måndag 21 september 2009

LIAn över - England nästa!

Nu är sommarens LIA-period över. I 14 veckor har vi varit ute och praktiserat på olika företag inom den gröna sektorn. Det har varit mycket skötsel och plantskolor och anläggning för de flesta av oss. Själv spred jag ju ut min praktik på fyra olika, vitt skilda, företag, och det är kanske dags att summera det hela nu.


Jag började ju i maj med två veckor på kyrkogården. Det var väldigt intressant och trevligt, och enda nackdelen att det var lite för lite tid. Jag hade gärna stannat där i några veckor till.Arbetet är omväxlande, och det tilltalar mig. Allt är inte roligt förstås, men på vilken arbetsplats är det det? Jag tycker också om lugnet på kyrkogården, för även om man har bråttom kan man inte fara fram hur som helst där.

 Jag skulle helt klart kunna tänka mig att jobba på en kyrkogård i framtiden.


De två underbara veckorna på kyrkogården följdes av fyra veckor på Fredriksdal. Men det var nära att jag hoppade av redan efter första veckan, som jag tillbringade på knä i totalt ogräsövervuxna såbäddar.Det var ett tröstlöst och långtråkigt arbete som inte gav mig något mer än trasiga händer och värkande knän (som jag fortfarande känner av, tre månader senare). Faktum är att jag inte ens kom ur sängen på fredagen den veckan, så ont hade jag.

 
Men jag är inte den som ger upp i första taget, och det blev bättre. Framför allt för att jag fick jobba ihop med Philippe Plöninge, som är både rolig och väldigt duktig på allting som har med grönsaker att göra.Fredriksdal är så stort och rymmer så många olika miljöer, att jag hade väntat mig att få ut otroligt mycket av de här veckorna. Men bortsett från en dag bland rosorna och två dagar med häckklippning (lärorikt och jättekul!) var det bara köksträdgården och då framför allt ogräsrensning som gällde. Så Fredriksdal kommer definitivt sist av mina LIA-platser.
Här måste jag nämna att det nog var en kombination av fel tid och andra olyckliga omständigheter som gjorde att min tid här blev så dålig. Två av mina klasskompisar är på Fredriksdal just nu, och de njuter varje minut. De får prova på precis allt möjligt, och de lär sig massor. Precis det som jag hade förväntat mig att få göra.....
Det är tveksamt om jag skulle vilja jobba här i framtiden - jag har inte ens utnyttjat gratisbiljetten jag fick (den som jag skulle använda för att äntligen få den där guidade turen jag efterlyste under min tid där).


Sedan var det dags för en annorlunda LIA-plats - Norrvikens Trädgårdar. Annorlunda på så sätt att vi redan känner platsen väl, att vi fick sköta oss mycket själva, att vi jobbade mycket i grupp, att vi fick prova på att själva vara arbetsledare, och att vi kunde testa att köra olika maskiner (och backa med släp!) och en massa andra saker i vår egen takt. Att komma till Norrviken var som att komma hem....

Men det som nog gav mig mest de här veckorna var kontakten med besökarna i allmänhet, och de guidade turerna i synnerhet. Det var jättekul!
Drömjobbet för mig vore nog att vara trädgårdsmästare i en stor park, som Norrviken. Jag ska nog börja lusläsa "Gods & Gårdar" och se om det finns några lediga tjänster nånstans...


Sedan valde jag att ta 4 veckors semester. Vi hade totalt 5 veckor att ta ut under perioden 15 maj till 28 september, och fick fördela dem som vi själva ville. De fyra veckorna (den femte har jag just nu) ägnade jag åt att dra igång min egen firma, så så mycket vila blev det inte. Sedan 1/7 har jag fakturerat närmare 20 000:-, och jag har dessutom lärt mig otroligt mycket samtidigt som jag fått många nya vänner. Men jag måste medge att jag börjar bli sliten, och nåt pluggande inför tentorna i oktober har det knappast blivit....Sedan var det dags för den sista delen av LIAn, som jag valt att förlägga på Växtia i Markaryd. Dels var jag intresserad av butiken (jag tycker det är kul att snacka med folk, det bor nog en liten försäljare i mig nånstans), dels har de mycket anläggningsarbeten och det ville jag verkligen prova.


