måndag 8 mars 2010

När man minst anar det....

eller  Vikten av en bra praktikplats


I drygt två månader nu har jag aktivt sökt jobb. Letat annonser, skrivit CV, skickat in ansökningar, ringt runt, pratat med mina kontakter, gått på intervjuer och jag vet inte allt. Jag har pendlat mellan hopp och förtvivlan (nåja...), nerverna har åkt bergochdalbana och nattsömnen (och pluggandet) har blivit därefter. Och så plötsligt kommer det ett oväntat telefonsamtal och vänder upp och ner på alltihop. Inte så att jag anser jobbsökandet vara ogjort arbete - jag har blivit flera erfarenheter rikare och lärt mig mycket om mig själv för att inte tala om alla nya kontakter jag har knutit. Och kontakter är rena guldet, har jag märkt! =) Jag har under resans gång skaffat mig ganska många sådana - en del väldigt oväntade. För det är faktiskt inte bara annonserna jag har svarat på som gett de bästa och intressantaste jobbchanserna.

Fastän jag fått nej från ett par jobb, och faktiskt själv tackat nej till ett annat, har jag haft ganska många dörrar öppna och väl inte varit direkt orolig. Jag skulle till exempel ha kunnat dra igång firman på allvar för att samarbeta med en liknande firma i Halmstad. Vi har haft ett första "känna-på-pulsen"-möte som kändes mycket bra. Även om det inte blir av just nu hoppas jag att vi håller kontakten - man vet aldrig vad som händer i framtiden. Jag har också varit på återbesök på en annan LIA-plats (kommunen) och där blivit halvt utlovad en intressant tjänst i grönytegruppen. Det jobbet hade jag hemskt gärna velat ha av en massa olika anledningar, men nu blir det ändå inte så. Inte just nu, i alla fall...

För det som har hänt är att praktikplatsen som jag var på i höstas och som jag också bokat in för vår-LIAn om två veckor, ringde häromdagen och erbjöd mig fast anställning. Jobbet kommer att vara fritt men ansvarsfullt, jag får jobba med växter (som jag älskar), det blir mycket försäljning, rådgivning och övrig kundservice, dessutom en del design, anläggning och skötsel. Jag ska också hjälpa till med administration och marknadsföring (bland annat göra om deras hemsida). Alla de arbetsuppgifter som jag tycker det är allra roligast att jobba med alltså! (Säkert blir det en del trista arbetsuppgifter också, men det får man ju ta.) Jag känner väl till företaget och trivs bra där, och ännu viktigare är att de känner mig och trivs med mig.

Från och med måndag den 22 mars jobbar jag alltså i butiken på Växtia i Markaryd. Redan nu på onsdag och torsdag, alltså innan jag ens börjat där, skickar de mig på kurs i Kristianstad. Det gäller dammbyggnation och dammprodukter - ett ämne som jag verkligen är intresserad av och som det kommer att bli roligt att lära sig mer om. Jag får alltså ta ledigt från skolan för att kunna gå på kurs. =) De första sex veckorna på Växtia blir praktik, sedan ska jag tillbaka till skolan för att avsluta utbildningen och ta examen den 12 maj. Därefter kör jag för fullt på nya jobbet. Min egen firma ska jag ha kvar, men eftersom jag kommer att ha fullt upp kan jag inte ta några nya kunder. Däremot vill jag gärna behålla de jag har. Växtia är medvetna om att jag har firman och ser det inte som något problem. De vet att jag kommer att sätta jobbet hos dem främst. Men kanske kan både de och jag tjäna på att jag har firman. Vi får se..... Arbetstiden är så nära en helårsanställning man kan komma i den här branschen - från 1 mars till 23 december. Beroende på vädret kan det bli lite mer eller lite mindre. Men att vara ledig två månader mitt på vintern är helt ok för mig. Då kanske jag hinner städa och måla och tapetsera - sånt som jag ändå alltid väljer bort på sommaren. =)
När jag sökte till utbildningen för två år sedan hade jag faktiskt en vision om att "jobba tokmycket under sommaren och sedan stänga ner huset, packa en ryggsäck och luffa runt i Australien på vintern." Nu känns det plötsligt inte så orealistiskt längre....

