söndag 19 oktober 2008

Beskärning

Torsdag – fredag
Praktisk beskärningsövning utomhus.

Säga vad man vill om personalen på Norrviken och våra lärare – de har verkligen is i magen!
Efter endast en utedag där vi gått runt och tittat på olika typer av beskärning och olika träd och buskar, och en teoridag där vi gått igenom beskärningskonstens alla regler, släpps vi stackars nybörjare helt fria med sekatörer och grensågar i trädgården! Ni vet, den som utsågs till Sveriges vackraste besöksträdgård 2006. Vilket ansvar! Vi får 16 olika projekt att välja mellan, och det är inte vilka som helst – ta in rhododendronen i romantiska trädgården (som snart inte finns kvar eftersom roddisarna tränger på från alla håll), beskära Sveriges största samling av magnolior, snygga till vresboken som håller på att ta över hela backen ner till japanska trädgården, ta ner roddisar, idegran och pelarek i vattenträdgården rejält, städa i Tors Park och mycket mer. Att de bara vågar! Detta är ju ändå en besökspark, så det är verkligen skarpt läge. Förstör vi något blir det kostsamt att ersätta (= pengar som inte finns), eller får man låta det vara och skämmas inför besökarna. Vi pratar alltså om växter som kanske stått på samma plats i 100 år – och de ska vi nybörjare ge oss på med sekatörer och sågar! Det är verkligen med panikartad vördnad man försiktigt närmar sig växterna…

Jag och Camilla tar oss an nedre delen av Tors Park.




Den är så eftersatt att jag är rädd att en del besökare inte ens vet om att den finns. Dendrologen Tor Nitzelius (1914-1999) var en av Sveriges få internationellt kända växtjägare. Han bodde på Hallandsåsen och skapade där en trädgård med ett tusental exotiska träd, Han hade sitt huvudsakliga arbete vidGöteborgs botaniska trädgård men var också en frekvent medarbetare på Norrvikens trädgårdar där han har planterat in många spännande träd. En del av parken är därför uppkallad efter honom. Den ligger väster om Japanska trädgården och är verkligen värd ett besök!

När vi kommer till platsen är det första intrycket - rhododendron... Det sticker fram något annat ur den gröna bladmassan, men vi är lite osäkra på vad det är.





Nog för att rhododendron är vackra när de blommar, och trevliga eftersom de är städsegröna, men på Norrviken finns det helt enkelt för mycket! Många plantor är 5-6 meter höga och mycket bredare än så. Så vi beslutar oss snabbt för att försöka locka fram träden som står där, och att rensa upp i röran. I början är vi väl lite försiktiga, men snart lämnar vi fjuttandet med sekatören till förmån för sågen som klarar betydligt större grenar. Det blir två tuffa dagar men till slut är vi nöjda. Trötta i hela kroppen men det är en skön trötthet…
Alla vi trädgårdselever går in för arbetet till 100%. Vi har knappt tid att äta, och vill egentligen inte åka hem kl 16 på torsdagen – men det är alldeles nödvändigt att hämta nya krafter. Tommy och Sven som är heltidsanställda på Norrviken är fullt sysselsatta med att köra bort alla grenar vi klippt bort. Jag tror de får jobba hela måndagen också innan de fått bort allt. Det blir en maffig brasa av detta. Men vi konstaterar att det verkligen är roligt, och lärorikt!

När jag och Camilla är klara ser man bl a en fin rostlönn (Acer rufinerve) och två Shikokugranar (Abies sikokiana). Vi har också skapat en pelarsal under rhododendronen. Där hittar vi en fin gammal stubbe. När morgonsolen silar in står vi bara och njuter… Det finns numera en fri siktlinje mellan stigen uppför backen och den nedre stigen, som löper längs med sluttningen. Och inte nog med det, när vi röjer i all sly som samlats hittar vi 5 st små rhododendron (Rhododendron catawbiense) som man över huvudtaget inte såg till innan. Vi hittar en spännande skylt också...








Vi är verkligen nöjda med vad vi åstadkommit.



