lördag 6 september 2008

Studieresa och retorik

Fjärde skoldagen - studieresa!
Avresa redan 7 på morgonen för att vi ska hinna vara i Malmö kl 9. Jag har lånat pappas 9-3, så jag kör. Vi har alla varit i Malmö många gånger förut, men eftersom vi har kört en annan väg än vanligt lyckas vi missa avfarten till Svågertorp. Sanslöst pinsamt ! Så det blir till att ta en extra sväng inom Värnhemstorget och sen ut ur stan igen. Men vi anländer precis i tid, och konstaterar att det var ju bra med den där extra rundan, annars hade vi ju kommit fram för tidigt. Granne med Svågertorp (som ju är avfart till Öresundsbron, Köpcentrum och tågstation) ligger Katrinetorps Gård, vårt första stopp för dagen. Det är urspungligen en sommarvilla för rika borgare, byggt under Gustaviansk tid (början 1800-talet). Malmö Stad köpte in gården 1937 men började inte restaurera den förrän 1997. Huvudbyggnaden är otroligt fin, med fascinerande takmålningar och väggmålningar. Vi får en visning inomhus, men det är ju egentligen trädgården vi är intresserade av. Ursprungstanken var att efterlikna ett slott, både invändigt och utvändigt, och därför finns det både engelsk park (om än väldigt liten och förvuxen) och en köksträdgård i franskinspirerad barockstil.


Vi blir guidade av trädgårdsmästaren Ahmed. Tyvärr är det svårt att höra vad han säger eftersom motorvägen dånar bara 20 meter bort, och just den här dagen blåser det också väldigt. Men vi är fulla av beundran för den prydliga köksträdgården, av de 500 rosorna, av hans vinprojekt (i fjol fick de fram det första gårdsvinet). Och naturligtvis fotar vi alla underbara grönsaker, kryddörter och blommor. Ett besök här rekommenderas!

Sedan går färden vidare till Pildammsparken, där vi tittar dels på Kronprinsessan Margaretas Blomstergata, dels Drottning Silvias Rosenträdgård. Det som är speciellt med Blomstergatan är murarna, som ger ett varmare microklimat. Det är helt enkelt en hel zon varmare mellan murarna än utanför.

Vi hastar vidare till Slottsträdgården. Där möter vi stadsträdgårdsmästare John Taylor, som också har skapat planteringarna i Pildammsparken. Det är en väldigt speciell och mycket trevlig man. Det första han säger är att han inte har tid med oss för vi kommer precis på hans lunchrast. Men trots det guidar han oss genom rabatterna med en väldig svada och en alldeles speciell humor. Han öppnar till och med plantbutiken för oss, fastän hans lunchtimme ju går åt. Vi får svar på alla våra frågor - och många som vi inte ens ställt . Det slutar med att vi är kvar så länge att vi måste springa till bilarna för att slippa p-böter. Men jag hade gärna stannat där hela dagen, dels för att beundra blomprakten, dels för att lyssna på honom.


Vidare till SLU i Alnarp, där vi äter vår medhavda lunch. En snabb guidning inomhus, och sedan går vi igenom lignoserna - de vedartade växterna. Med sina omkring 2 000 arter och sorter av träd, buskar och klängväxter räknas Alnarpsparken som en av de största samlingarna i Sverige. Naturligtvis hinner vi inte titta på allt, och det är väl inte meningen heller... Vår lärare Kristian vill mest visa oss att de här parkerna finns, så vi själva kan ta oss dit för inspiration och information senare. Vi avslutar dagen i perenna odlingen och bland sommarblommorna. Eftersom vi ju har en ganska lång lista med växter vi ska lära oss både svenska och vetenskapliga namn på, blir det evigt fotande av allt och alla. Det är ju lättare att plugga in något om man vet hur det ser ut. Och de förtjusta utropen när man hittar en planta man känner igen duggar ganska tätt. Alla fotar - utom jag, för min kamera har av någon anledning tydligen varit igång under natten så batteriet blivit urladdat . Jag fotar med mobilen, men resultatet blir inte alls lika bra. Nåja, det finns ju bilder på nätet, det är bara att googla.


Dag 5: Retorik.
Hela denna dagen ägnas åt retorikens förunderliga värld. Eftersom vi har inriktning ledarskap på vår utbildning (vi ska ju bli arbetsledare eller ev egna företagare inom trädgårdssektorn så småningom) är det viktigt att veta hur man ska tala så man inger förtroende till den som lyssnar. Så vi får lära oss en massa om Ethos, Logos och Pathos (låter som de tre musketörerna), och sedan får vi själva skriva och framföra tal enligt vissa uppställda regler, debattera och sedan kritisera varandra. Mycket nyttigt och lärorikt, även om det är hemskt att stå på scen och argumentera för något man egentligen kanske inte själv tror på...

Dagen går i alla fall fort som vanligt, och som en av tjejerna i bilen hem säger - nu är det bara 79 veckor kvar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)