måndag 31 augusti 2009

Anläggning - kul men jobbigt.....

Nu har jag varit ute på anläggning i fyra dagar - fyra roliga, givande, intressanta, lärorika - och fysiskt krävande dagar. Gissa om man sover gott när man kommer hem efter att ha rakat jord en hel dag, eller burit plattor (en 6 cm tjock 30x30 betongplatta väger 13 kg. Det går 9 st på en kvadratmeter, och vi har lagt måååånga kvadrat. Hur många ton har jag då burit, och hur många gånger har jag böjt på knäna för att lägga plattan på plats? Jag behöver ingen workout på ett tag! =)  ). Platsen var en gammal totalt förfallen trädgård där man byggt nytt hus och nu behövde fräscha upp utemiljön.
Tyvärr har jag inga före-bilder, det blev liksom inte av. Men några under- och efter-bilder ska ni få iaf.
Här kapas den gamla förvuxna oxelhäcken ner från 5 meters höjd till ca 2,50. Jarek sitter i hjullastaren, Uffe står i skopan med motorsågen (i shorts!), Hugo lastar på släpet - och jag står på betryggande avstånd och tar foton. 
6 fulla lass med grenar fick vi köra till tippen.
 
Här syns en lägre del av oxelhäcken, och de numera kraftigt beskurna äppel- och plommonträden. Längst ner i trädgården finns en gammal japansk lönn. När vi kom dit syntes den inte alls, övervuxen av åkervinda som den var och dold bakom hasselbuskar och annat ogräs.
 
Så här fin blev den efter några timmars putsande. Jag tror det är en Acer palmatum 'Dissectum'. Den är så stor och välvuxen att chefen direkt värderade den till 30 000:-! (Undras om de märker ifall man gräver upp den och tar hem den...)
Och så här underbart trolsk ser den ut inifrån, efter att jag rensat bort många års samling av vissna löv och grenar.
Vi har lagt en hel del plattor som sagt, och även gjort gräsmatta. Det gick åt 4 billaster matjord (och sen fick vi ändå hämta lite extra i bilsläpet...).
Rätt mycket singel har vi lagt ut också. Tujahäcken har förresten jag klippt idag. 
.
Nu är vi färdiga med detta jobbet, och imorgon ska vi vidare till något helt annat. Jag trivs jättebra med att jobba ihop med Uffe och Jarek, de är både trevliga och pedagogiska och jag känner både att jag gör nytta och att jag lär mig saker. Och det är ju så det ska vara! =)

tisdag 25 augusti 2009

Slut på ledigheten

Semestern/sommarlovet är slut för den här gången och verkligheten väntar igen. Jag är nu på min fjärde och sista praktikplats under sommaren - Växtia i Markaryd.



Växtia är dels en välsorterad handelsträdgård med både vanliga och ovanliga växter av precis alla sorter, men man har också väldigt mycket anläggningsjobb. De två första dagarna har jag varit i butiken och rensat ogräs (förstås), vattnat, exponerat växter, hjälpt kunder och lite annat smått och gott. Jag har också varit med ute hos en kund och diskuterat en ritning. Växterna ska förmodligen planteras i nästa vecka, och förhoppningsvis får jag vara med om det. Men imorgon ska jag på anläggningsjobb. Jag vet inte exakt vad killarna jag ska åka med gör just nu, men risken är väldigt stor att det gäller mur- eller stensättning. Jag återkommer....


Interiörsbilder från butiken


Jag och min klasskompis Therese (som också praktiserat här) gjorde en färgglad exponering av de växter som är vackrast just nu. Hoppas det lockar kunderna att köpa...

Dammen på Växtia, med både plasthäger och dito krokodil.
Till höger i bild syns fiskarnas utsiktstorn. Jag undrar vad de tänker när de befinner sig så långt upp och kan se världen från vår sida vattenytan. Om nu fiskar tänker förstås...


