torsdag 11 september 2008

Säkerhet och skötsel av maskiner

Inne på andra veckan - nu börjar man känna sig ganska hemma här

Måndag - genomgång av maskiner. Vi ägnar dagen åt att gå runt på stationer och prova alla motorredskap som används på Norrvikens Trädgårdar, och vilka skydd vi måste använda. Vi börjar på småmaskinerna: grästrimmer, häcksaxar av olika modeller, lövsug och lövblås, kantskärare och vanlig gräsklippare. En del har man provat på innan, om än i mindre format, som t ex trimmern. Däremot har jag aldrig sett en kantskärare förr. Det verkar vara en riktigt farlig maskin - den kan skjuta iväg småsten hur långt som helst! Det kan i och för sig de andra maskinerna också, men detta verkar vara värstingen. Det blir tufft att jobba när det är fullt med besökare omkring en - och det är det ju i en park. Det finns bärselar till en del av maskinerna, och det är bra eftersom de är ganska tunga. Fy så jobbigt att gå en hel dag med dem annars! Hörselskydd och skor med stålhätta är krav på samtliga, handskar och skyddsglasögon/visir på en del. Och det kan man ju förstå - det är lättare att torka av ett visir än ansiktet när det skvätt upp sniglar och hundskit

Vi går vidare till åkgräsklipparna. På Norrviken finns två modeller, en Huskvarna Rider (lite mindre) och en John Deere. De är väldigt olika, John Deere är väldigt hög och känns lite ranglig, men den klipper lite bredare. Ridern känns stadigare eftersom tyngdpunkten är låg, dessutom kan man komma ganska nära träd mm. Vi får alla prova att köra dem två rundor var - nyttigt!

Sedan är det dags för traktor+vagn. Själv är jag bonnatös, i princip född i en traktor, så det är inga nyheter för mig. Förutom då att den här traktorn är mycket mindre än de jag är van vid. Att backa med släp går också helt ok, även om det var länge sen sist.

Till slut får vi prova på att köra en frontlastare. Det är helt nytt för mig, men väldigt spännande. Mest avigt är att man viker in/ut skopan med samma spak som man höjer/sänker den med, så det tar nog en del övning innan man kan köra så jämnt och smidigt som proffsen. Men vi lyckas allihop både lasta en skopa och tömma den, så vi är nöjda. Totalt utmattad när man kommer hem igen, jag somnar i hammocken och vaknar inte förrän solen har gått ner och jag fryser...

Tisdag och onsdag får vi en grundlig utbildning i säkerhet av ett inhyrt konsultföretag. De är duktiga och proffsiga och det är mycket givande. Den ena killen är en fd arbetsmiljöinspektör, och han har hårresande historier att berätta... Vi får höra en massa om olyckor som inträffat - det är egentligen sanslöst hur folk monterar bort skydd och "död mans grepp" mm, bara för att spara lite tid och pengar! Massor med människor har blivit lemlästade, och till och med dödade, pga detta. Och även om vi slipper se otäcka bilder får vi både läsa och höra berättelser om olyckor, och vi har bra fantasi. Vi ryser unisont allihop...
Vi går igenom varje maskingrupp för sig - regler, olika modeller och typer och vad de har för olika egenheter. Efter varje genomgång går vi dessutom ut och tittar på dem "live".

Vi får också tips om hur det fungerar med entreprenader inom trädgårdsnäringen, hur man upphandlar, vad olika moment kostar osv. Jättebra för de av oss som funderar på att starta eget så småningom!
Det sista vi gör på onsdagen är att gå ut och mäta lutningen på en grässlänt. Man får bara köra åkgräsklippare i max 15 graders lutning i en slänt, och inte på längsen utan bara uppför o nedför. Men det verkar folk vara mycket okunniga om ute i landet, och ingen vet heller vad det egentligen är för lutning på de slänter de ska jobba med. Det känns tryggt att ha koll på det nu! För vem vill ha en åkgräsklippare över sig?

Till slut får vi ett skriftligt prov, och alla klarar sig! Så nu kan vi hämta ut våra diplom - viktiga att kunna visa upp när det är dags för anställning. Nu känner man sig ganska redo att jobba med olika maskiner!

Och kvällen ägnas som vanligt åt att plugga växter - prov imorgon....************************
Kommentar i förra bloggen:Åhh vad impad jag blir!Jag skulle nog vara för feg för att våga köra såna där maskiner. Det verkar vara mycket för dig nu. En massa läxor och sånt.
Kram från Irene
IreneL - 19:13 - 2008-09-10


Utbildning!Vad roligt att läsa om utbildningen du går. Själv går jag Mälardalens trädgårdsmästarutbildning i Enköping. Även den en KY-utbildning på 80 poäng. Blir färdig i december. Lycka till med utbildningen! Hoppas att du kommer att trivas med ditt nya liv som trädgårdsmästare... :)
Hälsningar från Ronja
Ronja - 21:00 - 2008-09-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)