söndag 4 april 2010

Andra veckan på Växtia - uppackningen fortsätter


Lite tidigt, eller hur? Stjärnmagnolian Magolia stellata borde inte stå i blom redan 1 april, men så här såg faktiskt alla exemplaren som vi fick i veckans leverans från Tyskland ut. Det går inte alls i Markaryd, zon 4, så de får stå inne i butiken för att slippa frostskador. Det har varit neråt 4 minusgrader flera nätter sen de kom, så det var nog tur vi bar in dem. Men visst är det härligt att se!


I butiken har de sällskap av ett exemplar av brödgranen, Araucaria araucana. Den här är reserverad för en kund som ska plantera den vid sin sommarstuga i Mellbystrand (zon 1), för den går överhuvudtaget inte att plantera här i Markaryd. Men den ger i alla fall upphov till många frågor och intressanta diskussioner. Ni vet väl varför den heter som den gör? I ursprunglandet Chile använder man mjölet i kottarna till att baka bröd. Den kallas också apträd eller apskräck (Monkeytree på engelska) - med tanke på de fruktansvärt vassa barren är det väldigt lämpliga namn!


På Växtia är man bland annat specialiserade på vintergrönt som rhododendron och barrväxter. Här exponeras ett gäng småplantor av bland annat 'Cunningham's White' och roliga sorter som 'Viscy' och 'Brasilia'. Men det finns många betydligt större exemplar också, bland annat några uppstammade rhododendronträd, urläckra! Dessutom ett antal Inkharo - rhododendron som växer i vanlig jord, inte surjord alltså, och som dessutom är mer kompakta och välväxta. Mer om dem senare.


Vi får hem många nya spännande växter. Här en ny mer kompakt ormhassel, Corylus avellana 'Twister'. Den ska ha vackrare blad än den vanliga ormhasseln - det ska bli spännande att se när den slår ut!En intressant ädelcypress - Chamaecyparis lawsoniana 'Wissel's Saguaro'. Den ser faktiskt mest ut som en kaktus, och kandelaberformen kommer att bli tydligare ju större den blir. Men jättestor kommer den inte att bli - ca 3 m efter 10 år.


Men det är inte bara nya växter som packas upp. En hel del har övervintrat i kylen, och de klipps nu ner, förses med långtidsverkande gödning och ett lager kakaoflis överst i krukan innan de placeras ut på borden. Kakaofliset är lite av ett experiment för att undvika ogräs i krukorna. Det är betydligt mer miljövänligt än bekämpningsmedel, och så ser det ju snyggt ut också. Dessutom har det relativt lågt PH (5-6) så det funkar till alla växter, och det skrämmer bort rådjuren. Och rådjuren är ett stort problem på Växtia, som ligger mitt ute i skogen utan plank eller staket runt om. Vi får väl se hur det funkar framöver, men jag tror i alla fall på kakaoflisen.
Här kan du läsa mer om kakaoflis och dess fördelar. 


I onsdags var vi allihop på en förstahjälpen-kurs. Jag har gått ganska många gånger förr, men den här kursen var definitivt en av de bättre. Förutom att träna på att ge konstgjord andning och hjärtkompressioner på en vanlig "vuxen" docka, fick vi även prova på att göra det på ett spädbarn. Förut har jag bara lärt mig i teorin hur man ska göra - det är stor skillnad att verkligen prova det praktiskt också! Dessutom fick vi göra Heimlichmanövern på dockor, och fast jag trodde efter alla dessa kurser att jag visste precis hur man gjorde visade det sig vara jättesvårt! Men nu kan alla som sätter i halsen känna sig trygga när jag är med. =)


Vad har mer hänt i veckan? Dagarna rullar på i full fart, den ena är inte den andra lik. Jag får massor med motion och frisk luft (och sover gott om nätterna!) och jag lär mig jättemycket, men framför allt är det väldigt roligt att ta hand om kunderna när de kommer. Jag tackar växttentorna för att jag kan mycket om olika arter, men när kunderna frågar om för- och nackdelar med olika sorter på till exempel rosor eller blåbärsbuskar är jag helt körd. Det blir mycket mer pluggande framöver, känner jag! =) Det kommer också många kunder som bara har frågor. Det kan handla om beskärning, gnagskador på träd och buskar, när det är dags att gödsla gräsmattan och mycket mer. Där känner jag mig mer trygg faktiskt, och även om de går från oss utan att ha öppnat plånboken har man ändå skaffat sig en viktig kundrelation om man kan hjälpa dem. En hel del vill ha hjälp med att planera om sina trädgårdar, och när värsta vårhetsen är över kommer jag eller min kollega att åka ut till dem, mäta upp tomten, rita planteringsförslag och även hjälpa till med anläggning om det behövs. Vissa skötseluppdrag, till exempel trädbeskärning, tar vi också i mån av tid. Kan ni förstå att jag stortrivs? =)


Trots allt går vi fortfarande kvar i skolan, och vi har ett antal projekt som hänger över oss. Lite förtränger man dem, det känns ju som om vi är färdiga nu när vi jobbar "på riktigt", men trots allt måste de göras. Vi har 4 st hemuppgifter i anläggningskursen som ska lämnas in första dagen vi är tillbaka efter LIAn, och vi ska också läsa och recensera en bok om etik. Dessutom väntar sista växtkännedomstentan i maj. Så nog borde man ägna kvällarna åt pluggande när man kommer hem från jobbet om dagarna, men det är väldigt svårt att hitta engagemanget för det. Fyra veckor har vi på oss - men jag har en känsla av att det blir gjort sista kvällen, i ren panik....


6 kommentarer:

 1. Oh, vad du fick mig att längta tillbaks till trädgårdscentrat jag jobbade på!!! Eller, kanske inte just dit men till den typen av arbete. Ansökan till skolan ligger bredvid datorn och ska bara finputsas lite innan jag skickar in den.

  SvaraRadera
 2. Så flott å høre at du trives i jobben. Det høres ut som en drøm. Og den Coryllusen, den må jeg bare prøve. Den så rå lekker ut.

  SvaraRadera
 3. Helen vilket inlägg! Underbart att du delar med dig!

  SvaraRadera
 4. Fin blogg. Titta gärna in på det nya forumet där mark kan hitta odlare och odlare kan hitta mark.

  SvaraRadera
 5. Så härligt att du trivs så bra, verkar perfekt för framtiden! :o)
  Oj då, blivit utan hund...hoppas det känns ok iallafall...här råder rena rama valp-febern! :o)
  Ha det så jättebra,
  Lydia

  SvaraRadera
 6. Hrm... något är konstigt med Gröna funderingar... Jag kan inte lämna en kommentar... det går inte att ställa markören i rutan!? Skumt! Men fina vårblommor det har du och visst är Irisarna något extra =) Hoppas du får en bra dag / kram gittan

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)