onsdag 10 februari 2010

Omtumlad....

 

Tillbaka i skolan igen, och nu är vi igång med projekten! I 6 veckor ska vi jobba med 5 olika kvarter hos Ängelholmshem. Vi ska ge förslag till hur de ska få en bättre utemiljö, och om förslagen är bra nog (och det finns pengar) kommer de också att bli genomförda! Vi i vår grupp har fått kvarteret Mars (på bilden) - 48 lägenheter i tre 70-talshus vars utemiljö domineras av en lekplats trots att det bara bor två barnfamiljer i kvarteret. Istället är det mest äldre som bor här. Det ska bli en utmaning att göra om den här miljön till något som passar både de boende, deras barn och barnbarn.


Kameran är förstås med. Förutom att det är kul att fotografera och dokumentera är den ett viktigt arbetsredskap. Först av allt måste vi ju analysera områdets karaktär - vad finns här redan i växtlighet, gångar och fasta inventarier? Vad är bra och vad är dåligt? Hur rör sig folk? Var finns det sol/skugga/lä/blåshål? Önskar de boende något särskilt? Behövs det stora samlingsplatser till gårdsfester och liknande? Finns det spontana gångar som måste hindras/uppmuntras? Finns det fula saker som måste döljas? Vackra vyer som ska öppnas upp?


Vår mentor under den här projektperioden är Maria Arborgh (känd bl a från TV:s Söderläge). Hon ska både föreläsa och handleda oss genom processen. Den 19 mars är projektet klart och då ska våra projektritningar redovisas på Ängelholms bibliotek för allmänheten (press och TV är också inbjudna). Vi får hoppas Maria och hennes mage hänger med hela vägen....


Några av oss tar av våra projekttimmar till att gå motorsågskurs. Idag har vi haft prov A, som alla klarade såvitt jag vet. Säker sågning (brytmån och säkra hörn) plus instick var vad vi tränade mest. Imorgon forsätter vi med trädfällning och nästa vecka har vi prov B. Sen kan vi fälla träd precis var som helst! (nåja, närapå....). Å vad gott fikat smakade ute i snön när man jobbat hårt!

Jag lånade byxor och stövlar till dagens övningar, men det funkade inte så bra så jag åkte raka vägen till Liljekvists i Laholm och köpte sågskyddskängor och sågskyddsbyxor på vägen hem. Det var attans dyrt, även om vi fick utbildningsrabatt. Tur jag har egen firma, så jag dels kan dra momsen, dels dra av hela kostnaden för skyddskläderna! =)Eftersom examen närmar sig med stormsteg är jag i full gång med jobbsökande. De flesta i min klass är tjänstlediga från sina respektive jobb, men jag var ju tvungen att säga upp mig när jag började plugga så jag går ut i arbetslöshet den 12 maj om jag inte gör något åt det. Firman vågar jag inte satsa 100% på - inte nu och kanske aldrig. Det är ju dock en trygghet med en fast lön som kommer varje månad... Däremot vill jag inte lägga ner firman heller, utan om det går tänker jag köra den lite på kvällar och helger, så mycket jag hinner och orkar. 
Jag söker alltså i princip alla jobb inom trädgårdssektorn med rimligt pendlingsavstånd. Grönajobb listar de flesta utlysta tjänster inom trädgård, skog och naturbruk, så den siten kollar jag flitigt. Det finns en hel del säsongsarbeten man kan söka, men helst vill jag ju ha ett åretrunt-jobb. Idag har jag varit på en intervju där jag var en av ca 10-12 som intervjuades. Till den tjänsten var det över 200 sökande, så bara att ha kommit på intervju känns ju väldigt bra! (Fast ännu bättre är det ju förstås om jag får jobbet - jag vill verkligen ha det!) Besked om jag gått vidare får jag i nästa vecka. Jag har en annan intervju inbokad på tisdag, och jag vet att kommunen jag gjorde praktik på också är intresserade även om inga beslut är fattade än. Så lite händer det ju...
Men när jag kom hem idag upptäckte jag att Claes-Anders Malmberg på Acama konsult, som föreläst hos oss flera gånger och som faktiskt har en länk till mig på sin hemsida, dessutom har skrivit om mig i sitt senaste nyhetsbrev. Så här står det:
"Läs mer om trädgårdsmästarprogrammet i Båstad och LING-dagen på en av trädgårdsbranschens mest läsvärda bloggar här. Helene som bloggar flitigt om utbildningen är ett jättebra exempel på vilken kraft och kunskap som finns i vår växande bransch. Hon har också en riktigt stark entreprenörsanda och kommer att gå långt i branschen om hon bara får möjlighet att utvecklas. Helene är färdig trädgårdsmästare i mitten av maj och söker arbeten i norra Skåne."
Nästa gång vi ses ska du få en kram, Claes-Anders! För i mailen låg också ett intressant jobberbjudande från en trädgårdsfirma som inte ens haft en ledig tjänst utlyst tidigare, och de hade hittat mig genom Claes-Anders och min blogg! Tack för hjälpen och dina vackra ord, Claes-Anders!

