onsdag 15 oktober 2008

Höstfärger - ögat kan inte se sig mätt....
Måndag
Idag är dagens uppgift att lära känna den andra klassen, de som redan gått ett år på utbildningen. De har varit och praktiserat sedan skolstarten nu i höst, och därefter varit på skolresa en vecka i England, så därför har vi inte träffats tidigare.

Vi delas upp i mindre grupper där vi tillbringar hela eftermiddagen med att presentera oss för varandra. Vi konstaterar snabbt att vi allihop har en sak gemensamt - vi njuter av varenda minut på utbildningen och känner att vi verkligen kommit rätt! Bara att vakna på morgonen och tänka "Hurra - en ny dag!" - det har man ju inte precis gjort innan...
Dessutom berättar "tvåorna" om sina olika praktikerfarenheter – de har ju varit ute i tre olika omgångar redan. Det är otroligt intressant att höra deras berättelser. De har varit på en mängd olika typer av arbetsplatser, och råkat ut för både bra och dåliga handledare, arbetsuppgifter, företag osv. Men överlag känns det som om det har varit mycket givande för dem, och vi går därifrån med en lång lista på ”tänkbara” företag att praktisera på. Nu är det bara att fundera på vad man egentligen vill – jobba i ett bostadsbolag med att klippa gräs, rensa ogräs, tömma papperskorgarna? Eller på en handelsträdgård med att vattna blommor och stå i butiken? Eller jobba med anläggning, inklusive plattsättning? Eller design? Eller plantera sommarblommor på en kommun? Eller kanske på en kyrkogård, eller en stadspark? Eller... Listan kan bli hur lång som helst. Det känns lite jobbigt – vad är det jag vill egentligen? Man måste ju välja nåt – men jag skulle vilja prova på allt!

Sedan är det dags för den lite lättare delen. ”Samkväm” kallas det på schemat. Det innebär mat, lekar, vinlotteri mm. Det blir några trevliga timmar tillsammans, och det visar sig att vi har några oanade talanger i klassen – Mattias är väldigt söt som Flora Linnea, ett gäng personifierar en citron på ett utomordentligt sätt, vi är duktiga på ”Så ska det låta”, och alla gillar tacos!
Jag är inte hemma förrän nio på kvällen – urtrött förstås men det kan det vara värt efter en riktigt trevlig dag….

Tisdag
Vi får en introduktion i ämnet ”Skötsel av inomhusträdgårdar”. Framför allt får vi veta vad begreppet betyder – det har i alla fall jag undrat över! Inomhusträdgårdar finns i bl a botaniska växthus och fjärilshus. Köpcentra och gallerior. Badland och spa. Hotell, restauranger och färjor. Bibliotek och skolor. Vänthallar och bostadsområden. Faktiskt kan listan bli väldigt lång när man väl börjar fundera lite. Vi pratar växtväggar, levande tak mm. Exempel finns här:
Vertical Garden


Och vi får veta att vi kommer att lära oss 68 st olika krukväxter av olika slag, dessutom allt om långtidsvattnande kärl, växthus och växtskydd (ohyra mm). Jag vill ju bli en trädgårdsmästare som jobbar utomhus så det här verkade som ett ganska trist ämne, men efter att ha hört vår lärare Helena (som är hortonom på Alnarp) berätta, verkar det helt plötsligt väldigt spännande! Kanske kommer jag i förlängningen att sluta ta död på mina egna krukväxter också! Att vi sen ska få flera gästföreläsare och dessutom åka på 2-3 studiebesök under det här ämnet gör ju inte saken sämre…

På lunchen går vi som vanligt en runda i parken och njuter av höstfärgerna. Jag har (för en gångs skull) kameran med. Hösten är verkligen den bästa årstiden! Färgerna är helt underbara.... Jag har sagt det förr men jag säger det igen – vilken lyx det är att ha tillgång till allt detta – varje dag!

Efter lunch håller vi klassråd. Det är mycket som ska avhandlas som vanligt, men mötestekniken börjar sätta sig och folk pratar inte längre i munnen på varann. De största diskussionsämnena är att vi behöver lite mer detaljplanering på utbildningen och huruvida vi ska samla in pengar gemensamt till klassresan nästa höst.

I slutet på dagen kommer ledningsgruppen (de som är ytterst ansvariga för vår utbildning) och presenterar sig för oss. Det är en namnkunnig skara – kända programledare från TV, stadsträdgårdsmästare, chefer från PEAB och ISS Landscaping, representanter både från Alnarp och Kristianstads Högskola m fl. Och trevliga är de också. Deras enda intresse är att vi får en riktigt bra och bred utbildning - branschen skriker efter utbildad personal enligt dem. Det känns tryggt att höra, så här i kristider…************************
Kommentar i förra bloggen:

Förstår att det inte är lätt att välja en inriktning......man vill ju ta lite från varje kaka ju! Kul att du börjat fota osså, trevligare med lite bilder mellan raderna:)
//Helén
lamas - 19:30 - 2008-10-14

vad underbart att du stortrivs, för det hör man ju att du gör. Verkar jättetrevlig utbildning! Fina bilder du tagit!
Hälsn Mimi
mimi - 21:45 - 2008-10-14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)