Faktiskt tror jag att jag lärt mig mest under de här fyra veckorna. Jag har fått prova på att göra damm, bygga mur, plantera växter och lägga plattor bland annat, och jag har också tillbringat en hel del tid i butiken.


Trots att jag lärt mig mycket känner jag mig inte riktigt "färdig" och därför kommer jag även att förlägga åtminstone en del av vårens LIA här. Dessutom har jag blivit timanställd, och på onsdag när hela gänget åker till Elmia på mässa, ska jag sköta butiken själv. Jag kan gärna tänka mig att jobba här i framtiden också.


Nu har jag alltså en ledig vecka som jag ägnar åt min egen trädgård, som blivit sorgligt eftersatt i sommar. Och på måndag morgon åker vi på skolresa till England. Den resan är verkligen efterlängtad! Jag ska ha både kamera och dator med mig, men det är tveksamt om jag får möjlighet att blogga medan jag är där. Men ni kan vänta er många och långa inlägg när jag kommer hem istället....


Så här ser veckan ut:
Vi flyger från Kastrup tidigt måndag morgon. När vi kommer till London blir vi hämtade med bussen vi ska ha hela veckan. Först åker vi till Hillier Gardens och Hillier Nursery i Romsey. Hillier Nursery är en av Englands största plantskolor, så det ska bli intressant att se även om vi knappast kan shoppa loss (funkar ju inte att asa runt växter hela veckan, och hur skulle det bli på flyget?). Men njuta kan man ju göra ändå...
Dagen avslutas på Compton Acres i Dorset, en intressant trädgård som jag hört mycket om. Vi ska sedan bo på ett vandrarhem i Bournemouth.

På tisdagen åker vi till the Lost Gardens of Heligan - det ska verkligen bli en upplevelse! Det blir en heldag här. Vi får både en guidad tur och mycket tid på egen hand. Tänk att man lyckats återskapa en hel trädgård som legat i träda och närmast blivit djungellik sedan trädgårdsmästarna kallats ut till första världskriget...
På natten bor vi på ett vandrarhem i Boswinger.

Onsdagen inleds med the Eden Project, ett jätteprojekt med enorma växthus som mest påminner om Globen. På eftermiddagen besöker vi The Garden House, och sedan åker vi till ett vandrarhem i Exeter.

På torsdagen börjar vi med att besöka en privat trädgård utanför Exeter. Vi kommer att bli guidade runt av en landskapsarkitekt. På eftermiddagen åker vi till Hestercombe, som också ska bli väldigt intressant att se.

Fredagen inleds med ett frivilligt besök på Stonehenge. Jag var där för 20 år sedan, men ser gärna det igen. Det är så fascinerande att de lyckats få dessa enorma stenblock på plats med millimeterprecision. Och varför?
Den sista trädgården vi besöker innan vi åker hem fredag kväll är Thrive Trunkwell, en av Englands största terapiträdgårdar.

Det finns så otroligt många trädgårdar i England som är värda ett besök men det finns ju gränser för vad man kan hinna med på 5 ynka dagar. Jag tror ändå vi har fått ihop ett bra schema. Jag skulle gärna vilja se Sissinghurst och Hidcote Manor också, men det får väl bli en annan gång....
(var förresten på en intressant föreläsning om bland annat Hidcote Manor i helgen, så det känns nästan som om jag varit där nu)


Som sagt, det blir en späckad vecka, men å så roligt det ska bli!


2 kommentarer:

  1. Jag får nog säka mig till Båstad trots allt när det närmar sig... suck.... va´ avis jag blir på allt kul ni gör och allt intressant ni lär! (Hvilan verkar ju inte vilja ha mig, jag har ju faktiskt sökt tre gånger) England låter intensivt men underbart. Här har du en som garanterat kommer att lusläsa dina inlägg därifrån =) Tack för rådet, klart, man kan ta en bild och visa. Varför tänkte jag inte på det själv??? Tyvärr tror jag som du, att det inte finns mycket att göra mer än byta ut plantorna. Njut nu av din lediga tid och sen hoppas jag att England visar sig från den bästa sidan / kram gittan

    SvaraRadera
  2. Hej, jag snubblade in här via en annan blogg. Jag gillar att du lägger ut många detaljbilder. Jag kommer snart tillbaka för mer läsning.

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)