måndag 24 maj 2010

Trädgårdsmästare inriktning ledarskap - 80 veckor i bilder


Den 1:a september 2008 var vi ett glatt gäng som påbörjade en Kvalificerad yrkesutbildning: Trädgårdsmästare med inriktning ledarskap på Norrvikens Trädgårdar. Vi var 5 killar och 29 tjejer i åldrarna 23 till 54 år, och hade så vitt skilda bakgrunder som inom vården, militären, skolan, reklambranschen och mycket mer. Ingen av oss visste väl egentligen vad vi hade att vänta oss den här dagen....

 

Sedan utbildningen startade började jag dels blogga, dels fotografera, så jag har tagit flera tusen bilder under den här tiden. Det har varit ett tufft jobb, men nu har jag valt ut några som får sammanfatta de här två åren. Några av bilderna är visade här på bloggen tidigare, några inte. Naturligtvis är detta bara en bråkdel av allt vi varit med om - men allt får ju inte plats här...
(bilden ovan föreställer mig i fotograferingstagen och är tagen av bloggkompisen Monne på Alen Trädgård)


Anläggning har vi jobbat med i både stort och smått - och i alla väder


 
Våra huvudlärare Fredrik och Kristian i sina rätta element


 
Skötsel

Mer skötsel

Ännu mer skötsel

 Några olika intressanta kurser 

 
 Några av projekten vi jobbat med på Norrviken


Ett litet urval av alla studiebesök vi har gjortNågra av våra intressanta gästföreläsare


LIA - lärande i arbete


Englandsresan - jag saknar ord....

Roliga, härliga, underbara människor


Fantastiska Norrvikens Trädgårdar
Så här 80 veckor senare kan man bara konstatera att vi har varit med om så mycket! Det har varit roligt, intressant, frustrerande, underbart, jobbigt, stressigt, härligt, svettigt, kallt, fattigt, lärorikt och hur många adjektiv till som helst. =) 
Vi är 31 st som har fullföljt utbildningen, trots att det varit extremt struligt emellanåt. Och alla 31 har sysselsättning efter skolan:
5 har startat eget företag på heltid.
7 har fått tillsvidareanställning varav 1 driver eget företag vid sidan om (=jag)
13 har fått säsongsanställning varav 4 driver eget företag vid sidan om
2 har fått vikariat varav 1 driver eget företag vid sidan om
1 går tillfälligt tillbaka till sitt gamla arbete och driver eget företag vid sidan om (ska bli heltid från nästa år)
1 ska vara mammaledig och kommer nästa år att söka jobb inom branschen 
2 går till andra verksamheter än trädgård varav 1 driver eget företag.

Den statistiken går inte av för hackor! Hurra för oss!


Det här är det allra sista blogginlägget jag skriver från utbildningen till trädgårdsmästare på Norrviken. Framöver kommer jag att göra sporadiska inlägg här från mitt nya liv som trädgårdsmästare. Men jag har redan upptäckt att även om den ena dagen inte är den andra lik är det ofta svårt att hitta något att blogga om, så det kan som sagt dröja mellan inläggen. Däremot kommer jag att skriva olika trädgårdsrelaterade inlägg på min andra blogg Gröna funderingar.

Min klasskompis Georg, som tog examen samtidigt, har precis börjat blogga om sin anställning som trädgårdsmästare på Hovdala Slott. Läs den gärna! Georg Grundsten, trädgårdsmästare

Kvar på Norrviken finns klassen som började i höstas och alltså tar examen om ett år. Bianca bloggar om hur hon och hennes klasskamrater upplever utbildningen på Trädgårdsmästardrömmar.

Och just nu pågår intervjuerna för fullt inför höstens intag. Kanske kommer det någon ny som axlar manteln i nästa grupp också?


5 kommentarer:

 1. klart att en duktig o driven tjej som du klarar att fortsätta blogga om livets alla möjligheter och kämpatag i trädgårdsbranschen. Du har en publik och du gör bra inlägg. Lägg inte av. Håll hjulet rullande. Även när det blir tufft och känns tungt. Rätt som det är får du en kick och det är alltid bra att ha nätverk och vara ett ansikte för många i branschen.
  Du kan alltid satsa på att ge råd o tips, ha frågelåda och visa på bra o dåliga exempel. Sånt gillar trädgårdsfolket att läsa.
  många hälsningar från lilla mig

  c-a

  SvaraRadera
 2. Tack för att jag fått följa dig under din utbildning.... c-as idé är inte dum, men jag förstår ju om du tycker tiden inte räcker.....
  Men på ett eller annat sätt hoppas jag kunna få veta hur det går för dig ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Det har varit mycket intressant att få följa er under utbildningens gång och jag önskar dig lycka till i framtiden med ditt företagande. Kaske får du ett uppdrag av mig att lägga om mina gångar (när taket är bytt och fasaden omfogad dvs. inte detta året "skrattar") Du undrade om jag var kallad till intervju, nej inte än och jag räknar inte med det heller. Båstad sökte jag inte till - det är inte den inriktning sde har där som känns rätt för mig. Så det blev "bara" Hvilan och de har ändrat antagningssystem så man skriver inte längre något personligt brev. Jag satsar nog på att öppna min egna lilla butik trots allt och ger upp drömmarna om att få bli trädgårdsmästare. Man akn inte få allt här i livet / kram gittan

  SvaraRadera
 4. Ni verkar ha blandat praktiskt arbete med studier och föreläsningar bra tycker jag. man lär sig bäst när man har roligt!
  caroline i Lerum

  SvaraRadera
 5. Kul med an snabbrepris av alltihopa! Lycka till i fortsättningen!
  /Annika

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)