lördag 14 februari 2009

Vad händer med Norrviken?

Redan nu måste jag varna om att det här blir ett långt inlägg. Det går helt enkelt inte att berätta om Norrvikens ovissa framtid utan att också dra in en del historia – och då blir det långt.





Först lite bakgrundsinfo.
Norrvikens skapare hette Rudolf Abelin. Hans livsöde är otroligt intressant, men skulle jag ta upp det här hade det blivit en hel bok. Han föddes i en officersfamilj 1864, men trots att det var meningen att han skulle bli miltär som sin far (som varit svensk krigsminister en period) eller åtminstone bli diplomat, valde han istället att utbilda sig till trädgårdsmästare i Köpenhamn. Han blev stor som landskapsarkitekt och pomolog och skrev ett flertal böcker, och själv hade han storslagna visioner för sin egen anläggning. Ett första Norrviken anlades i Bråviken utanför Norrköping, men när en järnväg skulle dras rakt genom området fick han leta efter ny plats. Vännerna Ellen Key och Ludvig Nobel tipsade honom om den förfallna gården ”Lilla Båstad” som låg vackert på Hallandsåsens norrsluttning. En plats där "himmel, hav, berg och skog möts i skön förening".



1906 blev han ägare till platsen över vilken han redan hade då upprättat en plan. Lilla Båstad fick ärva namnet Norrviken av sin föregångare vid Bråviken och under närmare femton år anlades trädgårdarna med stora arbetsinsatser och ekonomiska åtaganden. Hassel- och fruktodlingar anlades i anslutning till trädgårdarna i hopp om att dessa skulle kunna utgöra en ekonomisk grund för fortsatt utveckling och drift. 1922 bestod odlingarna av omkring 5000 fruktträd av 200 olika sorters päron- och äppleträd samt en ”betydande” odling av hasselnötter. Samtidigt anlade han olika trädgårdsrum runt sin nya villa.




Rudolf Abelin reste mycket runtom i Europa och han fick mycket inspiration av den italienska renässansen och barocken när han skulle planlägga sin trädgård. Hans främsta ambition var dock att trädgården skulle smälta in naturligt i landskapet. Trädgården är uppbyggd efter en huvudaxel som leder fram till Villa Abelin - som började byggas 1910 - och fortsätter fram till en vacker Spegeldamm som skall ge en illusion av att flyta ihop med havet i bakgrunden. Från denna huvudaxel utgår sedan de olika stilträdgårdarna; Äppelträdgården, Körsbärsträdgården, Barockträdgården, Den medeltida gården (idag Vinterträdgård med restaurang), Vattenträdgården, Den romantiska trädgården, Renässansträdgården, Nordtyska planteringen, Österländska terrassen och Japanska trädgården.



Men ända sedan allra första början har Norrviken dragits med ekonomiska problem. 1924, endast fyra år efter öppnandet, bildades därför föreningen Norrvikens Trädgårdar. Flera av sponsorerna i föreningen var välbeställda och man hoppades att med deras hjälp få ekonomin i bättre balans. Redan i ett nummer av Svenska Hem 1939 säger Rudolf Abelin själv: "Hela Norrviken svävar i fara och det vore en stor kulturell förlust om ett sådant paradis skulle styckas." De stränga krigsvintrarna fick de redan försvagade träden att duka under i kylan liksom de flesta av trädgårdens andra växter. Detta blev droppen som 1942 tvingade Rudolf Abelin att ge upp och sälja anläggningen till rederiaktiebolaget Nordstjernan, som redan hade intressen i fruktodlingar. Därefter har turerna varit många med flera nedläggningshot under åren. Mer info finns i en länk längst ner. Sedan 2005 drivs Norrviken på ett 50-årigt arrendekontrakt av NTAB (Norrvikens Trädgårdar AB), ett dotterföretag till PEAB.


