar! Ha en fin dag!
/ Irene
**************************************************************
Ja, och nu börjar det bli bråttom - på fredag öppnar parken för besökare! Jaja, det löser sig väl på nåt vis...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-04-28 klockan 18:14
IreneL - 07:44 - 2009-04-28


Nu har jag lärt mig mer,tack för det :) Osis med trädgårdsbutiken ni besökte, oproffsigt tycker jag. Skall försöka ha lite koll på dina olika bloggar ;) Ha det gott, kramen 8`) **************************************************************
Kunskap är gratis så det bjuder jag så gärna på! =) Ja, med tanke på att Tirup är en av Sveriges största örtplantskolor är det rätt dåligt. Men de ska få chansen att rätta till det... Ja, det är lite tufft att hålla reda på två bloggar - särskilt nu när man hellre är ute än inne. Men det går! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-04-28 klockan 18:16
lotza - 08:12 - 2009-04-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)