Fredag eftermiddag går vi tillsammans runt och ser vad de olika grupperna gjort. Det är inte klokt vad vi hunnit med på två dagar! I vattenträdgården har rhododendronen beskurits hårt till förmån för pelarekarna som överhuvudtaget knappt syntes innan. I den romantiska trädgården har det kommit in massor med rymd och ljus. Ravinen mellan romantiska och kungens ravin har blivit rejält upprensad, och en ny bäck har visat sig. Vresboken i japanska trädgården har fått lyfta på kjolarna, som inte längre ligger på marken. Plötsligt har det även här dykt upp en bäck som ingen sett till tidigare, och ett konstverk av makarna Kraitz. I den försummade TV-trädgården i parkens bortersta hörna har Åsa och Andrea fått fria händer vid det lilla lusthuset som var i princip helt dolt tidigare. Och så vidare….

Vi får beröm från både vår lärare Fredrik, och chefsträdgårdsmästaren Birger. Och vi drar en lättnadens suck allihop – det här gjorde vi bra! Och ni som är sugna på att besöka Norrviken till våren kommer själva att få se skillnaden!

Här kommer lite bilder på slutresultatet.






















Ja, det var verkligen modigt...att låta er sätta sågen i allt detta..;-) Men ni verkar ju ha klarat det med glans! Och vad kul att verkligen få prova på att göra nåt riktigt, hur skall man annars lära sig?
***************
Precis! Och detta gjorde verkligen underverk för självförtroendet...
/ Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-19 klockan 04:06
Hederahelix - 12:24 - 2008-10-18


Härligt att gå lös ien av Sveriges finaste trädgårdar.....hehe.....ser ju faktiskt riktigt snyggt ut, och jag förstår att även om Rhododendronen är stora o frodiga....så tar de för mycket plats.
//Helén
********************************************
Tack! Ja, det är ju trevligt om något annat än rhododendron finns där :-)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-19 klockan 04:08
lamas - 12:35 - 2008-10-18


Med tanke..på vad "proffs" hade ställt till med i lindallén så var det väl minst lika bra att släppa lös ett gäng "amatörer" som trots allt fått "rätt sätt" intutat i sig...hehe.. Ni är dessutom gratis, ju...tänk vad det skulle ha kostat om de anlitat nån att göra allt det ni gjorde..och det kanske hade blivit lika fel som med arboristen...så...näää..jag tycker det var klokt att släppa lös er!! Hoppas ni får se resultatet senare också..
****************************************
Ja, vi ska ju vara kvar ända till maj 2010, så det ska vi väl hinna... Och dessutom göra mycket mera! :-)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-19 klockan 04:06
Tesa - 13:02 - 2008-10-18


Det var det bästade kunde göra tycker jag. Eftersom ni är nya kommer ni att vara så noga att det inte blir fel. Hade ni däremot hållit på något år, skulle ni börja känna er varma i sadeln och det är då felen kommer. Det fungerar i stort sett likadant i varje praktiskt yrke nämligen. Ta bara det jag hgåller på med, lackering. En nybörjare är så noga för att inte göra fel, så det blir ett utmärkt arbete. Men så börjar vi bli varma i kläderna och tror att vi kan jobbet, då kommer alla felen på en gång :-)
Christer.
*************************
Hoppas jag kommer att känna mig som nybörjare länge då :-)
//Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-19 klockan 04:08
Christer - 13:20 - 2008-10-18


Jag ger mig påvårt plommonträd med blandat resultat.. Jag får väl ge mig ner till Norrviken till våren och se vad ni åstadkommit. Det måste vara kul att bara ge sig på buskarna.
Anita
*****************************
Plommon har jag lärt mig ska liksom körsbär nästan inte beskäras alls, så var försiktig! Och om man putsar lite ska det endast göras under JAS, dvs Juli-Augusti-September. Annars riskerar man att förstöra eller till och med ta död på trädet... Vi har gått ganska hårt åt en del av träden här i parken också, men det gäller att veta vilka man kan beskära, när och hur mycket. Och det viktigaste av allt - man måste alltid kunna svara på frågan "Varför beskära"!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-19 klockan 04:06
ormbunke - 19:16 - 2008-10-18