Vad har jag då gjort under mina 4 veckors ledighet? Latat mig hela dagarna? Jo, nån dag har det nog faktiskt hänt. Jag har också pluggat växtkunskap (lite halvhjärtat, ska skärpa mig nu) eftersom det inte är så långt kvar till den tentan. Däremot har jag försökt förtränga tentan på Ekologisk odling, jag har inte ens öppnat böckerna. Nåja, 4 veckor med Philippe i Fredriksdals köksträdgård måste ju satt några spår, så det ska väl gå ändå... Jag har varit en sväng till Enköping och Uppsala Botan med några klasskompisar, och med några andra har jag varit på sticklingskurs i Osby. Och på lördag är vi ett par stycken som åker till Alnarp för att kolla in träd och buskar på plats. Sen åker vi vidare till Sofiero - kanske ses vi där?


Nej, mest av allt har jag faktiskt jobbat! Jag drog ju igång min firma 1 juli, och utan att ha marknadsfört mig det minsta har jobben bara rullat in. Så det har blivit både häckklippning, beskärning (föryngring) av buskar, ogräsrensning osv. Men roligast av allt är att jag fått två trädgårdar att rita också, det hade jag inte alls räknat med. Den ena har jag redan sålt in konceptet på, och ska nu bara göra klart växtlista och ritning. Den andra kommer jag att rita under hösten. Det är så himla kul! Och nu vågar jag inte göra någon PR, för tänk om jag får så mycket jobb att jag inte hinner plugga. Det går ju inte! =)


Tänk vad tiden rullar på. På måndag börjar en ny kull förväntansfulla och spända elever från när och fjärran. Flera har redan varit i kontakt med mig och frågat om både det ena och det andra, och jag märker att väldigt många har läst min blogg. Kul! Men det går inte att läsa min blogg som en kursplan och tro att man vet vad som ska komma att hända vecka för vecka eftersom vi i vår klass gjorde si eller så. Utbildningen är fortfarande så färsk att mycket inte satt sig än, så ledningen ändrar på allt möjligt om de märker att det behövs. Och det är ju bra! Lite trist är att jag inte kommer att träffa de nya ettorna på ett bra tag framöver. Nu när de börjar är jag ju ute på praktik, sedan åker vi till England med klassen v40 (Mer info finns i högerspalten). Och när vi kommer tillbaka i början av oktober och är redo för skolbänken - då går ettorna ut på sin första LIA! Så inte förrän de kommer tillbaka i november nån gång kommer vi att träffas. De får försöka klara sig ändå...


Nu ska jag kolla så knäskydden är på plats i arbetsbyxorna - de lär behövas imorgon!


tisdag 18 augusti 2009

Och vinnaren är...

Nu är högsäsongen på Norrviken över och därmed är det också slutröstat och dags att redovisa resultatet av elevernas entrérabatter. Medaljplatserna går till tre vackra rabatter som absolut förtjänar alla röster de fått, men de var egentligen självskrivna på topplistan redan från början. Samtliga var nämligen planterade med "färdiga" plantor (pluggplantor eller större krukade exemplar), vilket innebar att de hade stort försprång före de som såddes på plats i maj och tog tid på sig att gro (och i vissa fall inte grodde alls). Inte förrän den senaste månaden har de övriga börjat komma ikapp vad gäller färgprakt, och det märks på antalet röster som blivit mer utspridda sedan mitten på juli ungefär. Hade omröstningen varat några veckor till kunde det helt klart blivit förändringar i listan. Många rabatter är som allra vackrast just nu.

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre - här kommer de 10 bästa enligt de ca 2000 av Norrvikens besökare som röstat i sommar:

På tionde plats med 34 röster: Nr 6 Till Maria


På nionde plats med 54 röster: Nr 4 Ljuva minnen


På delad sjunde plats med 71 röster vardera: Nr 21 Midsommarnattsdröm


och Nr 32 Morgondagg


På sjätte plats med 74 röster: Nr 27 Fjärilsdröm


På femte plats med 131 röster: Nr 10 På en skala


På fjärde plats med 158 röster: Nr 24 Passion


På tredje plats med 193 röster: Nr 3 Paradiset


På andra plats med 295 röster: Nr 9 Skir morgonstund


Och på första plats med hela 477 röster och totalt ohotad: Nr 17 Vinröd vila


Grattis allihop!