Jag får förstås vänta med att ringa på det jobbet tills imorgon - nu ska jag iväg till Ängelholms Trädgårdsförening och lyssna på Krister Cedergren som föreläser om rosor och clematis... Det är ingen rast och ingen ro - men å så roligt jag har!

9 kommentarer:

 1. Åh vad roligt för dig Helen, låter kanske lite fjompigt men jag är riktigt stolt över dig:)) Hoppas att du nu har möjlighet att få ett jobb som du trivs med allra helst det då som du verkligen vill ha. Håller alla tummar och tår.Vad kul det låter att lyssna på K Cedergren det skulle jag inte ha haft något emot, lite långt att köra bara:) Ha det så bra/Monne

  SvaraRadera
 2. heja på med jobbsökandet!

  Men ska man verkligen förhindra spontana gångar? Ska man inte utnyttja de spontana vägarna och göra något av dem istället för tvärtom?

  SvaraRadera
 3. Inga dåliga vitsord du fick =) Lycka till, du ska se att det löser sig för dig. Men jag förstår inte varför du var tvungen att säga upp dig för att studera? Alla har väl rätt att vara tjänstlediga för studier! Jaja, att ha tjänsten kvar är inte heller någon garanti. Jag tog tjänstledigt men min tjänst drogs ju in efter drygt ett år. Surt, men inte mycket att göra åt det. Jag frotsätter hålla tummarna för dig och ditt jobbsökande / kram gittan

  SvaraRadera
 4. Säger som Monne.... Jag är jättestolt över dig o så glad att jag fått följa dig ;-)
  Ska bli kul o se var du hamnar till slut....
  Ha´t himla gôrgôtt o oroa dig inte
  Nina

  SvaraRadera
 5. Tack för alla uppmuntrande ord - känns bra att veta att det finns folk ute i stugorna som håller tummarna för mig. =)
  Lena - i det här fallet gällde det utomstående som sneddar över tomten. Inte så kul för de boende kanske... Annars är det helt rätt - gångarna ska ligga där människor går!
  /Helen

  SvaraRadera
 6. SÅ HIMLA ROLIGT...redan jobberbjudande, kan det gå annat än kanonbra?!!! :o)
  Lycka till, hoppas du finner vad du söker,
  Lydia

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att du snart är färdig. Håller tummarna för dig/Gela

  SvaraRadera
 8. du är värd all beröm. Det är inte många som skulle ha lagt ned så mycket kraft o tid på att göra nåt sånt som du gjort gm bloggen .Den är ett jättebra exempel, på vad man lär sig, på att du är en kämpe och att du har viljan som krävs för att nå till målet. Och uthålligheten.
  klart att du ska ha uppmärksamhet o cred för det.
  Det är liksom ett levande CV för dig, bloggen.
  många hälsningar

  c-a

  SvaraRadera
 9. Ja, du vet att jag håller tummarna för allt vad jag orkar...

  //Micke

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)