fredag 13 november 2009

Stenkul!

I anläggningskursen räcker det förstås inte med att sitta och läsa i böcker eller lyssna på föreläsningar. Ska man lära sig nåt är det praktiskt arbete som gäller, helst i skarpt läge. Och det har vi fått den här veckan!

 
Att mäta ut höjder, och framför allt att läsa av skillnader, är grunden till all anläggning. Det var knepigt men nyttigt att lära sig hantera de här urgamla mätinstrumenten (som knappast används längre, lasern har ju tagit över).



Sedan var det dags att ge sig ut i verkligheten och jobba! Det fanns några olika projekt att välja på, bland annat att stenlägga en yta med cykelställ på en mellanstadieskola, renovera en trappa på Apelrydsskolan och lite annat.



Vi var fem tjejer som valde detta, mest för att det kändes som en utmaning, och för att vi antog att vi skulle få lära oss mycket. Och det har vi gjort! Den här väldigt branta tomten ska få en gång i singel mellan muren och huset som man kan skymta verandan på. I hålet som syns i backen ska det bli en trappa, och framför trappan en stensatt avsats. Singelgången får kunden ordna själv (och bygga klart muren), men trappan och stensättningen är vårt jobb.



Vi började med att köra upp kärra efter kärra med bärlager (storlek 0-30, dvs bergkross med upp till 3 cm stora stenar) framför verandan. Ytan skulle höjas nästan 3 dm, så det gick åt en hel del. Eftersom paddan (vibratorplattan) vi använde var väldigt liten och nätt (bara 40 kg tung) klarade den inte att packa så tjocka massor, så vi fick istället köra den efter nästan varje lass. Det tog sin lilla tid....



Runt stenläggningen skulle det ligga en bård med slottssten, samma som i muren. Naturligtvis stämde det inte riktigt med måtten, så stenarna måste kapas. Det gick bra men fy vad det dammade. Jag snöt ut en hel del ur näsan efteråt....



Sara var förste kapare och blev så här dammig efter ett tiotal stenar....



När bården lagts klar fyllde vi på med mer bärlager i mitten, paddade (förstås) och ovanpå det 3 cm sättsand (0-6: bergkross med småsten som är mellan 0 och 6 mm stora). Sedan var det dags att dra av den översta ytan så vi fick en jämn yta att lava ut markstenarna på.



Titta så fin stenläggningen blev! En dags tänkande och funderande och mätande och tänkande igen, och en dags praktiskt arbete tog det =).
Inte helt sant kanske, men vi stötte på en hel del problem redan från början eftersom varken verandan eller muren var helt rätvinkliga, och heller inte parallella. Vilka linjer skulle vi rätta oss efter? Eller skulle vi hitta på egna? Och hur skulle vi lösa frågan med fall - vi vill ju inte att det ska bli stående vatten här. Vi hade visserligen en handledare, men han var även ansvarig för tre andra projekt, så vi fick klara oss väldigt mycket själva. Och det var nyttigt - det visade ju sig att vi kunde!


Så var det dags för trappan. Här krävdes också en del funderande - hur hög ska den vara, hur lång ska den vara, hur får man den bekväm att gå i, hur löser man fallet och så vidare. Det finns en formel för att räkna ut måtten på en trappa: 2(h+1)+d=64. Den gyllene siffran 64 (ett normallångt steg för en normalperson) och höjden på blocket (14 cm) plus 1 cm fall borde gett ett plansteg (ytan man sätter foten på) med djupet 34 cm, men eftersom den disponibla ytan var lite för kort fick vi dra ner måttet till 30 cm. Varje trappsteg måste fixeras i det underliggande, så det gällde att vi hade räknat och mätt rätt innan vi la stenarna på plats....


Det gällde att ha tumstock och vattenpass framme så man hade koll hela tiden. Samtidigt fogade vi stenläggningen genom att sopa och vattna ner sättsand i fogarna - hela dagen....



Hela hålet måste fyllas upp med bärlager, och det paddades efter varje ny påfyllning. För att inte riskera att stenarna försköts ur sitt läge stod vi på dem medan den tredje körde paddan...



Inte så konstigt att vi är lite ofokuserade efter tre dagars hårt både fysiskt och mentalt arbete. Men vi har haft så roligt att vi nästan glömt hålla matraster, och vi längtar verkligen till måndag morgon när vi får fortsätta med de två sista trappstegen!


6 kommentarer:

  1. Fasen va duktiga ni är, jag vet vem jag ska anlita i fortsättningen.

    /Roger

    SvaraRadera
  2. Vad använde ni för att fästa murblocken i varandra?

    SvaraRadera
  3. Kul att få göra riktiga saker och inte bara sånt som rivs igen efter färdigställandet. Trappan ser finfin ut. Jag kan bara hålla med om att det är kul att jobba med sten och det kräver en hel del tänkande för att få till det bra. Min tomt sluttar ju inte så mycket men den är inte helt plan heller och det innebar en del funderingar när vi byggde vår svängda mur (för att inte tala om att få ihop hörnen) Men kul var det och vi planerar redan för nästa stenprojekt.
    Ha det gott / kram gittan

    SvaraRadera
  4. Snyggt jobbat..... Nu när ni tränat med Lego kan ni få komma till mig o lägga pussel med natursten ;-)
    Skämt åsido.... vilket gediget arbete! Jag fuskar med underarbetet o lägger direkt på jorden så jag får väl göra om det vartannat år....
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  5. Teodolit heter nog avvägningsinstrumentet har jag för mig.

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)