2007 inleddes ett samarbete med Apelrydsskolan, som ligger precis utanför grindarna till Norrviken, för att starta en KY-utbildning till trädgårdsmästare. Även SLU Alnarp, ISS Landscaping, PEAB och Högskolan Kristianstad m fl är inblandade i utbildningen. Det är en underbar plats att ha en utbildning på – men det är också till fördel för Norrviken, eftersom man får gratis arbetskraft och får möjlighet att genomföra en del projekt som aldrig hade blivit av annars. Redan första året gjorde trädgårdsmästareleverna i ordning Abelins grav, planterade nya hasselbuskar, iordningställde gångarna ner till japanska, förbättrade lekplatsen och mycket mer. Och nu är det vår tur…


Men nu har förhållandena ändrats - igen. NTAB har sagt upp den ordinarie personalen på Norrviken pga ekonomiska skäl, och istället för att vi elever ska gå in och hjälpa till med punktinsatser ska vi nu i princip ta över den löpande driften. Det är vi som ska planera säsongen 2009 utifrån en budget, det är vi som ska se till att parken hålls i gott skick med gräsklippning, ogräsrensning, häckklippning mm. Det är vi som ska hålla i arbetsledning, och komma med idéer om hur vi (till klassen) och Norrviken ska få in pengar. Det är vi som ska försöka få upp besöksantalet igen. Naturligtvis kommer våra lärare att handleda oss, men det är ändå ett stort steg från att vara elever som utför uppgifter vi fått oss tilldelade, till att vara de som själva håller i planerna.



Det har varit några turbulenta veckor sedan vi fick veta detta. Frågorna har varit många och vi har absolut inte fått alla svar än. Vi går på en utbildning som till stora delar är teoretisk, och att rensa ogräs och klippa gräs får inte gå ut över våra studier. Men jag tror det kommer att kunna lösas på bra sätt, våra lärare är entusiastiska, och tänk vilken utmaning detta är! De senaste åren har Norrviken förfallit mer och mer pga vikande besöksantal och en redan från början dålig ekonomi. Det vore toppen om man kunde vända trenden, kunna visa NTAB att besökssiffrorna stiger uppåt igen så de blir villiga att pumpa in mer pengar och kanske kanske kanske rädda kvar Norrviken åtminstone ett tag till…

Nu är vi på LIA 4 veckor framåt, men när vi är tillbaka på skolan igen den 16 mars är det rivstart för att få parken i ordning tills den öppnar 1 maj. Jag hoppas att alla som har möjlighet att åka till Norrviken under sommaren faktiskt gör det, för att visa att man faktiskt vill ha parken kvar.



Just nu vet jag inte mer än så här, men jag kommer att skriva här i bloggen efter hand som jag får mer info.

Intressanta länkar för de som vill veta mer:

Artikel i HD idag 090215

Historisk bakgrund

Presentation av de olika trädgårdarna




************************
Kommentar i förra bloggen:



Vilken utmaning ändå..tänk vilket självförtroende ni får om ni fixar detta! Men som sagt..det ska ju inte gå ut över utbildningen men jag tror att man lär sig väldigt mycket genom att få göra det i verkligheten och inte bara på pappret...så kanske är det nästan en möjlighet snarare än en hämsko Lycka till och tack för "peppet"...gör jag detta så behöver jag ju inte vara så avundsjuk på dig längre..fast jag har iofs inget Norrviken..bara en ganska trist skolanläggning **************************************************************
Jag är nog ganska positiv till detta - redan bubblar det av idéer om ett Garden Center, guidade rundturer i parken, olika teman, vilka växter vi ska plantera och jag vet inte allt. =) Det kommer att krävas mycket jobb - men jag tror vi har igen det i framtiden. Och hur mycket roligare är det inte med verkligheten än "en ganska trist skolanläggning" ... Det finns många KY-utbildningar för trädgårdsmästare - men bara en som har Norrvikens trädgårdar som skolsal. De andra kan ju förstås vara bra ändå =). Du kan ju alltid söka hit, men då måste du förstås hyra in dig som inneboende i Båstad i veckorna. Det finns flera i klassen som gör just det, och det funkar bra.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-15 klockan 12:27
Tesa - 12:00 - 2009-02-15


