söndag 9 maj 2010

Examen utan examen

På onsdag är det dags. 80 veckors hårt slit avslutas äntligen med examen. Alla i klassen kommer att avtackas en och en och få examensbeviset i handen. Nåja, några, i alla fall. Väldigt många av oss kommer bara att få ett tomt kuvert, bland annat jag. Istället skickas examensbrevet hem per post senare. Jag får alltså inte min examen på examensdagen.

I 80 veckor har jag skött mig exemplariskt. Jag har i princip 100% närvaro, en enda dag har jag varit borta (och då var jag på kurs med nya jobbet). Alla tentor har jag klarat på första försöket, om inte med alla rätt så väl över godkänt. Jag satt till och med en gång och skrev tenta med 39 graders feber. Alla redovisningar, alla praktiska arbeten har jag gjort helt enligt anvisningarna och i rätt tid. Så vad har hänt? Jo, fyra hemuppgifter vi har fått i kursen Anläggning nu i vår, där det sas att det viktiga var att vi gjorde dem, inte att de blev exakt rätt, har sänkt de flesta i klassen....

En av uppgifterna bestod av att göra en trappritning i skala och med alla viktiga mått utsatta. Vi gick igenom vad man skulle tänka på under en lektion, och när jag sedan ritade den hemma (och lämnade in den i tid) var jag ganska nöjd. Men 30 av 31 i klassen blev ändå underkända! Det framgick senare (under en extrainsatt lektion i fredags eftermiddag) att anledningen till det var att vi skulle ha ritat ut saker som vi inte ens visste skulle vara med. Det känns lite fel att underkänna oss pga att undervisningen inte hållit måttet, särskilt om det är så viktigt att examen hänger på det. Nåja, vi satt och slet med att komplettera ritningarna sent i fredags eftermiddag utanför schemat så allt annat man hade planerat fick stå åt sidan. Fredag kl 18 skulle examensbevisen skrivas, så tills dess måste vi vara klara (och det blev de flesta av oss). Därmed borde allting varit ok. Men nej....

Två av uppgifterna skulle göras och lämnas in samtidigt som vi hade vårt stora projekt under februari och mars, den ena var ett grupparbete. Vi slet verkligen med projektet, och trots att jag till slut var så stressad att jag varken åt eller sov hann vi inte slutföra det så vi blev nöjda. Någon tid för 6 timmars annat grupparbete fanns helt enkelt inte, så uppgiften blev inte inlämnad i tid. Sedan under praktikperioden visade det sig vara omöjligt att samla gruppen eftersom vi var spridda på så olika håll, och med olika tider. Faktum är att vi satt och gjorde uppgiften i måndags, samma dag det var absolut sista deadline för att betygen skulle hinna sättas. En av tjejerna som redan hunnit lämna in sin (och fått godkänt) tittade igenom vad vi gjort innan vi lämnade den och tyckte det såg ut ungefär som hennes, så vi var ganska säkra på att det var ok. Men nej, kl halv fem i fredags eftermiddag fick vi veta att imorgon måndag ska vi sitta tillsammans med läraren och göra om den. Tydligen har vi missat någon liten detalj, oklart vad. Och examensbevisen är då redan skrivna, så vi är alltså inte godkända.

Många i klassen har dessutom den senaste veckan fått besked om att de haft rester som de inte vetat om. En missad redovisning första terminen, till exempel. Hur ska man ta igen något sådant, när det är en vecka kvar tills examensbevisen ska skrivas?

Jag kanske låter upprörd och gnällig, men just nu känner jag att alla dessa veckor och månader är bortslängda för mig pga av några bagatellartade smådetaljer. Vad ger det för signaler om skolan gör det omöjligt för eleverna att ta sin examen?

14 kommentarer:

 1. Det här låter ju helt galet! Som du säger så är det ingen direkt bra reklam för skolan. Förstår att du är ledsen och upprörd.

  SvaraRadera
 2. Så oerhört frustrerande! Skolan skulle verkligen ha sig en känga. Får det verkligen gå till så? Lider med dig och dina klasskompisar, fy så nedrigt. Förstår mycket väl att du är ledsen och upprörd, tycker inte alls att det är gnälligt utan en fullständigt normal reaktion. Kram/Monne

  SvaraRadera
 3. Det låter helt osannolikt att en utbildning får gå till på det viset. Det är ju något fel när de underkänner flera stycken.

  SvaraRadera
 4. God morgon Helen, vad jag känner igen detta du skriver. Jag tänkte många gånger under senare delen av utbildningen att jag borde kontaktat media, det gör såååå ont, när man inte blir respekterad som person och att bli så fullkomligt förbisedd. Nu har jag dålig koll, men jag tror det finns prov/tentor(Fredrik`s) som vi fortfarande inte fått tillbaka.
  Trots allt strul, Grattis till examen, Rose-Marie fd. trädgårdsmästare elev.

  SvaraRadera
 5. Jag hade hoppats att Akademi Båstad skulle kunna styra upp de problem som utbildningen (läs lärarproblem enl min åsikt) har, så därför é det riktigt tråkigt att höra att ni fått er sista vecka (som bara borde varit glädje) så förstörd.
  Grattis ändå, vi ses på onsdag och oavsett vad som finns i kuverten så har ni jobbat hårt & har förtjänat en fin avslutning!! Ingela, fd trädgårdsmästarelev & snart fd ledningsgruppssuppleant.