Well done!Härligt att få var ute och se naturen i höstrkrud, Vad är det för inrikting du läser och finns det andra på skolan?
Maria
***************************
Det finns bara en inriktning, och det är trädgårdsmästare / ledarskap. Det är alltså tänkt att vi ska bli arbetsledare/chefer/egna företagare när vi är klara. Utbildningen är fruktansvärt bred, och det känns skönt att inte behöva specialisera sig utan få kunskap om alla ämnen som berör trädgård. Hälsa, anläggning, trädgårdens historia, färg o form, retorik mm mm - det är väldigt många olika kurser vi läser! Men allt hänger ju lite ihop, och det gör det hela så himla kul. Men det bästa av allt är att få vara utomhus och njuta av alla underbara höstfärger. Jag kan inte se mig mätt! :-)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-19 klockan 04:15
Mariaberg - 08:55 - 2008-10-19


Vilka vackra bilder du tagit. Så spännade att få vara med och beskära en så vacker trädgård. Det är spännande och lite kill i magen... och otroligt lärorikt!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-21 klockan 16:21
Rosa - 14:50 - 2008-10-19


Jag kommer garanterat våren 2009Jag blev kär i Norrvikens trädgård för länge sedan och var under några år medlem i deras förening som fanns (kanske fortfarande finns) för att bevara platsen. Dock så har jag för mig att det kom in en ny ägare som såg till att Norrviken kan få fortsätta att finnas. Jag kommer garanterat till våren.. Parken är helt magisk och Rivendell magiska skogar är det enda som kanske kan tävla. Ser fram emot fler fantastiska bilder.. Klockrent jobb, Helen... Du är lika motiverad och brinnande för det här som ngt annat som du företar dig med.. Har den största respekten för dig för den ovanliga egenskapen.
*****************************
Jag tackar och bockar (och rodnar lite klädsamt) :-). Norrvikens Vänner finns fortfarande, men det är lite infekterat nu med debatten om exploatering eller ej - det lägger inte jag mig i. Vill bara att den här underbara parken ska finnas kvar, och vill göra mitt bästa för att hjälpa till att hålla den fin!
/ Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-21 klockan 16:20
Frederick - 22:16 - 2008-10-21


Tänk att nått så fint......kan göra en så besviken! Vi åkte speciellt till fastlandet och Norrviken i år. Tyvärr kanske inte den bästa tiden (sista veckan i juli när det var 35 grader varmt) så det var inte så mycket att se egentligen. Men....den stora besvikelsen var "restaurangen/serveringen"! Förutom att själva lokalen var så FRUKTANSVÄRT nergången mot vad jag kommer ihåg den sen förr, så serverades det endast kaffe/läsk och några torra bullar/mackor som man inte ville testa ens. Men BROMSAR, s.k. blinningar, det var det! Och hur man kan lägga själva serveringsdelen under ett takfönster där solen strålade ner (var säkert 50 grader precis där) vete 17, det måste vara någon som har lite svårt att planera! Den här biten är ju lika viktig som resten av trädgården!! Vi lär ju inte åka tillbaka närmaste åren iallafall. Tipsa gärna folket som har hand om/sköter det här!!
/Susie
**************************
Jag kan inte annat än att hålla med. Det gör den nya ledningen också. Till råga på allt är den hemska serveringen byggd OVANPÅ klosterträdgården! Högsta önskan för ledningen idag är att återställa klosterträdgården igen och naturligtvis skapa en bättre restaurang/servering, men tyvärr finns det inga pengar för tillfället. Jag hoppas verkligen Norrviken snart får en rejäl finansiell skjuts, för det är så mycket som måste åtgärdas om man ska kunna behålla/få fler besökare. Många reagerar tyvärr som du...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-22 klockan 13:06
Stjarnarve - 15:03 - 2008-10-22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)