oj vilket projekt ni har framför er...spännande! Hoppas att allt kommer gå bra! Jag försökte kommenterai din andra blogg men det går inte. Det gick inte att få fram ordkontrollen..det står bara Loading där och inget händer.Jag skriver min kommentar här...hoppas det går bra: Änglatrumpeten blir min favorit! Vilken växtkraft ...blomma fast den inte är större!! Så har aldrig mina gjort! Du skrev att de inte växte så bra. jag sätter mina i stora krukor i ko-på-påse.Under sommaren ger jag dom ofta flytande Blå korn när jag vattnar. Ha en skön söndag!!
/Irene
**************************************************************
Hmm, så konstigt med ordkontrollen. Jag kanske ska ta bort den? Faktiskt blommade en av de andra två också likadant innan de gick i ide över vintern. I år ska jag ta fram dem och plantera dem i kogödsel, så kanske de växer lite bättre innan de blommar =). Jag har förstås fått lära mig att en växt som är nära döden kan ta av sin sista kraft till blomning innan den dör, med en förhoppning att de nya fröerna får bättre levnadsvillkor. Kanske var det så de resonerade? Och vad säger det om mig som trädgårdsmästare? =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-15 klockan 12:31
IreneL - 12:05 - 2009-02-15


Oj!det var ingen dålig uppgift de la på er. Men visst måste det samtidigt vara spännande att få ett så stort ansvar, under ledning. Ett besök dit SKA detbli i år. Vi har pratat om det i flera år - men i år ska det bli! Hoppas verkligen att det går bra för er
/ gittan
**************************************************************
Ni är verkligen välkomna! Jag kommer att göra mycket reklam för Norrviken här i bloggen framöver - men det känns som om det är OK eftersom det ju är för oss själva. Ju fler som kommer, desto mer kommer det att peppa oss att göra ett bra jobb! Du får höra av dig när du ska dit, så kanske vi ses!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-15 klockan 12:34
gittan - 12:26 - 2009-02-15

Oj vilken utmaning, det där är väl verkligen något man kalla utbildning i mening learning by doing. **************************************************************
Precis, teori i all ära - men det är ju genom att göra saker (och göra fel ibland) som man verkligen lär sig. Och från att ha varit 4 heltidsanställda och 3 säsongsarbetare är vi nu 33 st hungriga engagerade blivande trädgårdsmästare! Så det ska absolut inte bli någon försämring för besökarna - tvärtom.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-15 klockan 13:38
Metalmaid - 13:04 - 2009-02-15


Norrvikensträdgård är helt underbar. Var där för några år sedan, en hel vecka (Konsthantverksutställning) När där var lite glest mellan besökarna, turades vi (min man och jag) om att gå runt och titta på allt vackert som fanns. Att det krävs ett oerhört arbete att hålla denna stora anläggning i gång är ju uppenbart, och så det faktum att resultaten inte syns på stört s.a.s. Ha det bra och lycka till
Marianne **************************************************************
Visst krävs det mycket jobb, men det är vi inte rädda för. Problemet är att det behövs en hel del investeringar för att t ex reparera dräneringssystemet, renovera Villa Abelin, föryngra en del växter och mycket mer. Och de pengarna finns ju inte. Det som syns är ofta inte det man gjort, utan det som inte blir gjort.... Men i år hoppas vi att det faktiskt ska synas vad vi gör!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-15 klockan 13:41
mammi - 13:25 - 2009-02-15


Hoppas det kommer funka....både utbildningen o räddningen av Norrviken! Ska verkligen försöka ta mig dit i sommar nån gång.... Nån form av plantförsäljning är säkert en bra idé. Synd att ni inte visste detta i höstas när ni delade perenner o planterade om, då kunde ni ju krukat överskottet o sålt i vår.... Ha dé gôtt under LIA-perioden
NinaVästerplana
**************************************************************
Nej, detta visste vi inte, men visst har vi krukat överskottet. =) Det finns en hel massa Echinaceor och en hel del andra växter, så nog skulle vi ha en del att sälja på ett Garden Center. Men då tänkte vi ju bara på den kommande skolresan... Tänk hur saker och ting kan förändras, på så kort tid!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-15 klockan 13:36
ninah - 13:28 - 2009-02-15


Vilket ansvar, häftigt, hur då, jaså, vad händer, klart NI fixar det! Massa i huvudet och mycket som händer - spännande!
MB
Mariaberg - 20:59 - 2009-02-15

Vilka underbarabilder du har fångat därifrån - året runt!

MB
Mariaberg - 21:03 - 2009-02-15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)