fredag 16 januari 2009

Gästföreläsare - substrat

Gästföreläsare är alltid spännande och roligt. Idag är det Mats Krohn från Bara Mineraler som har kommit med hela bilen full av prover på olika sorters substrat. Det är en otroligt kunnig och intressant föreläsare – tiden bara rusar iväg. Han har härlig humor också….

Bara Mineraler (som ligger utanför Malmö) tillverkar lersubstrat och säljer dessutom perlit, vermikulit och pimpsten av olika slag. Men även om det förekommer viss smygreklam får vi oss en ordentlig genomgång av alla möjliga andra material också, och han visar oss också konkurrerande produkter. Han framhåller även deras fördelar (med ett undantag - han påstår att den produkten inte har några fördelar alls!) så vi tycker nog att vi får en ganska objektiv information. Och vad vi lär oss mycket under dagen!

Mats har med sig prover på allt han pratar om (och lite till) och de vandrar runt i klassen så vi får se, lukta och känna på allt möjligt. Det enda han avråder oss från att stoppa fingrarna (och näsan) i är provet med komposterad hönsgödsel.





Vi börjar med att prata om torv nästan en hel timme. De vanligaste aktiva substraten är ju torv och kokos. I Sverige används nästan bara torv, framför allt för att vi ju har det här på plats. Många påstår att det är mer miljövänligt med kokos, men vid tillverkningen används otroliga mängder kemikalier, så det är väl tveksamt… Det är dessutom dyrare, så det lär inte vinna någon större marknad här i Sverige.

Man bryter ca 5 miljoner kubikmeter torv i Sverige varje år, ungefär samma mängd som det tillväxer med. 1,5 miljoner kubikmeter går till växtnäringen och det övriga som är lite sämre kvalitet används som bränsle eller strö. Vi känner till humifieringsgraden, som ju visar hur nedbruten torven är (ex: H1 är ljus, knappt nedbruten, syrehållande, medan H4 är mörkare, mer nedbruten och vattenhållande). Men nu får vi också veta att det finns olika kvaliteter på torv, beroende på vilken art av Sphagnum, vitmossa, som ingår i den. Den svenska torven håller hög klass, medan den från t ex Baltikum bryts ner väldigt fort. Vi är experter på torv, brytning och torvmossar efter den timmen!





När det gäller de inaktiva (=inerta) substraten går vi igenom perlit, vermikulit, mineralull, lergranulat, leca, pimpsten och scoria (röd lavasten). Vi får veta för- och nackdelar med samtliga material, och även miljöaspekter. Perlit är liksom pimpsten och scoria vulkaniska material. Vermikulit består av glimmer (som vittrar till lera), mineralull (stenull) tillverkas av diabas medan både lergranulat och leca tillverkas av lera. Samtliga de här (utom leca) går bra att odla i som de är, man behöver bara tillsätta näring och vatten. Men åtminstone perlit och vermikulit blandas ofta med jorden, de kan också användas som täckning vid sådder.

När dagen är slut snurrar huvudet fullkomligt. Det har varit mycket info, och en hel del både kemi och fysik (inte mina bästa ämnen precis). Egentligen borde vi haft två halvdagar istället för en heldag, för även om det är väldigt intressant mäktar inte våra hjärnor riktigt med att ta emot all information. Så det jag har antecknat från slutet av dagen är nästan oläsligt…..




Det är tur att vi hinner gå en sväng i parken och vädra huvudet lite på lunchen iaf. Solen är framme, men den står så lågt att den bara når fram till de högsta trädtopparna...







************************
Kommentar i förra bloggen:


Sånt där..skulle man ju ha på videoband så man kunde köra repris....hjärnan blir ju verkligen överhettad.. I all synnerhet om man kanske inte har nån direkt förhandskunskap Men det är klart...då skulle föreläsarna bli arbetslösa, ju.."tänkte inte på det" **************************************************************
Haha, en del av anteckningarna har jag ingen aning om varför jag skrivit. Hjärnan var nog inte ihopkopplad med handen i slutet av dagen =). Men det som faktiskt lyckades fastna var otroligt lärorikt.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-01-17 klockan 10:00
Tesa - 22:30 - 2009-01-16


