torsdag 23 oktober 2008

Tentadag!

Men vi ska inte tenta förrän på eftermiddagen. Oj vilken lång väntan....
På förmiddagen pratar Birger om zonindelning och dynamiska ståndorter.
Det är egentligen fel att prata om växters härdighet och mena kyla – för den enskilt viktigaste faktorn för att klara vintern är faktiskt sommarens värme. Det är då växten bildar och lagrar näring för kommande vinter. Om det sen är -5° eller -20° på vintern är inte så viktigt. Här i södra Sverige har vi en medeltemperatur på +17° i juli månad. Detta att jämföra med t ex Montreal eller New York som har en medeltemp i juli på +25°. Inte konstigt att många växter inte klarar sig hos oss…

Zonindelningen
som funnits sedan 1910 är ganska unik för Sverige, men man har börjat med liknande indelningar i andra länder också. Den är ett riktvärde för hur långt norrut växter klarar sig, men det är inte hela sanningen. Man kan komma ner en hel zon i sin trädgård om man har en plats som är vindskyddad, solig och väldränerad. Närhet till vatten kan också förbättra klimatet. Omvänt kan det bli en högre zon än omgivningen på platser som ligger utsatta för kyla och vind och kanske har stående vatten på vintern. Detta med mikroklimatet tycker jag är väldigt intressant. Den nya trenden med mycket stenläggning i trädgårdarna, och likaså dammar och pooler, gör att man kan satsa på nya växter som tidigare inte gick att odla. (Den globala uppvärmingen har kanske också en del med saken att göra…)

Vi får lära oss några nya ord (lika knepiga att uttala som att stava till…) – oceanitet och kontinentalitet. Däremot är de inte så svåra att förstå – Oceanitet är de luftmassor som sveper in med lågtrycken från Atlanten och kontinentalitet är högtryck från Ryssland. Därtill sveper det ner kall polarluft norrifrån och fuktig medelhavsluft söderifrån. Många av våra mest älskade växter, tex temynta (Monarda), rudbeckia och anisisop (Agastache) är växter som ursprungligen kommer från Amerikas prärier - heta somrar och kalla vintrar. Jisses - det känns otroligt att något alls kan leva här...
Vi pratar om proveniens och ursprung. Det är väldigt viktigt att veta var plantan kommer ifrån! Tar man frö från en växt som står i Norrland och sår det i Skåne blir kanske inte resultatet det förväntade (och vice versa). Också något som många inte tänker på….

Det blir en lite längre lunch än vanligt – vi har bara tentan i huvudet så vi hänger inte riktigt med i svängarna, så Birger avslutar lite tidigare. Efter att ha ätit går vi en rejäl runda i parken. Jag passar på att fota det gamla körsbärsträdet som står bakom scenen (som nog snart ska rivas, och då åker förmodligen detta trädet också). Det har varit med om ett och annat – barken är rejält sårig och fårad som på en riktigt rynkig gammal gubbe.




Men inte bara det – där man sågat av en riktigt stor gren (huva vilken stor snittyta!) har det blivit en grop där det samlats olika organiska material som till slut har bildat förna och sedan mull (haha – nåt har jag snappat i hortikulturen!). Och där växer det nu förutom mossa inte mindre än 3 olika arter – vildhallon, thuja och idegran!



Man kan undra hur det skulle bli om trädet får stå kvar tills det blivit så gammalt att det ramlar av sig själv. Skulle alla tre finns kvar då? Skulle någon konkurrerat ut de andra? Skulle man kunna plocka hallon i körsbärsträdet?






Tentan är inte mycket att säga om. Det är ca 25 frågor. Många av dem behöver man skriva så mycket på att jag är tvungen att använda baksidan på papperet. Men jag tycker inte att någon fråga är så svår att jag inte kan svara. En hel del känns faktiskt självklart. Så jag är rätt säker på att jag blivit godkänd i alla fall…. Jag sitter strax över en timme, och de flesta i klassen blir klara ungefär samtidigt. Men sen är det ju alltid en del som behöver ganska mycket längre tid på sig. När vi fyra i bilen åker hem efter två timmar sitter det fortfarande några kvar och kämpar…

Imorgon är det hemstudier – jag tror jag ska lata mig och sova länge. Det förtjänar jag! Sedan ska jag så smått börja gå igenom anteckningarna och plugga på Hortikulturen – det är inte tenta förrän om en månad men vi har producerat MASSOR med anteckningar!



Jag bjuder idag på några fler bilder från vår underbara park...





Kopparbjörk Betula albosinensis var. septentrionalis





Övre delen av vattenträdgården - pelarsal av rhododendron





En ensam stol - ifall någon trädgårdsmästarelev skulle bli trött...






Staty av Georg Linderoth






************************
Kommentar i förra bloggen:



Intressant...det du skrivit! Mycket får man lära sig av dig:) Vacker park dessutom.
Hälsningar Marie.
*********************************************
Ja, jag hoppas det inte är alltför långtråkigt att läsa :-)
/ Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-24 klockan 11:09
citronella (IP Not Logged) - 04:14 - 2008-10-24


Det där med zoner och växters härdighet är så mycket mer komplicerat än vad många tror. Som du skriver är det sommarens värme som avgör allt. Svårt att förklara det för dem som bara läser att en växt klarar minus det eller det. När man sedan förklarar hur viktigt det är med jorden växten står i blir många bara uppgivna. Hur klarar sig något här alls :-) :-) Många förstår inte heller det där med kontinentalitet. Vi har ju t.ex. inte kontinetalklimat någonstans i Sverige, möjligtvis i norrland då som ligger i lä för fjällen. För att inte tala om hur mycket ett lager snö kan göra nytta på vintern. Kan tänka mig att det är hur roligt som helst att gå den kursen du går :-)
Christer.
*******************************************
Hur kul som helst! :D Det bästa är att man nu börjar förstå hur allt hänger ihop, och varför det blir som det blir ibland. Superintressant!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-25 klockan 12:36
Christer - 14:10 - 2008-10-25


Vilka vackra höstbilder du har på din sida! Och det låter väldigt kul ch intressant, din utbildning. Jag tog själv en kurs i ekologisk grönsaksodling för att par år sedan, det var den bästa kurs jag någonsin tagit.
*********************************************
Tyvärr glömmer jag ju oftast att jag har kameran i fickan - annars hade det blivit många fler bilder. Det är en oändlig skatt att ösa ur!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-26 klockan 05:29
lamusardiere - 10:22 - 2008-10-26


Vädret är inte vad det varit förut. Denna sommar har de blommor sm inte bir så stora annars blivit enorma och tvärt om. Klart du blir godkänd :-).
Rosa - 10:40 - 2008-10-26


bilderna är härliga. bilder säger allt. Så mycket ni hinner med i Norrviken. Klart att Birger är glad som en lärka för all hjälpen. Han är en jättebra kille och en lysande hortonom. Där har ni precis som i Fredrik och Kristian riktigt bra lärare. Engagemanget märks tydligt i din blogg, så kul att du satsat på trädgårdsyrket. Och så tar du så härliga bilder ha det jättebra
claes-anders
****************************************
Tack! Jag har en bra kamera :D
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-27 klockan 14:20
Anonym - 18:59 - 2008-10-26



Vackra bilder från parken. Väldigt mycket intressant ni får lära er men vad svårt.
Susanne
*********************************************
Ja, en del är svårt - men det mesta är ändå logiskt och om man har mycket kunskap är det lättare att förstå hur saker och ting hänger ihop. Så vi kämpar på :)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2008-10-27 klockan 14:19
Manitou - 19:10 - 2008-10-27







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)