fredag 4 september 2009

Steg för steg - mur och damm

Som anläggare blir man berest! Förra veckan var jag i Åstorp och denna veckan har jag varit i Osby. Det lär jag nog vara nästa vecka också - det är ett stort jobb som tar ganska lång tid.
Projektet är en nybyggd villa som ska få en trevlig trädgård. Först måste tomten fixas till - det är schaktmassor, moränjord, enorma stenar och ett tunt lager (ca 5 cm) matjord överst, allt täckt med årsgammalt ogräs. Här ska det istället bli en stor damm, gräsmatta, en singelyta runt dammen och så några rabatter. Dessutom ska vi laga en fin gammal stenmur.





Till vår hjälp har vi en inhyrd grävmaskin med tillhörande förare. Den här heter Olle (föraren alltså)...


Att få upp rejält stora stenar är inga problem.


Det syns kanske lite dåligt på bilden, men här har vi ritat ut konturerna av dammen. Vi har också ritat upp de olika avsatserna. Dammen ska bli stor, närmare 15 m lång och nästan 4 m på det bredaste stället. En djuphåla på 70 cm i den ena delen, den andra delen ska bara vara 30 cm djup. Det här ska bli spännande...



Men nu blev det ett oväntat stopp. Vi hittar en dräneringsslang och avlopp från stupröret där vi absolut inte hade väntat oss att hitta dem. Dräneringen ligger alldeles för långt från huset, dessutom borde den varit täckt av fiberduk för att hindra de fina hålen i slangen från att täppas igen. Och stupröret ligger inte på frostfritt djup. Det blir ditkallning av husägare, kommunens ansvarige, besiktningsmän och så de som gjort grävningsarbetena här förut. Massor med tjafs hit och dit... Under tiden måste dammprojektet vänta.


Vi går på muren istället. Förr fanns här en fin gammal stenmur, typ stengärdsgård, men när man skulle bygga huset rev man helt sonika upp ett stort hål i muren för att kunna komma in med stora maskiner. Det har man sedan nödtorftigt lagat med några stora stenar.


Först tar vi bort alla stenarna och gräver en bit ner i jorden också. Vi spänner upp ett snöre för att få en rak framsida, och sedan börjar pusslandet. Vi går varv på varv runt bland stenarna för att hitta "den rätta", och sedan ska man fundera ut vilken sida som ska vara ut resp upp. Därefter lirkas den på plats med grävmaskin, spett och slägga (och handkraft - man får akta fingrarna!).


Här har muren börjat ta form. Det är rejält stora stenar i botten!





Och så här ser den ut från insidan. Muren är ganska bred, och i mitten fyller vi med flis, eller "tior". Det innebär sten med största fraktionen 10 cm. Man har kört dem i ett såll med den storleken på hålen, så en och annan som är längre än 10 cm har förstås också trillat igenom. De vassa kanterna gör att stenen låses på ett bra sätt.
Vi fyller på med jord så de understa stenarna nästan täcks. Det är inte meningen att de ska synas - det var ju därför vi grävde ur från början. De är bara grunden.


Nu är den snart klar. Visst blir det fint? Om några år när stenarna grånat och täckts med mossa kommer man inte att se skillnaden. Vi pausar lite med muren och går tillbaka till dammen.


Här är hela dammen urgrävd med tydliga avsatser. Jag har sprungit med laserpinnen och mätt och mätt och mätt - den är ju helt oumbärlig! Fast det tog en stund innan jag kom underfund med den... Man börjar med att ställa en nolla, dvs sluthöjden på ytan. I det här fallet har vi som utgångspunkt valt en sliperskant runt huset som ska ligga i samma höjd som den färdiga gräsmattan. Eftersom djupet i djuphålan ska vara 70 cm får man då flytta manicken på stickan 70 cm uppåt (lätt att tänka fel där), men vi har dessutom grävt ytterligare 10 cm för att få plats med duk och stenmjöl. Nån gång stod jag och flyttade den hit och dit och kunde inte fatta varför jag inte fick utslag - förrän jag kom på att jag själv stod i vägen...

Nu är det dags att fylla på med stenmjölet. Detta är alldeles nödvändigt för att skapa jämna kanter och dölja ev utstickande stenar och grenar. På stenmjölet kommer sedan en geotextil, sedan gummiduk och därefter ytterligare en geotextil. Allt för att den dyra gummiduken ska vara så skyddad som möjligt. Vi kommer dessutom att lägga i några stora stenar i dammen och de kräver extra "vaddering".
Stenmjölet är i det här fallet naturgrus 0,8. Det är grövre än sand, men liksom i fallet med fliset gör de lite större fraktionerna att den binder bättre. När man lägger sten använder man 0,8 som proffs, och kanske 0,4 - 0,5 som privatperson (=lättare att hantera om man inte har proffsverktyg).


När vi är klara med stenmjölet (och har kollat med lasern så vi fått rätt höjd överallt) ritar vi ut den färdiga ytterkanten igen. Där slår vi ner pinnar med jämna mellanrum. Om ni tycker de står lite snett och vint har ni alldeles rätt - det är jag som slagit i dem, och släggan är inte min bästa vän.... Som tur är har det ingen betydelse.

För nu går vi ett varv till med lasern och mäter ut den slutliga höjden på dammen (- 3cm för slangen) och sågar av varenda pinne i den höjden. Min grensåg är väldigt bra till det! =)
Därefter spikar vi på en 110 slang hela vägen runt. Nu ser det mer ut som en hockeyrink... Slangen ska vara där av två orsaker. Dels kommer vi att fästa duken runt den, dels ser den till att dammen kommer i våg. Det vore inte så käckt om allting lutade när vi var klara...

Här syns precis hur vi har spikat fast slangen. Det är noga att man inte slår ett slag för mycket så slangen börjar bukta inåt.


Sedan fyller vi upp med stenmjöl under slangen, så den blir riktigt stadig.
Det sista vi gör innan vi går hem för dagen är att ta ett snöre och mäta upp hela dammen på längsta stället. Pga av olika orsaker har vi varit tvungna att justera måtten på dammen gentemot ritningen. Vi låter snöret följa avsatserna så vi får den faktiska längden på dammen. Den visar sig vara 15,6 m lång och 6 m bred. Nu är det alltså dags att skära till en gummiduk i den storleken. Jag vet redan nu att den kommer att  bli otroligt tung - vi får nog ha kranbil till den =).

Den här bilden måste jag bara visa som avslutning på dagens inlägg. När jag släpper ifrån mig en kratta eller spade ställer jag dem upp mot en vägg. Dels är de lätta att få syn på när man behöver dem igen, dels riskerar man inte att snubbla på dem när man inte behöver dem. Men Stefan, min handledare, släpper allting precis där han är. Just den här spaden och rakan har han snubblat på ett antal gånger idag, för att inte tala om smällen han fick av krattan....
På måndag börjar vi som sagt lägga duk i dammen - så fortsättning följer. Trevlig helg alla!

2 kommentarer:

  1. Men kors! vilken damm, vilken trädgård och vilket jobb du/ni gör! Så roligt att få göra allt från början - lyckliga ägare :) Gillar stenmuren och förstår att det är ett jobbigt och klurigt att få till muren - jag som pusslar med småstenar här :) Tack för trevlig läsning =)

    SvaraRadera
  2. Som sagt.... behöver ni öva mer så ställer jag upp med mark! Men bara om ni låter dammen vara kvar när ni övat färdigt ;-)
    Försök få lite vila i helgen
    Nina

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)