Kul läsning o så hinner du ju ta så fina bilder också. Jag följer Dina förvärv där uppe i den sköna trädgården, som jag besökt ett par ggr.och hoppas att den får vara intakt länge än? Håller tummarna att dina studier går bra o så hoppas jag vi ses på ngn träff
Kramis Ingrid
**************************************************************
Kul att höra att du gillar min blogg. Jag är lite "mätt" på de vanliga standardbilderna av Norrviken så jag försöker leta upp lite andra motiv. Norrviken har många sidor som folk aldrig ser. Det är ju fortfarande oklart hur framtiden för trädgården ser ut, men de som jobbar här har full tillförsikt. Och det känns bra! Ja, en bloggträff vore kul.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-01-17 klockan 10:04
Ninne - 23:10 - 2009-01-16


Ja, herrejisses....det är inte lite ni ska kunna! Sånt här är jag väldigt dåig på! O tyvärr syns det väl om några år i min trädgård.... näringsbrist o torka, vatten som blir stående runt rötterna på nån buske, allt sånt kommer du o klara med en klackspark! Ha dé skönt över helgen o passa på o tina upp NinaVästerplana
**************************************************************
Ja, det hoppas jag Nina! Allting är så himla intressant att jag suger åt mig som en svamp - men även de kan bli mättade ibland =) Just nu jagar jag billig vermikulit i storpack, för om man blandar det med lika delar U-jord får man en perfekt (och billig) såjord. Och jag har ju trillat dit jag också och köpt en massa fröer. Inlägg om det infallet kommer...
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-01-17 klockan 10:08
ninah - 23:25 - 2009-01-16


Ojoj det där var en massa information som ni fick på en dag. Förstår att det blev snurrigt till slut. Jag skulle aldrig fixa så mycket information :) Ha det bra nu och vila din hjärna i helgen...hihi
/ Irene
**************************************************************
Det är tur jag har anteckningarna som friskar upp minnet.... I helgen har jag bloggbesök, så det blir nog inte så mycket vila - men trevligt ska det bli! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-01-17 klockan 10:09
IreneL - 23:25 - 2009-01-16


Visste inteatt det var sådan kvalitetsskillnad mellan olika arter av vitmossa. Så bra, då vet jag ju att jag skall kolla varifrån torven jag köper kommer.
Christer.
**************************************************************
Jodå, det finns många arter. Bara i Sverige finns ungefär 45 st. På rak arm kommer jag inte ihåg namnen på de bra resp dåliga, men vi har en lista på skolan som jag minsann ska skriva av. Det har med nedbrytningshastigheten att göra om de är bra eller dåliga. Planterar man i dålig torv är det kanske helt nedbrutet (och dags att plantera om) redan efter någon månad. Vad kul att jag kunde lära dig nånting också - det brukar ju vara tvärtom! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-01-17 klockan 10:14
Christer - 23:38 - 2009-01-16


Trevlig läsning och informativ =) Roligt att läsa om torv och mineraler. Jag är så otroligt dålig på ämnet gödsel, men jag inbillar mig att man inte behöver ha alla olika sorters gödsel som säljs i butikerna. Surjord och torv, det köper jag men allt annat? Räcker det inte med stallgödsel tro - det som man kan hämta gratis vid ridhusen =) Ha en bra helg =) *************************************************************
Mycket av gödseln som säljs i butikerna är egentligen bara näringsberikad jord. Absolut inte prisvärt med tanke på vad man får! Håll du dig till stallgödseln, den är nog det bästa till i stort sett alting! =)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-01-17 klockan 10:17
lotza - 08:36 - 2009-01-17


Visst är det......kul även om det ibland kan vara lite knepigt, att lära sig mer inom ämnet odling. På Entusiastmötet sist pratade vi lite om "problemet" med att som amatörodlare försöka sätta sig in i "allt". Vi har ju inte möjlighet - till skillnad mot dig som går i skola - att ta in allt, få bra lärare eller få tag i perfekt inlärningsmaterial och dessutom måste man nog lära sig att begränsa sitt kunnande. För oss gäller valet; Ska vi lära sig lite om allt, eller mycket om litet? Personligen t.ex. har jag vallt bort ALLT som har med matnyttig odling att göra och satsar bara på det estetiska - med inriktning på buskar & träd samt perenner. Sen skulle man kanske försöka att "specialisera" sig lite. Men det är svårt, mycket svårt! Man vill ju egentligen ha och veta allt!! Fantastisk bild, den där med solen på trädtoppen!
/Susie
Stjarnarve - 11:45 - 2009-01-17


Det var en intessant läsning, så mycket man inte visste. Tack för lektionen.
maccoll - 14:35 - 2009-01-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)