18 kommentarer:

 1. Jag hänger med dig på luffen, det låter suveränt härligt =) Så skönt att du fått det jobb du vill ha och ändå kan behålla ditt företag. Det verkar ju vara väldigt varierande arbetsuppgifter dessutom. Ang. din kommentar hos mig så har jag faktiskt funderat en kort sekund på att INTE söka in i år igen. Det börjar kännas meningslöst när man fått nej tre gågner redan. MEN så pratade jag med dem inne på mässan och självklart ska jag söka, men ta emot den hjälp jag kan få från olika håll (mer vill jag inte avslöja) för att öka mina chanser att bli antagen. Men kommer jag inte in i år heller då struntar jag faktiskt i det! Då kör jag mina distanskurser, så får vi se om det kan leda till något. Jag har ju funderingar på eget jag med =)

  SvaraRadera
 2. Grattis till ett jobb som låter spännande och roligt!

  Det är lustigt. Det blir nästan aldrig som man tänkt sig. Titt som tätt blir det mycket bättre:)

  Ha en fin måndag

  Rebecca

  SvaraRadera
 3. Åhhh, jättegrattis till dig...trägen vinner! :o)
  Tänk så bra det kan bli, DE ringer DIG och vips har allt ordnat sig! :o)
  Varmkram Lydia

  SvaraRadera
 4. Grattis till jobbet! Låter som om du kommer att stortrivas där :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 5. Grattis till jobbet! det låter jättespännande. Själv har jag valt att plugga ett år till på Alnarp för det finns så mycket mer att lära och så många spännande kurser.
  Ann

  SvaraRadera
 6. Vad kul! Låter ju som ett riktigt bra jobb. Stort grattis och lycka till!

  SvaraRadera
 7. Ett jättegrattis!
  Så roligt.
  Tänka som det kan bli ibland.

  Kram Mari

  SvaraRadera
 8. ett stort grattis till det jobbet!! verkar ju vara ett jobb som du får och kan växa i...Lycka till!!!

  SvaraRadera
 9. Jättebamsegrattis!!!!!

  //Micke

  SvaraRadera
 10. Grattis Helen! Det verkar vara drömjobbet! Många olika arbetsuppgifter - skön omväxling!
  Lycka till!
  Christina

  SvaraRadera
 11. Du berättade ju det här för mig på mässan men det är så fantastiskt att jag vill kommentera här i alla fall:) Snacka om att ha flyt. Men det är klart har du varit där innan på praktik så vet de ju om att du är en duktig och kunnig tjej och dessutom en himla go sådan:) Ha det bra och lycka till på kursen på onsdag. Kram/Monne

  SvaraRadera
 12. Vad roligt Helen, stort grattis! Önskar dig all lycka med nya jobbet. Kanske får du förfrågningar om LIA-platser från min klass framöver.
  Kram
  /Bianca

  SvaraRadera
 13. Grattis Helen! Så bra att du fick nåt du ville ha.... Var inne på hemsidan.... Ser fram emot när du får den klar ;-)
  Vatten-kursen låter spännande, vet precis var jag skulle vilja ha en anläggning ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 14. Ann-Charlotte Auer9 mars 2010 11:23

  Grattis Helen!
  Låter som ett bra jobb - omväxlande.

  Lycka till! / Ann-Charlotte

  SvaraRadera
 15. Grattis tjejen, bra jobbat o lycka till. Kerstin på exp.....det var ju hos oss du började....

  SvaraRadera
 16. Grattis Helen! Vad kul att det blev Växtia i Markaryd. Vi har varit där och det var ett trevligt ställe. Kommer o hälsar på nästa gång vi hälsar på släkten i Markaryd/Strömsnäsbruk.

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)