måndag 12 januari 2009

Kallt kallt kallt - och lite ljus

Lokalen vi sitter i är inte tänkt som skolsal egentligen. Den är oisolerad och mot havet (norrsidan) finns bara enkelglas i fönstren. Enda uppvärmningen är en luftvärmepump och en byggfläkt. Ofta när vi kommer på morgnarna är det minst sagt kyligt, kanske runt 15 grader. Det tar några timmar innan vi fått upp värmen, eftersom byggfläkten för sånt liv att den måste vara avstängd under lektionstid, men det funkar. Vi är vana vid att sitta inlindade i filtar och både benvärmare och handledsvärmare är väldigt populära.

Men idag tar det priset - när vi kommer på morgonen har säkringrarna gått (igen) och det är inte mer än +9 grader i lokalen. Det är ingen mening att ens ta av sig jackan. Som tur är har ledningsgruppen möte just idag, och de lovar att ta tag i detta omgående.

I denna kyla ska vi då försöka koncentrera oss på att lära oss allt om växthus och växthusteknik. Det är faktiskt lättare sagt än gjort, den mesta energin går åt till att hålla värmen. Men något fastnar åtminstone när vi pratar lux, dvs ljusmängd.

En solig dag i juni (i Sverige) innehåller ljuset ca 100 000 lux. En grå vinterdag däremot är det kanske inte mer än 800 lux. Det här bleka ljuset ska sedan filtreras genom fönstren, där ungefär 90% försvinner vid varje ruta det ska igenom. Om man då vet att minimigränsen för att växter ska överleva ligger på 700 lux förstår man hur tufft våra stackars krukväxter har det så här års. Står de sedan en bit in i rummet eller i ett norrfönster får de i princip inget ljus alls...

Vi pratar också lampor och lysrör. Det är väldigt bra, eftersom jag trots mina goda föresatser blivit smittad av alla frötokiga bloggare och själv beställt en hel massa.... Egentligen har jag inte råd, men kanske kan man tjäna lite pengar på att sälja plantorna till våren/sommaren. Om jag nu lyckas få dem att gro och sedan hålla liv i dem alltså.
Idag är det extra skönt att komma ut och röra på sig på lunchen. När vi kommer in efter en rask promenad känns det riktigt varmt i lokalen. De som inte varit ute sitter däremot samlade runt byggfläkten som en lägereld ungefär.

Och som ser är våren inte långt borta! Både hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense) och kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis) blommar för fullt i japanska trädgården. Tack förresten
Lotza, för länken till Picnik. Det är jättekul att leka med bilderna där!
************************
Kommentar i förra bloggen:Ojoj vad kallt!! Inte lätt för er att kunna koncentrera er på lektionerna då! Hihi...har du blivit smittad av såfebern....Behöver du mer frön så är det bara du säger till. Jag har massor :) Ha det bra nu!
/ Irene
IreneL - 22:59 - 2009-01-12


Nä, jag har vaccinerat mig...behöver bara tänka tilläggsljus, vattna, skola om... så släpper febern;-) Värre är väl om du går o drar på dig en riktig feber efter en sån häftig skoldag. Tur för arrangörerna att de har ett sånt gäng med entusiaster till elever.... Låter som om långkalsonger, fiberställ o täckbrallor är ett minimum! Här blåser det halv orkan.... känns så i alla fall.... men det är plusgrader o det är vad luftvärmepumpen känner av, så det är ganska huttrigt inomhus. Har höjt från 19 grader till 22 så det ska väl bli bättre. Hoppas säkringarna håller inatt
NinaVästerplana
ninah - 23:59 - 2009-01-12


Är detormhassel som skall blomma på hösten? Tråkigt att ni har så kallt - hoppas verkligen dom skruvar på värmen.
MB
Mariaberg - 07:56 - 2009-01-13


Trollhassel Såg blommande trollhassel på en annan blogg från Lund förra veckan (www.koloniet.blogspot.com) så jag for iväg till Alnarp i helgen. Men där är den långt från blomning. Och nu kommer ytterligare en rapport att den redan är utslagen på Norrviken. Finns kanske olika arter då.
/Lena (www.loveliteratureandgardening.blogspot.com)
Anonym - 14:46 - 2009-01-14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)