  SvaraRadera
 6. Det där låter ju inte riktigt klokt! Får det verkligen gå till så? Jag hoppas att det inte lägger sordi på din examensdag / kram gittan

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag håller med mina klasskompisar, att detta inte blivit åtgärdat än är skandal. Att Fredrik får fortsätta härja som han gör och att det är så dålig koll på saker är rysligt respektlöst. Det är synd, för tanken med utbildningen är god och behövs så innerligt. Jag hoppas att du/ni trots allt kan känna att ni gjort ett hästjobb och ni SKA känna er oerhört stolta över vad ni presterat. Många stora kramar till er och njut till fullo av er examensdag. Soliga hälsningar/ Anna-Karin ky07

  SvaraRadera
 8. Ja jisses! Inget nytt problem tydligen när man läser kommentarerna från tidigare elever....
  Hoppas ni kan ha kul på examensdagen ändå.
  Sen är det väl frågan om skolan har råd o ha kvar en lärare som har så dålig koll på sina kurser.... är ju inte nån bra reklam direkt.
  Får hoppas han höll bra lektioner åtmindstone!
  Ha´t så himla bra du kan under omständigheterna
  Nina

  SvaraRadera
 9. Håller även jag med mina fd studiekamrater. Jag fick också ett tomt kuvert för jag(eller min arbetsgivare) hade inte skickat in mitt LIA-betyg. Nu var det så att han inte ens fått någon LIA information från skolan. Han hade heller inte efterfrågat någon eftersom både han och jag inte trodde det behövdes eftersom jag var antsälld hos honom. När vi så var på klassresa två dagar innan examen så fick jag det glädjande beskedet att jag skulle få ett tomt kuvert.
  Tråkigt att höra att saker och ting inte bättrat sig vad det gäller logistik och administration. Jag kan dock glädja er med att man som tur är glömmer snabbt.
  Hoppas ni trots allt får en fin examensdag och att arbetslivet blir så bra som man hoppas efter två svettiga och jobbiga år.
  Elisabet ky07

  SvaraRadera
 10. Hur kan det bli så här och man låter det upprepas år efter år tydligen?! Synd att sådana här händelser ska få lägga sordin på examensglädjen. Känn dig stolt för att du gjort ett beundransvärt jobb, det är ju läraren som inte skött sig!
  Kram och lycka till!
  Christina

  SvaraRadera
 11. Det är verkligen helt otroligt uselt och trist som våra sista veckor har skötts. Jag hade sett fram emot att få umgås och ha trevligt med mina klasskamrater den sista tiden, istället har jag bara fått ännu mer ont i magen och gått och varit arg och orolig. Urtrist och ett riktigt tråkigt avslut! Bra at du skrev om det på bloggen. Men Helen, vi har banne mig gjort oss förtjänta av att fira i alla fall! Hälsar Maja R

  SvaraRadera
 12. Som sambo till en av dina klasskamrater kan jag inte annat än hålla med i det som beskrivits ovan. Vi, min sambo och jag, har många gånger diskuterat er utbildning. Jag har själv erfarenhet av att planera och genomföra utbildningar på en mängd olika nivåer och hade aldrig accepterat den behandling ni fått utstå. Ständiga omplaneringar både inom en vecka med ändrade dagar för grupp- resp lärarleddutbildning samt ändringar på längre sikt, läs kommande vecka. Ständiga problem med informationen har gjort att vi, era anhöriga, många gånger fått slå knut på oss själva för att ni ska kunna ha möjligheten att få ta del av utbildning.Min uppfattning av era lärare, eller en del av, är att det saknas både pedagogisk förmåga och förmåga att vara i en krävande miljö. Utbildning handlar om att ge förutsättning att kunna lösa uppgifter, inte att ni ska tilldelas en uppgift för att sedan i efterhand få reda på hur ni skulle gjort. Min sambo har kvalitetssäkrat alla sina ritningar hos yrkesmän som dagligen utför arbete utifrån ritningar och dessa har gett ok, varefter era lärare underkänner dessa ritningar och kommer med påstående som aldrig fungerat i verkligheten. Jag kan bara beklaga att ni inte fått den kvalitet i er utbildning som ni borde fått eller som ni förtjänar. Slutligen vill jag bara framföra mina gratulationer till dig Helen, och till alla dina klasskamrater. Ni har gjort ett fantastiskt arbete och nu är ni i mål. Njut av er onsdag, för den är er och lycka till framöver.

  SvaraRadera
 13. Tack för alla snälla och värmande kommentarer. Men jag blir ju mörkrädd när jag läser om hur även den förra klassen behandlades. Ingenting tycks ju ha blivit bättre, snarare tvärtom med tanke på hur många av oss som inte är godkända.
  Det här inlägget hade inte ens blivit av om inte en klasskompis hade berättat i fredags att vårt grupparbete inte var godkänt. Läraren sa minsann ingenting. Och jag tror inte det var av omtanke om min helg.....

  Kontentan av det hela är att jag har fått en bra utbildning som gett mig fast jobb och framför allt att jag lärt känna massor med fantastiska människor. Men examensfestligheterna är inte längre något jag ser fram emot. Känslan av misslyckande är för stor.
  /Helen

  SvaraRadera
 14. så fruktansvärt tråkigt avslut på det hela.

  Jag hoppas allt löser sig och absolut inte upprepar sig.

  Stor kram

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)