tisdag 16 februari 2010

Mycket att fundera på...

 

Idag har vi varit på Hallandsåsens plantskola och provat på att ympa. Det är minsann inte så lätt som det ser ut - men roligt! Jag fick med mig en egenhändigt ympad Katja och en Amorosa på grundstam B9 (låg svagväxande) hem - nu ska de planteras i kruka och placeras i ett svalt men ljust fönster. Vi får väl se om de tar sig... 
Berndt visade också hur man etableringsbeskär fruktträd. Man ska ta i rejält - mer än man tror!




Vi fick också en rundvandring på plantskolan, vi var inne i både kyl och iskalla växthus och kikade. Det här är en bunte äppelträd, ympade och klara. Runt den beskurna toppen har de fått en bit maskeringstejp allihop. Detta för att rikta toppen rakt uppåt - annars kan den ha en tendens att följa ögat och vika av åt sidan. Vilket bra tips! =)

  
 Projektet rullar vidare. Igår hade vi ett projekteringsmöte med Ängelholmshem där vi redogjorde för program och analys. Det innebär helt enkelt att vi har gått igenom området och analyserat dess svagheter och styrkor (med foton), och också redogjort för bakgrund, syfte mm. Det är bara att konstatera - vad vi än väljer att göra kan det bara bli bättre än idag! =)



 Nästa steg är att ta fram en karaktärsplan. Vad är det vi vill med det här området? Vad ska finnas - vad ska inte finnas? I det här skedet pratar vi funktioner och känslor snarare än växtval (sittplatser, lummigt, gångar osv). Det är mycket intressant att arbeta så här i grupp - alla har ju olika åsikter men vi ska ändå enas om något gemensamt utan att bli ovänner. Hittills har det gått utmärkt! =)


 

Det börjar dra ihop sig till uppkörning på motorsågskort B - det som innebär att vi får lov att fälla träd (undantaget rent skogsarbete, stormfälld skog och jobb i skylift). Det är mycket att tänka på - det är ju faktiskt farligt med både motorsåg och fallande träd, så det gäller att ha koll på läget. Vi ska bestämma var trädet ska falla (och det får slå på max 1 m åt var sida om platsen). Riktskäret ska vara i 70-80 graders vinkel, bredden på det 80% av trädets diameter. Fällskäret ska vara i våg med riktskäret. Brytmånen ska vara ca 10% av trädets diameter i brösthöjd (men helst inte mer än 3 cm). Vi ska ha koll på reträttvägar, vara korrekt utrustade, får inte röra oss framåt med kedjebromsen frånslagen utan att ha en stam mellan oss och motorsågen - och tusen andra saker. Jag kan alltihop som ett rinnande vatten nu, men hur blir det på torsdag?
För den som vill veta mer om motorsågskörkort (och förstå vad det var jag räknade upp här ovan...) finns det massor med bra info (inkl checklistan för provet) hos Säker Skog.



Intressant konstverk på Norrviken....


Som om det inte är tillräckligt som snurrar i huvudet redan är jag just nu mitt uppe i en intensiv period med jobbsökande. Jag skickar iväg flera ansökningar i veckan, ringer på sökta jobb, går på intervjuer, ringer upp företag som jag skulle vilja jobba hos osv. Med tanke på responsen hittills tror jag nog jag ska lyckas få en anställning innan våren - men det är verkligen en nervpirrande sysselsättning! Dessutom var jag på ett starta-eget infomöte häromkvällen. Det gav inte så mycket, mer än att jag kunde konstatera att jag tydligen gjort allting helt rätt hittills. Synd att min ekonomi är körd i botten efter två års studier, annars hade jag helt klart försökt satsa allvarligt på firman. Nu måste jag först jobba några år för att få upp näsan över vattenytan igen....

Förresten - någon kanske undrar vad det egentligen är jag vill jobba med resten av mitt liv? Jag är ganska övertygad om att det kommer att stanna vid en dröm - men ända sedan jag upptäckte Slottsträdgårdsmästarens blogg för två år sedan har jag följt den med en blandning av avund och njutning. Det är slottsträdgårdsmästare jag vill bli! Tänk att få ha det yttersta ansvaret för och att dessutom tillbringa alla sina arbetsdagar i en historisk och vacker besökspark! Jag kan inte tänka mig något underbarare. Tyvärr finns det inte så många lediga tjänster i just den kategorin för tillfället....

Ännu ett intressant konstverk på Norrviken....


Jag har funderat en del på vad som ska hända med den här bloggen i framtiden. Efter den 12 maj är jag ju inte längre en blivande trädgårdsmästare. Dessutom händer det en del spännande saker på Norrviken i sommar i och med den andra klassens projekt, men de kommer jag inte att ha möjlighet att följa. Men allting löser sig - Bianca i den andra årskursen har startat en mycket trevlig blogg som blir efterträdare till min. På Trädgårdsmästardrömmar kan ni redan nu följa "ettorna" och deras tid på Norrviken. Och den här bloggen kommer att döpas om (till vad vet jag inte än) - och så får ni fortsätta följa mig som färdig trädgårdsmästare i arbetslivet. Hoppas ni vill hänga med på det! =)

6 kommentarer:

  1. Lycka till med projekt, motorsågskort och jobbletande! :)

    Rebecca

    SvaraRadera
  2. Jag kanske är helt ute och cyklar men äppelträden på bilden är väl ändå okulerade och inte ympade?

    SvaraRadera
  3. Det är möjligt - så noga tittade vi inte på dem ute i kylen. Men jag tror faktiskt de är ympade (längre ner på stammen). Fast jag kan ha fel - det vore inte första gången! =)

    SvaraRadera
  4. Ok, då förstår jag. Då tar jag min cykel och drar vidare ;)

    SvaraRadera
  5. Intressant som vanligt =) Men jag amåste le en smula när jag läser om HUR man ska fälla träd. Vi gjorde inte ett rätt när vi skulle lägga jordvärme kan jag erkänna. Maken skötte motorsågen och jag tog han om banden vi drog ner de stora träden med. Grannen stod oroligt och såg på ifrån sitt uterum och hoppades att jag inte skulle hamna under trädet, vilket jag inte ens hade en tanke på. Jag stod väldigt långt ifrån och drog. Underar vad de som kan hade tyckt om den trädfällningen "skrattar gott"

    SvaraRadera
  6. jättebra att du låter bloggen följa dig in i arbetslivet.
    Och det är en prima plan att jobba som anställd först innan du satsar helt på firman. Håller tummarna för att du hittar ett spännande jobb med hygglig lön
    mvh
    claes-anders

    SvaraRadera

Tack för att du tittade in! Kul att du lämnar ett spår efter dig! =)