måndag 21 december 2009

Julefrid på Norrviken


Villa Abelin i snö

Det är vinter i hela Skåne och även Norrviken är snötäckt. Hallandsåsen skuggar parken hela dagen så snön behövs verkligen för att lysa upp lite. Nu är allt stilla i väntan på det nya året med nya elever, nya projekt och framför allt nya besökare.




 

 

 

 

 

 

 


GOD JUL!

onsdag 16 december 2009

Snart jullov...

Julen närmar sig, äntligen... Det har varit en tuff höst, sedan vi kom hem från England har allting gått i racerfart. Tentor och projekt har avlöst varandra i en aldrig sinande ström, och dessutom har det varit mycket strul efter den organisatoriska flytten från Apelrydsskolan till Akademi Båstad. Det är nog tur vi får några veckor på oss att vila upp oss, för nu bubblar det av irritation i klassen. Visst är vi trötta och slitna, men allt kan inte skyllas på det...


För några veckor sedan hade vi besök av YH-myndigheten, de som beslutar om skolan ska få driva den här utbildningen eller ej. De lyssnade på våra åsikter och konstaterade liksom vi att den största bristen är den dåliga kommunikationen mellan skolan och oss. Lokalbrist är också ett stort problem men kan kanske inte lastas på skolan, eftersom vår ordinarie lokal drabbades av mögelskador under sommaren och måste renoveras nu under hösten. Men att vi efter ca 60 veckors utbildning fortfarande inte visste var vi stod, om vi hade några tentor eller projekt eller andra rester som inte var godkända, såg de som mycket allvarligt. Så nu den här sista veckan har vi blivit kallade till utvecklingssamtal för att råda bot på det. Ja, delvis i alla fall, eftersom vi bara får veta de kurser som just den läraren har. Och glada har vi definitivt inte blivit - dokument som vi lämnat in (laddat upp på skolans plattform) i februari har kommit bort och nu blir vi inte godkända om de inte lämnas in på nytt. Och detta får vi veta 10 månader efteråt! Somliga har inte ens kvar dokumenten på sin dator och måste alltså börja från början. Fruktansvärt irriterande! Men vi har fått reda på resultaten från tentan på ekologisk odling, som åtminstone jag fasat för hela hösten och varit övertygad om att det skulle bli omtenta på. Den visade sig inte vara så svår som förväntat, så både jag och många fler klarade den med råge. Skönt!



Nåja, vi har ju roligt också! Idag blev det glögg och paketlek på lunchen. Paketleken, som alla gav sig in i med liv och lust, orsakade många glada skratt. Roligast var väl att stjäla från varandra =) Vad det var i paketen spelade mindre roll, men jag tror nog alla var nöjda efteråt... 



De här sista veckorna innan jul har vi ägnat åt miljö, etik och ledarskap. Det låter tungt, och det är det till viss del också. Men väldigt intressant! Särskilt miljökursen har ju legat helt rätt i tiden, med COP15 pågående i Köpenhamn och allting. Vi har gått igenom miljöbalken, miljömål, miljöpolicy och miljöhusesyn (och allt möjligt annat) så det snurrar i huvudet =). Och Gunilla, som håller i ledarskapskursen, är en riktigt bra lärare som verkligen får oss att förstå olika typer av ledarskap, vad som kännetecknar en god ledare och så vidare. Det sista vi gjorde idag innan vi gick hem var att ge varandra feedback - positiv sådan. Så oavsett vad som hänt tidigare under veckan går man hem varm om hjärtat med ord som positiv, varm, snabbtänkt och humoristisk ringande i öronen. Det borde vara lag på att alla måste ge varandra feedback med jämna mellanrum! =)






Snön vräker ner utanför fönstren, och det verkar faktiskt som om den kommer att ligga över jul. Jag ska försöka ta mig ut till Norrviken någon dag den här veckan och fota lite, tills vidare får ni nöja er med ett foto från förra vintern istället.



Jag önskar er alla en riktigt 
GOD JUL!




 

måndag 7 december 2009

Det börjar dra ihop sig....

Bilderna i detta inlägget är tagna den 5 november. Jag har tyvärr inte haft tillfälle att fota några bilder den senaste tiden, och jag vet inte hur det blir framöver eftersom vi inte ska vara mer på Norrviken som det ser ut nu.



Tentasäsongen är över, tack och lov. Tre tentor på en vecka är mastigt för vem som helst, och till slut kändes det som om man inte gjorde annat än pluggade, dygnet runt. Vi har inte fått tillbaka tentorna för anläggning och småskalig ekologisk odling än, men jag hoppas att det gått bra, trots allt.




Nu är det bara två veckor kvar till jul, och den tiden ägnas dels åt ledarskap och etik, dels miljöfrågor och lagkrav. Helena Karlén, hortonom från Alnarp som vi hade förra vintern i kursen om inomhusväxter, är tillbaka igen. Det är vi verkligen inte ledsna för! Hon är både rolig och smart och engagerad - dessutom har hon med sig en kollega som är lika duktig. Klara Löfkvist är hortonom och rådgivare på Hushållningssällskapet. Inte nog med att hon är påläst och duktig - hon bjuder också på rena teaterföreställningen med sina minspel och gester. =)




Sedan blir det ett efterlängtat och välförtjänt jullov! Inte förrän den 11 januari ska vi vara tillbaka i skolan, förutom en halvdag veckan före då vi har vår sista lektion i retorik.

Faktum är att det inte är så mycket kvar alls längre. Efter jullovet hinner vi gå en vecka i skolan innan det är dags för vinterpraktiken v 3-5. När vi kommer tillbaka från den är det dags för vårt stora projektarbete - vi ska få oss tilldelade fem olika projekt i Ängelholms kommun (ev äldreboende?) där vi ska rita om utemiljön. Då kommer vi att få nytta av alla kurser vi läst hittills, och även de pågående inom anläggning (projektering) och människor och trädgårdar. Det ska bli jättekul! Blir det bra (och det hoppas vi) kommer våra förslag att bli verklighet (ifall det finns pengar, förstås...).

Projektet varar ända fram tills vi går ut på nästa praktikperiod v 13. Det blir den sista praktiken, och vi får välja fritt vilken praktikplats vi vill vara på. Själv har jag inte riktigt bestämt mig än, men det lutar åt att jag fortsätter med anläggning lite till. Nån gång under våren ska vi dessutom klämma in en motorsågskurs (det är inte skolan som anordnar den, så vi får göra det på ledig tid), och den ser jag fram emot! =)





Efter praktiken har vi bara en enda vecka kvar i skolan! Ja, faktiskt inte ens det, idag fick vi av en slump veta att examensdagen är flyttad från den 17 till den 12 maj. Så nu känns det som om nedräkningen börjat och paniken börjar lura - hur ska vi hinna?!....