torsdag 19 februari 2009

Och nu blir det reklam =)

Vad innebär utbildningen och hur söker jag in?
Den här frågan dyker upp allt oftare, och eftersom det börjar dra ihop sig till nästa intagningsomgång är det väl kanske på sin plats att ge några svar. Först och främst - vad är en KY-utbildning?


"En Kvalificerad yrkesutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som berättigar till studiemedel. KY-utbildning ska vara flexibel, träffsäker och utvecklingsbar. Dessa kärnvärden har formulerats i budskapet: utbildning i rätt tid, i rätt mängd, med rätt längd, på rätt plats och på rätt nivå. Det innebär att KY bara ska finnas när och där den behövs.”

”En av grundidéerna med kvalificerad yrkesutbildning är att kontinuerligt kombinera undervisning med lärande i arbetslivet under hela studietiden. Inom KY kallas den arbetsplatsförlagda delen för LIA - lärande i arbete. Staten bidrar med två tredjedelar av finansieringen av utbildningen och arbetslivet med en tredjedel - genom att erbjuda LIA-platser under en tredjedel av utbildningstiden. Genom LIA får studenterna arbetslivserfarenhet och ett kontaktnät inom arbetslivet. Arbetslivet får i sin tur tillgång till kompetenta studenter.”

Citaten ovan kommer från KY-myndighetens egen
hemsida. Där hittar du all möjlig nyttig info, bland annat kan du söka bland aktuella KY-utbildningar. Om man söker på Trädgård under fritext och studieort Båstad, hittar man den här utbildningen.


Jaha, men KY-utbildningar till trädgårdsmästare finns lite överallt i Sverige. Varför ska man gå just här i Båstad?
Det finns massor med anledningar…

1 Först och främst – det finns ingen annan utbildning som har en skolsal ens i närheten av vår! Tänk att få jobba i en av Sveriges vackraste trädgårdar! Tänk att få arbeta med riktiga projekt, som sedan besökarna kommer att få glädje av länge efter. De första veckorna på utbildningen gick vi bara omkring och åh-ade och ah-ade oss - tänk att vi får vara här hela dagarna - utan att betala för det! (Nu har vi vant oss, men njuter lika mycket för det)

2 Utbildningen är väldigt bred – inte nischad alls. Du behöver inte välja om du vill syssla med anläggning eller odling eller design eller …. Vi blir behöriga till allt!

3 Man trycker hårt på ledarskapsbiten. Vi ska ut i arbetslivet som egna företagare eller som arbetsledare, och då måste vi kunna klara av arbetsledning. Retorik och ledarskap är därför viktiga kurser på schemat.


4 Produktion och skötsel av inomhusträdgårdar ökar. Denna utbildning är en av få som svarar upp mot detta behov.

5 Under andra året reser vi en vecka till England för att njuta av några av de vackraste trädgårdarna, t ex Heligans och Eden. Men även under övrig tid blir det många studiebesök runt om i södra Sverige.

6 Vi blir certifierade inom skötsel och förvaltning av utemiljöer, SFU.

7 Vi är garanterade jobb efter avslutad utbildning. Detta är unikt för den här utbildningen.

Här finns kursplanen.
Det du behöver för att kunna söka är:

* Grundläggande behörighet (gymnasiekompetens och/eller dokumenterad arbetslivserfarenhet minst 3 år)
* Referenser
* Personligt brev.

Utbildningen bedrivs i samarbete mellan SLU Alnarp, Högskolan Kristianstad och Gävle, Norrvikens Trädgårdar och
Apelrydsskolan.


Apelrydsskolan är närmaste granne till Norrvikens Trädgårdar. I början av 1900-talet startade Apelryd Skandinaviens första fruktodlar- och trädgårdsskola för flickor genom en donation till Fredrika Bremer-förbundet. Utbildningen utvecklades till en trädgårdsmästarutbildning för kvinnor – den första i Skandinavien. Motsvarande utbildning för pojkar hade sin placering på Alnarp. Apelrydsskolan har under de senaste 20 åren förändrats till en framgångsrik gymnasial friskola, som idag har fyra gymnasieprogram: idrottsledare, restaurangmanager, textil och musikal. I och med vår trädgårdsmästarutbildning är därmed cirkeln sluten!

Det finns en ledningsgrupp som sammanträder minst 2 ggr/termin, och där ingår representanter från:

Akademi Båstad
Apelrydsskolan
Högskolan i Kristianstad
ISS Landscaping AB
Malmö kommun
Mickes Trädgårdsservice
Peab Trädgårdsservice
Plan T Trädgårdsform
SLU
STAF Sveriges Trädgårdsanläggningsförbund
Svenska Kommunalarbetarförbundet
Tillväxt trädgård
Wij Trädgårdar
Eleverna förstås!

Förutom att de alla är väldigt trevliga och bara har vårt bästa för ögonen är de också otroligt bra kontakter att ha med sig ut i arbetslivet!


Vill du veta mer? Öppet hus på Norrviken lördagen den 7 mars kl 10 – 14. Jag kommer att vara där….

Vi har också en monter på mässan
Trädgårdsliv i Malmö 13-15 mars. Jag kommer att vara där också, förmodligen på söndagen. Jag har inte fått monternummer än, så jag får återkomma med det.

Ansökan ska vara inne senast 15 april 2009 –
här kan du ladda ner ansökan direkt.Och här har jag samlat några länkar:

Apelrydsskolan
Norrvikens trädgårdar
KY
SLU
CSN

Jag ska naturligtvis försöka svara på alla frågor ni kan tänkas ställa - och många av svaren finns kanske redan här på min blogg.************************
Kommentar i förra bloggen:

Då försöker jag igen!! Mitt förra svar försvann visst!! Det där med KY-utbildning verkar vara en bra idé. Det är ju toppen att få en utbildning i sånt som det sedan finns jobb i. Hade jag varit ung och frisk hade jag absolut satsat på denna...du pratar så bra för den :) Åhh vad härligt med Eden. Dit måste jag försöka åka nån gång! Ha det bra!
/ Irene
**************************************************************
Ja, det fina med KY-utbildningar är att de bara får tillstånd att bedrivas så länge det finns jobb - det omprövas varje år. Och sedan är det mycket praktik också... Jag ångrar mig inte en minut!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-18 klockan 23:21
IreneL - 21:13 - 2009-02-18


Vilken fantastisk utbildning! Vilka fördelar ni har och garanterat jobb efteråt...det måste vara hur många sökande som helst...! **************************************************************
Ja, nånstans mellan 150 och 200 till de 30 platserna... Men det är nästan helt och hållet intervjun som avgör vem som kommer in, så man kan söka även om man har taskiga betyg.
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-18 klockan 23:23
Hederahelix - 21:17 - 2009-02-18


Sugen är man ju på att skola om sig, men jag flytt int som man säger i Norrland. Samarbete med Gävle? Nu blev jag nyfiken, är det pga Wij i Ockelbo? **************************************************************
Ja, Lars Krantz sitter ju i vår ledningsgrupp. Gissa om jag är sugen på att åka till Wij!
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-18 klockan 23:24
Metalmaid - 21:31 - 2009-02-18


Fresterska Den informationen gjorde mig ju inte mindre sugen .....
/ gittan
**************************************************************
=)
/Helen
Ändrad av
HelenJ den 2009-02-19 klockan 14:42
gittan - 10:13 - 2009-02-19

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)