Så till omröstningen här på min blogg. Den skiljer sig ganska mycket från den ordinarie i parken. Här har man i en del fall röstat snarare på ägaren än på designen/blommorna, och det är klart att det är svårare när man bara har foton att utgå ifrån. Sedan har några verkligen lobbat för att alla de känner ska rösta på just dem och det har gett resultat, men alla sätt är tillåtna (utom helt anonyma röster eftersom man bara får rösta en gång på varje rabatt och det kan jag ju inte kolla med dem). Min tanke var att man skulle lägga sin röst genom att göra en kommentar på inlägget som handlade om just den rabatten man ville rösta på, men så blev det inte. Väldigt många har skrivit sina röster på alla möjliga inlägg. Och till råga på allt har man röstat på båda mina tvillingbloggar så jag har fått sitta och gå igenom varenda inlägg jag gjort (x2) sedan v27 för att inte riskera att missa någon röst. Jaja, har man inte jobb så skaffar man sig det =). (Och nu kommer jag att stänga den andra bloggen så det inte händer igen).


I alla fall, här är resultatet:


På tredje plats: Nr 27 Fjärilsdröm 13% av rösterna


På andra plats: Nr 23 Till Stella 23% av rösterna


Och så ettan då: Nr 9 Skir morgonstund 30% av rösterna (+ några ogiltiga)

Bland er som röstat på ettan har jag dragit en person som vunnit en fri entré till Norrviken 2010. Eftersom man ska köra samma upplägg med entrérabatterna då (men utan årets barnsjukdomar) kommer det helt klart att vara värt ett besök bara det.
Priset går till Lena Tillman som motiverar sin röst på nr 9 så här:

Jag förstår och känner precis vad du vill förmedla med din rabatt, den gick rätt in i hjärtat hos mig. Det är stillheten, det lite ostyriga, inte perfekta, men intresseväckande, varma, mjuka, nyväckta och därmed inte helt utvecklade som genomsyrar denna rabatt. Jag gillar den verkligen och blir så inspirerad. Lycka till och hoppas fler än jag röstar på den.

Hör av dig till mig med din adress så skickar jag vinsten.

Grattis till alla vinnare!




Nu är jag inne på min sista semestervecka. På måndag börjar jag praktisera som trädgårdsanläggare. Det ska bli jättekul!

tisdag 4 augusti 2009

Omröstningen går in på upploppet!

Nu börjar det närma sig! Den 17 augusti stänger jag omröstningen här på bloggen, samtidigt som den ordinarie omröstningen på Norrviken avslutas. Under tiden den har pågått har många rabatter ändrat sig från vecka till vecka, och det kan man också se i omröstningsresultatet....

Passa nu på att rösta på din favorit! Du hittar samtliga rabatter här.




Jag har förresten skrivit om scenen på Norrviken i ett tidigare inlägg. Fredagen den 24 juli rasade den ihop i stormvindarna. Det fanns fullt med besökare i parken vid tillfället, men som tur var blev ingen skadad.
Många besökare har frågor om PEAB:s planerade byggen, trädgårdssällskapet och varför parken ser ut som den gör. Det berättar jag om här.
.
Just nu har jag semester i ytterligare ett par veckor. Mesta tiden ägnas åt att plugga in 200 buskar och träd inför växttentan i oktober, och att läsa om ekologisk odling. Och så jobbar jag lite, fixar i min trädgård och tar det bara allmänt lugnt. Men på Norrviken är det full fart - denna veckan praktiserar 7 av mina kurskamrater där. Jag skulle tro att de bland annat planterar Mästarrabatten 2009 - den som skulle varit klar i maj....