tisdag 14 juli 2009

Rensa ogräs och klippa häckar - det är allt vi gör (nästan)

Tidig morgon på Norrviken, klockan kan kanske vara ungefär halv åtta. Fåglarna kvittrar, solens sneda strålar lyser in över den vackra renässansträdgården och glittrar i morgondaggen. Allt andas frid.....

Men snart förbyts friden av ett enormt oväsen, när inte mindre än 6 personer sätter igång och klipper häckarna! Det är ett förfärligt dånande av bensindrivna häcksaxar (och en och annan eldriven också).

Det är bra att man är rädd om sin hörsel, men somliga driver kanske säkerhetstänket lite långt... För sååå mycket väsnas väl inte din häcksax, Georg? =)

På tal om säkerhet.... Ewa sitter uppflugen på en stege utan stöd eller räcken, ca 4 m upp i luften, och klipper häcken med en stångsax (en förlängd häcksax). Jag har fortfarande kontakt med Claes-Anders Malmberg på Acama konsult som ju höll en säkerhetskurs för oss redan första veckan vi började skolan. Han läser min blogg och kommenterar ibland (och rekommenderar dessutom andra att läsa den!). Ska bli spännande att se vad han har att säga om detta.;)


Våra odlingar frodas. Här i tomatväxthuset växer det så det knakar.


Snart är det dags att skörda tomater!

Skördar gör vi förresten redan i grönsakslandet.
(Fårullen är utlagd dels som prydnad, dels för att stoppa sniglarna. Och den har faktiskt effekt, det fullkomligt kryllar av sniglar på Norrviken men de är väsentligt färre i antal i köksträdgården. Lyckat experiment alltså!)


Sockerärtorna levereras till köket varje vecka.

Annars kan den senaste veckan mest sammanfattas som ogräsrensning. Vi har röjt i vattenträdgården så man faktiskt kan följa vattnets väg genom dammarna (om här nu hade funnits något vatten förstås. Men det regnar väl snart igen så åsen fylls på...). Vi märkte omedelbar effekt på besökarna - det fotograferas väldigt mycket här nu!

Tväraxeln, eller Abelins väg som den också kallas. Den går mellan Abelins byst och fiskgjusemonumentet. I våras sådde en projektgrupp sommarblommor här. Det har gått med dem som med entrérabatterna. Här finns nästan bara ogräs...


Efter rensningen blir det nästan helt tomt, och det är inte så lyckat för då kommer bara ogräset tillbaka direkt.


Just det här ogräset har vi inte gett oss på än. Är det astilbe med åkerfräken i - eller kanske åkerfräken med astilbe i? Enda sättet är nog att gräva ner till ca 50 cm och sen slänga rubbet och plantera nytt. Usch så trist....

Idag har vi varit vid Rudolf Abelins grav, som ligger utanför grindarna. Här var det nästan gräsmatta på grusplanen, så vi har fått god övning i att skyffla och kratta.

Som jag kanske nämnt förut är syftet med utbildningen att vi ska ha jobb allihop när vi får vår examen i maj nästa år. Utbildningsledningen har faktiskt gett en 100%-ig jobbgaranti. Branschen skriker efter trädgårdsutbildade arbetsledare, så det är tänkt att vi ska bli chefer på t ex parkförvaltningar, kyrkogårdar, fastighetsbolag osv. Eller också får vi gärna starta egen firma inom skötsel, anläggning, odling eller liknande. När jag sökte in på utbildningen hade jag inga planer på att starta eget. Det lät mest jobbigt... Men under det här året har jag mer och mer upptäckt att jag tycker trädgårdsskötsel är så himla kul. Dessutom är man som student i kroniskt behov av pengar. När så en bloggvän (Annika på Naturliga ting) behövde hjälp i sin trädgård, var villig att betala för det och dessutom påstod sig känna massor med människor som skulle vara intresserade av att köpa den typen av tjänster, började jag så smått dra igång en egen firma. Och nu är det på allvar!

Firman är igång! Jag har tryckt upp visitkort, skapat en egen hemsida, gjort mina första inköp och, viktigast av allt, gjort jobb hos kunder som resulterat i fakturor!
Det är stort och spännande men känns väldigt bra. Så nu ska jag försöka jobba under min ledighet i sommar (CSN betalar ju inte ut ett öre under juli, och mitt gamla jobb tar inte in sommarvikarier i år), och sedan under studieåret ska jag jobba lite på helgerna. Jag vågar dock inte leva på firman på heltid så jag kommer att söka andra jobb, men det vore ju perfekt att kunna kanske jobba deltid och köra firman parallellt. Och nån gång i framtiden, kanske....
Klickar du på loggan kommer du till firmans hemsida (under uppbyggnad)
Här skriver jag om ett av mina första jobb, en tuff match mot en hagtornshäck...

1 kommentar:

  1. Vad kul med din firma och jag önskar dig all lycka. Måste säga att du fått till en riktigt snygg hemsida...
    Ha det gott!

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)