måndag 31 augusti 2009

Anläggning - kul men jobbigt.....

Nu har jag varit ute på anläggning i fyra dagar - fyra roliga, givande, intressanta, lärorika - och fysiskt krävande dagar. Gissa om man sover gott när man kommer hem efter att ha rakat jord en hel dag, eller burit plattor (en 6 cm tjock 30x30 betongplatta väger 13 kg. Det går 9 st på en kvadratmeter, och vi har lagt måååånga kvadrat. Hur många ton har jag då burit, och hur många gånger har jag böjt på knäna för att lägga plattan på plats? Jag behöver ingen workout på ett tag! =)  ). Platsen var en gammal totalt förfallen trädgård där man byggt nytt hus och nu behövde fräscha upp utemiljön.
Tyvärr har jag inga före-bilder, det blev liksom inte av. Men några under- och efter-bilder ska ni få iaf.
Här kapas den gamla förvuxna oxelhäcken ner från 5 meters höjd till ca 2,50. Jarek sitter i hjullastaren, Uffe står i skopan med motorsågen (i shorts!), Hugo lastar på släpet - och jag står på betryggande avstånd och tar foton. 
6 fulla lass med grenar fick vi köra till tippen.
 
Här syns en lägre del av oxelhäcken, och de numera kraftigt beskurna äppel- och plommonträden. Längst ner i trädgården finns en gammal japansk lönn. När vi kom dit syntes den inte alls, övervuxen av åkervinda som den var och dold bakom hasselbuskar och annat ogräs.
 
Så här fin blev den efter några timmars putsande. Jag tror det är en Acer palmatum 'Dissectum'. Den är så stor och välvuxen att chefen direkt värderade den till 30 000:-! (Undras om de märker ifall man gräver upp den och tar hem den...)
Och så här underbart trolsk ser den ut inifrån, efter att jag rensat bort många års samling av vissna löv och grenar.
Vi har lagt en hel del plattor som sagt, och även gjort gräsmatta. Det gick åt 4 billaster matjord (och sen fick vi ändå hämta lite extra i bilsläpet...).
Rätt mycket singel har vi lagt ut också. Tujahäcken har förresten jag klippt idag. 
.
Nu är vi färdiga med detta jobbet, och imorgon ska vi vidare till något helt annat. Jag trivs jättebra med att jobba ihop med Uffe och Jarek, de är både trevliga och pedagogiska och jag känner både att jag gör nytta och att jag lär mig saker. Och det är ju så det ska vara! =)

4 kommentarer:

 1. Tycker det verkar som om du får lära dig lite saker som man inte borde lära sig ocksååå..hrrmm..shorts och motorsåg..min gubbe skulle få dåndimpen!!! Och stå i skopan..jajabaja!!

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt träd ni hittade! Tänk om man hade ett sånt! Förstår att du skulle kunna gräva upp det och transportera hem :)
  Verkar ganska tungt det där, hoppas alla dina leder inte blir allt för slitna... Ha det bra!!

  SvaraRadera
 3. Åh, så avundsjuk jag blev! Det är ju just det jag skulle vilja jobba med - anläggning. Visst känns det när man kånkar plattor. Jag har burit varenda en av våra ca 500 stenar ner till muren. Och viken fantastiskt fin lönn de hade, avis igen =) Ha en skön helg / kram gittan

  SvaraRadera
 4. Ser härligt ut, kul med omväxling.
  Ha en fortsatt gó helg,
  Lydia

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)